Konsekwencje podpiecia 2 akumulatorow 12v w osobowce

23 Lis 2014, 16:25

co sie moze stac gdy polaczymy szeregowo 2 akumulatory 12v w aucie osobowym ? (moja ukochana dziewczyna myslalaz ze tak odpali auto z padnietym aku :) )
janek8
Obserwowany

Auto: kia

23 Lis 2014, 17:45

Raczej nie myślała tylko widziała jak tatuś na wsi odpalał stary traktor starymi akumulatorami.
Krótko trwałe podanie napięcia 24 V na sam rozrusznik nie uszkodzi go, gorzej z pozostałymi elementami elektrycznymi.
andrzej_124
Stały forumowicz

23 Lis 2014, 18:27

to zes mi odpowiedzal,
to ze elektryke mi popieprzylo to wiem,
tylko ciekawy jestem czy np spalic sie mogl ktorys kabel wysokiego napiecia , czy np cewka albo jeszcze cos glebiej
janek8
Obserwowany

Auto: kia

23 Lis 2014, 20:56

Kable WN raczej się nie spaliły. Ale cewka mogła się spalić jak najbardziej. Tak samo mogły się popalić inne elementy, które są na 12V a nie na 24V.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Wyjazdy weekendowe - bezpieczne piątkowe podróże
    Piątek kojarzy się z początkiem weekendu, odpoczynkiem po intensywnej pracy i wyjazdami. Tymczasem piątkowe popołudnie na drogach to najbardziej niebezpieczny czas w całym tygodniu. Aby zapobiegać wypadkom, kierowcy nie mogą ...