Koniec kręcenia liczników?

12 Sty 2014, 22:22

byłem 11.01.2014 na badaniu technicznym i dostałem taką kartkę o której mowa. Jest tam min stan licznika. Tylko czemu diagnosta powiedział że mam z tym jeździć?
mirko50
Początkujący

Miejscowość: Wola Zarczycka
Prawo jazdy: 13 05 2008
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

13 Sty 2014, 00:36

mirko50 napisał(a):Tylko czemu diagnosta powiedział że mam z tym jeździć?
Bo chyba trafiłeś na niedouczonego diagnostę.Zaświadczenie to mozesz wpiąć do akt samochodu co najwyzej.W czasie jazdy potrzebny jest Ci tylko iwyłącznie DR i nic więcej.W tej kwestii nic się nie zmieniło.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

20 Lut 2014, 02:06

dokładnie tak jak pisze migi
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

07 Mar 2014, 22:26

Cofnąć licznik można zawsze, w kraju w którym korupcja jest popularnym stanem rzeczy można wszystko załatwić.
Przykładowo:
Pan K. zapomniał cofnąć licznik przed przeglądem, daje 200zł za przegląd a Pan na przeglądzie pisze ile poda Pan K. (w końcu co mi tam nikt się nie dowie, minutka i 100zł ma boku).
Nie da się tego rozwiązać w ten sposób.
dreamer
Początkujący

Zdjęcia: 48
Prawo jazdy: 22 01 2013
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Volkswagen Jetta
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2005

17 Lip 2014, 12:30

A czy potencjalny nabywca ma wgląd w ten system? Nie wydaje mi się...
tabaluga56
Nowicjusz

Auto: Matiz

21 Lip 2014, 08:55

Przecież takie kręcenie liczników jest typowym oszustwem. Nie rozumie ludzi co nadal kręcą.
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo R WRC - premiera w Monaco
    Od 2013 roku, począwszy od legendarnego Rajdu Monte Carlo (15 – 20 stycznia), Volkswagen będzie brał udział w Rajdowych Mistrzostwach Świata FIA (WRC). W sobotę 8 grudnia, przed 250 zaproszonymi gośćmi i dziennikarzami ...

10 Lut 2015, 16:51

CI ludzie są głupioszukują ludzi skrecając liczniki lepiej sprzedac uczciwie i problem z glowy
Macieko
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

17 Lut 2015, 21:08

I tak będą kręcić to moja opinia :ok: Ale wiecie ...
Macieko
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

13 Mar 2015, 19:59

Ja uważam że nadal będą kręcone, dla chcącego nic trudnego.
Autok12
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

16 Mar 2015, 13:43

Oczywiście wymyślanie lepszych przepisów musiałoby się wiązać z wieloma innymi zmianami, bo przy jednej takiej zmianie zawsze można znaleźć lukę i dalej będzie to samo... ehh
Cargo
Nowicjusz

Auto: Rover 214

18 Mar 2015, 10:01

pocieszny napisał(a):jakie to ma znaczenie że zapiszą na stacji licznik jak potencjalny klient nie będzie miał do tego dostępu? co stacja to inny system więc, żadnego centralnego rejestru nie będzie, półśrodek i jak zwykle dodatkowa robota dla kogoś inneg, a nawet jeśli będzie to dane zawarte tam są po części danymi osobowymi więc dostępu nie będzie

Bzdury piszesz i napinasz się niepotrzebnie, dodatkowo wprowadzając forumowiczy w błąd :evil: Dane samochodu nie są danymi osobowymi. Poza tym jakbyś nie wiedział, to mamy dostęp do historii pojazdu . Nawet na forum jest o tym temat.
Oczywiście można i tak oszukać ów system, ale o tym nie będę pisał z wiadomych powodów. Jednakże taka historia pojazdu to już jest coś. Można sprawdzić dane w DR czy się zgadzają, można sprawdzić czy sprzedający nie oszukuje nas, że jest np. pierwszym właścicielem itd itd. A jeżeli chodzi o przebieg, to na to nigdy nie będzie skutecznego sposobu. Ale dzięki temu raportowi można popatrzeć ile km w ciągu roku robi właściciel i porównać z latami poprzednimi. Już będzie to jakaś wiedza.
Nie można krytykować wszystkiego - na przebieg nigdy nie będzie dobrego sposobu - oszuści zawsze znajdą sposób, żeby przebieg zmniejszyć. Ale mimo to, każdy doświadczony mechanik jest w stanie powiedzieć, czy dane auto ma tyle km ile ma na liczniku, czy można podejrzewać, że ma więcej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna

25 Cze 2015, 12:01

Ale pewnym standardem przy zakupie używanych aut jest przeświadczenie, że na pewno przebieg jest większy, wady dobrze ukryte i jeszcze na pewno pewnie klepany...
Jak ktoś chce uczciwie sprzedać, to od razu podejrzany :)
KasiaMikina
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999

07 Mar 2016, 12:45

Niestety też mi się wydaje, ze to rozwiązanie nie wpłynie znacząco na proceder kręcenia liczników.

Ale w sumie trudno mi na tę chwilę wymyślić jakiś inny, lepszy sposób na to, jak ukrócić takie praktyki...
Maciek77
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Toyota Corolla

02 Kwi 2016, 11:54

Zawsze ludzie będą kombinować nic się na to nie poradzi
kamos12
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 08 1988
Auto: Lanos
Silnik: 2.0 benzyna