Konsekwencje jazdy bez prawka

21 Lut 2008, 20:19

witam
mam pytanie czy orientuje sie ktorys z kolegow jakie sa konsekwencje gdy zlapia mnie na jezdzie bez prawka.slyszalem ze jest tylko 500 zl mandatu i jezeli auto zagraza bezpieczenstwu ruchu to jest scholowne na parking czy to prawda z gory dzieki za odwiedznei mojego postu
szymek997
Nowicjusz

21 Lut 2008, 22:02

Dokładnie jest tak jak mówisz. 500zł dostaje kierowca. Nie ma żadnego odroczenia na kurs prawa jazdy.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

22 Lut 2008, 08:40

Bryann napisał(a):(...) Nie ma żadnego odroczenia na kurs prawa jazdy.

Nie do końca masz rację...
Jeśli Policja skieruje (w takim przypadku może!) sprawę do Sądu Grodzkiego to ten może orzec w ramach kary (oprócz np. grzywny) "zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych przez okres X miesięcy", a to z kolei pociągnie za sobą niemożliwość ukończenia szkolenia na kierowcę - nie zostaniesz nawet dopuszczony do egzaminu na Prawo Jazdy...
Więc lepiej nie ryzykować, lub robić to na terenie prywatnym (i niedopuszczonym przez właściciela terenu do użytku publicznego! - czyli np. parking pod marketem odpada!), gdzie Policja nie może Cię skontrolować (chyba, że właściciel terenu po którym jeździsz powie, że jesteś tam bez jego zgody!)...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

22 Lut 2008, 12:15

A no to takiego czegoś nie słyszałe. KOlega opowiadał, jak złapali go kilka razy. Za każdym razem dostał tylko 500zł, a prawka nie miał, gdyż bał się iść zapisać i bał się, że nie zda :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

22 Lut 2008, 13:51

Te 500 zł,to w najlepszym przypadku - jak policjant ma dobry dzień.Ale sprawa może zostać skierowana do Sądu Grodzkiego ia tm może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na x lat - tak jak to napisał kolega Fourup.Dodatkowo może zostać też ukarany właściciel samochodu,który ci go udostępnił.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

03 Mar 2008, 20:46

co sie stanie jak policja zlapie 14 letnie dziecko prowadzac samochod? (z lub bez osoby doroslej w srodku)
i-tec
Nowicjusz

04 Mar 2008, 18:40

Jeżeli w samochochodzie siedzi osoba dorosła,to ona jest pociągana do odpowiedzialności.Jeżeli 14 latek jedzie sam,policja ustala,czy ukradł on samochód(czyli zabrał go bez wiedzy właściciela(nawet jak to będą rodzice) i jest za to sąd rodzinny dla nieletnich,no i sąd może pociągnąc do odpowiedzialności za ten czyn własciciela pojazdu,za to,że nieodpowiedno zadbał o zabezpieczenie pojazdu przed takim czynem(np. noie schował przed dzieckiem kluczyków).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000