Konkretnie do 15k

29 Gru 2011, 18:12

Witam. Po nowym roku będę kupował samochód. Kwota do 15 tys, wiem że to niewiele ale cóż, więcej nie będzie. Auto musi być duże, hatchback albo kombi, pojemny sedan tez ujdzie. Silnik w miarę mocny, nie jakieś 1.6, auto musi jechać, a ja lubię szybko i dynamicznie się przemieszczać. Nie mówie tu też o jakimś 3.0 czy coś, do 2.5 max i najlepiej benzynka, bo chcę gaz załozyć, a przynajmniej się nad tym zastanawiam (przy obecnych cenach...) Oczywiście diesla nie wykluczam. Sam teraz jeżdzę dieslem, Freelander'em z 2006, 2.0 diesel, autko super, bezawaryjne kompletnie odkąd go mam, dynamiczne i wogóle, niestety nie moje tylko Taty ;] Wiem że za tą kasę nie dostane auta nawet zbliżonego do tego ale chciałbym żeby nie było zbyt awaryjne. Wiadomo że w każdym używanym aucie coś wyjdzie, to logiczne. Mówię tylko żeby nie psuło się co miesiąc... Wyposażenie? Oprócz klimki i elektryki (lusterka, szyby) nic więcej nie potrzebuję. Autko musi być wygodne i atrakcyjne oczywiście, na wakacje jeżdzę w 4 osoby, po kilkaset kilometrów i chciałbym podróżować komfortowo i nie martwiąc się o to że nie dojadę ;) Rocznie robie jakieś 13-14 tys, nie dużo ale jednak auto jest dla mnie czymś ważnym, nie chce byle czego z byle jakim silniczkiem dostosowanego to liczby kilometrów jaką robię rocznie, więc proszę nie pisać że spokojnie starczy mi Dacia Logan ;]
Ogólnie to najbardziej w głowie siedzi mi Laguna II, choć nasłuchałem się dużo nie miłych rzeczy o niej :) Jest duża, ładna i dobrze wyposażona. Wolałbym benzynke 1.8 albo 2.0 bo słyszałem że diesle psują się na potęgę. No i elektronika upada podobno, dlatego czujniki deszczu czy ciśnienia w oponach nie potrzebuję ;) Nawet nie musi mieć klimatonika, najgorsze są też te karty, bo tego się nie da wyeliminować. Widziałem sporo nawet z 2003 roku, przebiegi 150000-180000 za ok 13-14 tys. Nie biorę pod uwagę oczywiście Lagunek za 11tys z przebiegiem 90tys km bo to musi być padaka ;) Jesli wiecie coś o tych Lagunkach to proszę piszcie, najlepiej użytkownicy ;) Nie napisałem jeszcze ża autko tak z rocznika 2000 i wyżej, jak będzie dobre 99 to wezmę pod uwagę ;) przebiegi niższe niż te 180000km ;) Pozdrawiam i z góry dziękuję ;)
Zontas
Początkujący

Zdjęcia: 17
Miejscowość: Bielsko-Biała
Prawo jazdy: 25 01 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Alfa Romeo 156 Sportwagon
Silnik: 1.9 jTD 115KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

29 Gru 2011, 18:59

W tej cenie jeśli nie boisz się zaieszenia to polecam CI passata B5. Ale ostrzegam żę tam zawieszenie nie jest zbyt dobre. A z takich autek porównywalnych z lepszym zawieszenie to polecam Golfa IV w kombi albo Bore w sedanie albo w komi. Super autka a z silniczkiem V5/VR5 myśle że byś był zadowolony. Możesz porozglądać się jeszcze za Audi A4/A6 w 2.5TDI jeśli cię diesel interesuje.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1991

29 Gru 2011, 20:40

No tylko czy używa z VW group nie będzie zajechana? Słyszałem właśnie że często jest z tym potem dużo roboty, kręcone przebiegi itp. Ogólnie podobają mi się te auta, oprócz golfa w kombi i bory, są jakieś takie nienaturalne. 2.5 TDI mocny i fajny zapewne, ale słyszałem że awaryjny, no i za audi podobno ubezpieczenie kosmiczne...
Zontas
Początkujący

29 Gru 2011, 21:10

Opel Omega B po Fl z V6 + gaz. Po lifcie już tak nie rdzewieje, a samochód bardzo przestronny i wygodny.

Mogę również polecić Avensisa I, jeśli kupi się zadbany egzemplarz to samochód odwdzięczy się bezproblemową eksploatacją.

A co do Laguny to najbardziej awaryjne są egzemplarze sprzed 2003 roku, niestety elektronika w tych samochodach szaleje ;)
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

29 Gru 2011, 21:49

no jeśli chodzi o wygode i przestronność to omega jest w czołówce w tej cenie to nawet ciekawy rocznik znajdziesz omega to klasa wyzsza luksusowa na tamte czasy napeno,a co do renault w pracy miałem meganke 2 z tą lipną kartą kupa problemów i co 50 tyś km turbina siadała ,po roku szef je sprzedał i kupił peugotay 307 to auto okazało się bezproblemowe
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

29 Gru 2011, 23:41

ja dorzucam do propozycji Seata Toledo II z 1,8T bądź 2,3 V5 z pięknie brzmiącym silnikiem :D
1,8T ma lepszą dynamike ale to V5 kusi dźwiękiem no i każdy się obejży za warkotem i nie wiele więcej pali :twisted:
1,6 idealne do LPG, no a TDI to wiadomo - ciężko znaleźć zadbane ale warto szukać
to samo się tyczy Leona I ale tam nie było 2,3 tylko 1,4, który jest za mały do tego auta
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT86 w specjalnej wersji Black Limited
    Był rok 1986. W radiu leciało Europe i utwór The Final Countdown, a w Azji z fabryk wyjeżdżały kolejne egzemplarze Toyoty AE86 Sprinter Trueno GT Apex w limitowanej wersji Black Limited. W hołdzie temu modelowi japoński ...
    Parkowanie prostopadłe tyłem w 5 krokach
    Parkowanie prostopadłe tyłem nie należy do ulubionych manewrów dużej części kierowców. Choć ma liczne zalety, jest zwykle jednym z najsłabiej przećwiczonych sposobów parkowania, zwłaszcza w przypadku ...

30 Gru 2011, 00:01

Nie koniecznie wszystkie Vw są kręcone itd. Ja kupiłem w niemczech golfa IV i wszystko super, nic nie kręcone... I to wcale nie jest tak że wiekszość jest kręconych.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Rok produkcji: 1991

30 Gru 2011, 01:11

Kolego Dzida, mi się strasznie Leon i Toledo podobają, szczególnie z tymi silnikami które wymieniłeś ;) no ale czy za 15 tys dorwę cokolwiek?
Zontas
Początkujący

30 Gru 2011, 11:17

Toledo za 15tys może wychaczysz ale o sensownego leona może być ciężko,a co silników 2.5 tdi to wszystko co napisałes to prawda,nie są zbyt udane jak juz to 1.9 tdi ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

30 Gru 2011, 13:28

No właśnie troche czytałem o tych 2.5. 1.9 fajny silniczek, jeździłem golfem IV 1.9 90KM i powiem że ładnie się zbierał ;) Wolałbym oczywiście mocnejsze tdi i chyba nie w golfie ;) Nie mówie że golfik zły, bo to dobre auto, tylko że dla mnie za mały...No a to toledo to bardzo chętnie, jeszcze 2.3, styczności z nim nie miałem ale sądzę że dużo frajdy daje, a po za tym autko bardzo ładne, tylko jaki tam jest bagażnik?? A lagunki widzę odeszły już w tym temacie w zapomnienie ;]
Zontas
Początkujący

30 Gru 2011, 16:06

zgodze się, że z Leonem może być ciężko bo jest popularny u młodej klienteli :D
dlatego Toledo moim zdaniem lepszym wyborem będzie, a bagażnik podchodzi coś pod 500l więc spory ale nie tak ustawny jak w hatchbacku czy liftchbacku

za lagunami z początku produkcji może być różnie, a na te po fl troche za mało kasy, czyli jak brać tą z pierwszych lat to z jak najuboższym wyposażeniem w benzynie i nie powinno być źle
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Gru 2011, 02:06

No nie za wiele tych seacików w mojej okolicy :(
Zontas
Początkujący

02 Sty 2012, 19:35

Wiem że pewnie już nikt tu nie wchodzi, ale co do tych seatów w 2.3 V5 to czy ktoś mógłby mi przybliżyć wady i zalety, co jest dobre, co złe i wogóle co kolwiek o tym silniku bo nie znam go... na sekcji seata szukałem ale nie piszą o 2.3
Zontas
Początkujący

02 Sty 2012, 19:46

ja czytałem takie opinie, że pali więcej i jest mniej żwawy od 1,8T/150KM ale z drugiej strony jest trwalszy od wspomnianego silnika, bo jest niewysilony i świetny do LPG szczególnie w wersji 8mio zaworowej (150KM), bo jeszcze była wersja 16to zaworowa 170KM
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Sty 2012, 19:50

Dzięki wielkie za jakieś info ;) no właśnie sprawdzałem na autocentrum.pl 1.8t i 2.3 i fakt, ten pierwszy ma lepsze osiągi, prędkość i przyśpieszenie ale domyślam się że jak się wyciska ze 125KM na 150 czy więcej to na pewno będzie to mniej trwałe ;) I super że dobry do gazu, właśnie miałem zamiar montować, przy dzisiejszych cenach paliw... masakra jakaś.
Zontas
Początkujący