Konkretne auto na początek.

27 Maj 2013, 23:48

Witam,
Poszukuje małego miejskiego autka.
Mam 5700zł. Za taką kwotę muszę kupić autko + opłaty.
Na początku zgrzałem się na Fiata Punto II lub Renault Clio II. Fajne małe autka jednakże po obejrzeniu aut za te pieniądze :shock: stwierdzam że jest ich trochę za mało. Fakt można coś wyrwać ciekawego ale ciężko zwłaszcza w okolicach kuj- pom.
Szukam auta oszczędnego z małym silnikiem (myślę ze max 1,4), mały (hatchbeck), wspomaganie i miarę dobrym stanie. Auto ma mnie zawieść z punktu A do punktu B. Fajnie gdyby miał możliwość regulacji siedzenia w pionie. Mam wzrostu 168cm a po za tym głupie przyzwyczajenie z elki ze widzę maskę. Z realnych rzeczy za te pieniądze znalazłem:
-opel corsa B,
-citroen Saxo,
-Fiat Bravo,
-Seat Arosa,
-Daewoo Lanos,
Największy wybór jest z Cors oczywiście. Co wiecie o tych autkach?
A może coś innego proponujecie?
Esteban
Nowicjusz

Auto: nie mam

28 Maj 2013, 00:03

znalazłem jeszcze:
-VW Lupo
-Peugot 106
Esteban
Nowicjusz

28 Maj 2013, 00:23

To będzie samochód do miasta czy ocb??? LPG wchodzi w grę??? Za tą cenę jest mnóstwo samochodów... A może Ford Fiesta??? Na jakim portalu szukasz tych samochodów??? Na przykład. każdy stary ford wchodzi w grę.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

28 Maj 2013, 08:47

Lupo nie za te pieniądze. Corsa to dobre autko na początek,części tanie,mało pali (silnik 1.4 około 8l po mieście) tylko uwaga na blache bo lubi rdzewieć.
Brave osobiście polecam bo jak już pisałem tutaj wiele razy ojciec mial taką przez 10lat i w ciągu tego czasu zrobił nią ponad 240tys bez żadnego problemu,miał ją z silnikiem 1.2 który sie kapitalnie sprawował.
Lanos też jest wart rozważenia,z tego co wiem to części pasują od Astry I,silniki dobrze znoszą gaz,blacha ocynkowana więc nie rdzewieje.

Ja dodam VW Polo III i Seata Ibize.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Maj 2013, 17:29

Autko miało by byc do jazdy po mieście, sporadycznie raz w miesiącu wypad za miasto. LPG? spoko może być o ile działa. Z reszta wydaje mi się że za te same pieniadze kupie lepsze autko bez gazu niż z nim. Nie interesują mnie auta z dużym silnikiem do po gazowania. To ma być ekonomiczne, małe autko, w miare dobrym stanie za te pieniądze, nie oczekuje cudu. Drobne poprawki i naprawy wchodzą w grę.
Esteban
Nowicjusz

28 Maj 2013, 17:34

Największy wybór mam z Corsy,wiem że rdzewieją (chyba jak wszystkie ople)
A powie ktoś coś o citroenie Saxo lub Peugot 106?
Esteban
Nowicjusz

28 Maj 2013, 21:28

W Saxo i 106 uwaga na tylną belke,jej regeneracja kosztuje w granicach 700-1000zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Maj 2013, 11:56

Fiat Bravo/Brava/Marea/Marea Wekkend

Blacha ocynkowana, dobre wyposażenie, nowoczesny jak na tamte lata wygląd.

Najlepszy silnik 1.2 16v 80KM, mało pali, części tanie, i dość fajnie jedzie. (przy normalnej jedzie 6 litrów to realne spalanie)

Ewentualnie 1.6 16v 103KM choć droższy w utrzymaniu. (spalanie średnio 9 litrów)

1.4 12v 80KM sobie odpuść, zaciera się wałek rozrządu bo magistrala olejowa na wałku się zapycha jak się olej zaniedba (w polsce dość często zaniedbują)

za zadbane Bravo, Brave, Marea z początku produkcji dasz 5000 zł + Wymiana rozrządu, filtrów, oleju z robocizną nie więcej jak 500 zł.

Diesle sobie odpuść, chyba że znajdziesz jakiegoś bez turbo to inna bajka., awaria turbiny to dla ciebie będzie prawdopodobnie podróż do banku bo 1500 zł kredytu na regeneracje.
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

30 Maj 2013, 23:00

Za diesla dziękuje. Przynajmniej wszyscy mi odradzają. Jutro jadę zobaczyć clio II. Trafiła się okazja więc może kupię. Tylko mam wątpliwości czy silnik nie był czyszczony. Jak to sprawdzić czy wszystko jest ok? Mam możliwość jechać nim do dowolnego mechanika. 8) o co poprosić go??
Esteban
Nowicjusz

30 Maj 2013, 23:21

Niech oceni stan techniczny auta,jak wygląda silnik,zawieszenie itd.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Maj 2013, 07:09