Koniec z szantażowaniem kierowców utratą gwarancji

05 Maj 2011, 14:11

Koniec z szantażowaniem kierowców utratą gwarancji
Parlament Europejski orzekł oficjalnie: nie trzeba serwisować aut w ASO (Autoryzowana Stacja Obsługi)
To już pewne. Serwisowanie auta nie będzie kosztować majątku. Parlament Europejski w specjalnej rezolucji opowiedział się za prawem kierowców do swobodnego wyboru serwisu i zakupu tańszych części samochodowych bez groźby utraty gwarancji.
Ostatnio edytowany przez miki538, 06 Maj 2011, 02:18, edytowano w sumie 1 raz
miki538
Nowicjusz

Miejscowość: lOMIANKI

05 Maj 2011, 14:33

Niezła reklama blogu :)

Ale dobrze wiedzieć chociaż nie wiem kiedy bedę miał serwisowany samochód :)
Lukasz90
Początkujący

Miejscowość: Żyrardów

05 Maj 2011, 15:28

to nie jest tak różowo, bo serwisowanie auta będzie możliwe tylko w warsztatach z certyfikatami jakości, a nie u pana Zdzisia za płotem ;) do tego gwarancja nie będzie obejmowała nigdy usterek spowodowanych złej jakości częściami, a żadne zamienniki nie mają porównywalnej jakości z oryginałem :wink:
więc tak na prawdę nic się nie zmieni
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Maj 2011, 09:54

pocieszny napisał(a):więc tak na prawdę nic się nie zmieni

Dlaczego?
Do tej pory było tak. Kupowałeś samochód z gwarancją na 3 lata. Po roku czasu musiałeś stawić się w ASO na przegląd. Na takim pierwszym przeglądzie praktycznie wymienia się olej. Kosztuje sporo, bo wszystko co robione jest w ASO kosztuje dużo. Jeżeli olałeś ten przegląd, to już po roku traciłeś gwarancję.

Teraz taki przegląd zrobisz w innym serwisie, zapłacisz mniej, a gwarancja będzie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Cze 2011, 22:12

pocieszny napisał(a):to nie jest tak różowo, bo serwisowanie auta będzie możliwe tylko w warsztatach z certyfikatami jakości, a nie u pana Zdzisia za płotem ;) do tego gwarancja nie będzie obejmowała nigdy usterek spowodowanych złej jakości częściami, a żadne zamienniki nie mają porównywalnej jakości z oryginałem :wink:
więc tak na prawdę nic się nie zmieni

przpyszczam ze rozwiązanie będzie mniej więcej odbywać się na takich samych zasadach jak przeglądy rejestracyjne. A certyfikaty pewnie będą wydawać jakieś automobilkluby albo związki motorowe albo po prostu producenci samochodów. Narzucą pewnie takie normy by je spełnić trzeba będzie sporo zainwestować a to podniesie cenę obsługi samochodu i gra nie będzie warta świeczki. Jestem ciekawy jak to się będzie odnosić do sprawy dodatkowej gwarancji od Seata, którą można sobie wykupić (program Excellente). Bo jakby nie patrzeć jest to dobrowolna forma ubezpieczenia, a nie taka którą otrzymujemy przy zakupie nowego produktu.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001

02 Cze 2011, 16:44

W naszym kraju tak pewnie wszystko poprzekrecają, ze i tak jedynym oplacalnym serwisem w ktorym nie stracimy gwarancji bedzie ASO.

Pozdrawiam,
Ostatnio edytowany przez AutoSol Sklep, 02 Cze 2011, 21:45, edytowano w sumie 1 raz
AutoSol Sklep
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa