REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
dobrze że na końcu dałeśpawelMX6 napisał(a):Po pierwsze primo - konie mechaniczne określają prędkość maksymalną, nie przyspieszenie. Za tę drugą wartość odpowiada moment obrotowy i na to patrz, gdy chcesz się z kimś ścigać
a co z Nm?pawelMX6 napisał(a):Po drugie primo. Konie z wiekiem uciekają
bodziokardasz napisał(a):Jeżeli mówisz że moment(domyślam się że mówisz o maksymalnym) odpowiada za przyspieszenie. to czy mając dwa wymyślone identyczne auta, jedno o momencie 200Nm a drugie 300Nmto które lepiej przyspieszy? Zakładając że charakterystyka silnika jest taka sama z tym że auto pierwsze ma ten moment na 4000obr/min a drugie na 1500obr/min?
Teoretycznie lepsze powinno być auto drugie. Potrzebuje niższych obrotów i ma więcej Nm.
bodziokardasz napisał(a):Jak ktoś nadal sądzi że moc odpowiada za prędkość a moment za przyspieszenie to proponuję porównać przyspieszenia chociażby szybkoobrotowych szlifierek jak np. Honda CBR 600RR
pawelMX6 napisał(a):To jest akurat najgorsze z możliwych porównań, może diesla weźmy od razu?
Ja powtórzę, mnie tak zawsze na mechanice uczono - moc odpowiada za prędkość maksymalną, moment obrotowy za przyspieszenie. I tak, wiem doskonale, czym jest moment obrotowy, dlatego właśnie piszę o przyspieszeniu.
Ja nie piszę o rozkładzie momentu, przebiegu krzywej, użytecznych obrotach, wartości obrotów maksymalnego momentu - to jest przecież logiczne i nie trzeba o tym pisać.
Natomiast, co z tego, że auto ma 120KM, jak moment obrotowy ma o wartości 130Nm? Przykład? Już nie raz starłem się z Bravo HGT mojego przyjaciela. Hamownia pokazała takie oto dane:
- MX-6 117,3KM i 171,1Nm,
- Bravo - 139KM i 151Nm.
Zgadnij, który z nas za każdym razem przegrywa? Gwoli jasności - waga aut jest prawie identyczna.
bodziokardasz napisał(a):Piszesz że wygrywasz z tym fiatem z powodu wyższego momentu max tak? Jestem ciekaw tylko czy ścigając się z nim oscylujesz wokół obrotów przy których uzyskujesz ten moment??