Konsekwencje jazdy po zatrzymaniu prawa jazdy na 3 miesiące

07 Lip 2020, 17:53

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jakie są konsekwencje jazdy po zatrzymaniu prawa jazdy na 3 miesiące. Wiem, że w przypadku kontroli prawo jazdy zatrzymane jest na okres 6 miesięcy. Czy to tylko taka jest kara?

1. Czy w przypadku właśnie takiej kontroli otrzymuje się mandat za kierowanie pojazdem mimo braku uprawnień (500zł)?

2. W przypadku kolizji gdy osoba nie posiada prawa jazdy ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie poszkodowanemu a sprawca zwraca pieniądze ubezpieczalni. Czy w przypadku zatrzymania prawa jazdy też sprawca płaci z własnej kieszeni czy normalnie działa OC?

3. Jeżeli po zatrzymaniu prawa jazdy na 3 miesiące policja znowu nas zatrzyma to zabiera prawo jazdy na 6 miesięcy. Czy po tym zdarzeniu można prowadzić pojazd przez następne 24 godziny czy ktoś inny musi kierować/wzywać lawetę.

Pozdrawiam
Filipp25
Nowicjusz

Auto: Nie mam

07 Lip 2020, 21:21

Filipp25 napisał(a):1. Czy w przypadku właśnie takiej kontroli otrzymuje się mandat za kierowanie pojazdem mimo braku uprawnień (500zł)?

Nie do końca, ale zazwyczaj tak jest. Policjant ma jednak do wyboru dwie opcje - albo ukarać cię mandatem z kodeksu wykroczeń, albo z kodeksu karnego. oprócz tego zawsze może odstąpić od postępowania mandatowego i skierować sprawę do sądu ( bez twojej zgody ).
Filipp25 napisał(a):2. W przypadku kolizji gdy osoba nie posiada prawa jazdy ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie poszkodowanemu a sprawca zwraca pieniądze ubezpieczalni. Czy w przypadku zatrzymania prawa jazdy też sprawca płaci z własnej kieszeni czy normalnie działa OC?

OC w tym przypadku nie działa - jak zatrzymano co PJ, to jesteś traktowany jak osoba nie mająca uprawnień do kierowania. W razie kolizji/wypadku UFG ściąga od ciebie wszystkie koszty. A te mogą być bardzo duże...Czasami osoby kierujące bez uprawnień nie zdają sobie sprawy, że mogą z własnej kieszeni płacić osobie poszkodowanej nawet do końca jej życia rentę...
Filipp25 napisał(a):3. Jeżeli po zatrzymaniu prawa jazdy na 3 miesiące policja znowu nas zatrzyma to zabiera prawo jazdy na 6 miesięcy. Czy po tym zdarzeniu można prowadzić pojazd przez następne 24 godziny czy ktoś inny musi kierować/wzywać lawetę.

Nie można prowadzić przez 24 godziny, bo przecież nie masz uprawnień do kierowania. Policja ściąga lawetę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Lip 2020, 21:16

Dzięki za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie. Podczas zatrzymania nie miałem przy sobie prawa jazdy więc policja fizycznie nie mogła go zatrzymać. Czy blankiet prawa jazdy muszę oddać staroście czy nic nie trzeba z tym robić. W systemie pewnie taki zakaz widnieje. Czy 3 miesiące lecą już od dnia mojego zatrzymania?
Filipp25
Nowicjusz

13 Lip 2020, 10:23

Blankietu oddawać nie musisz - jest notka w systemie o zakazie prowadzenia pojazdów mechanicznych wraz z okresem na jaki zakaz został wydany.
Filipp25 napisał(a): Czy 3 miesiące lecą już od dnia mojego zatrzymania?

Tak. Również 6 miesięcy ( gdyby w ciągu tych pierwszych trzech cię zatrzymali ) leci od dnia, w którym ci prawko zatrzymali.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lip 2020, 18:47

Po zadzwonieniu na policję oraz do urzędu okazało się, że dokument trzeba zwrócić? Zastanawia mnie tylko czy policjanci podczas kontroli nie powinni mnie o tym poinformować? Gdybym wiedział to oddałbym dokument jeszcze tego samego dnia. Też myślałem, że policja ma wszystko w systemach i nic nie trzeba robić. W końcu to tylko plastik. Dlaczego przez coś takiego 3 – miesięczna kara trwa prawie 4….
Filipp25
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne