Konsekwencje za niezarejestrowania auta w ciągu 30 dni

25 Mar 2008, 18:36

Sytuacja jest trochę zawiła: kupiłem auto (około 1,5 roku temu), parę dni pojeździłem, nieoczekiwania pojawiła się szansa wyjazdu za granicę. Auto wsadziłem znajomemu do garażu i wyjechałem.
Wróciłem niecały miesiąc temu, zapłaciłem zaległe ubezpieczenie ale nie przerejestrowałem samochodu na siebie, bo nie miałem po prostu kiedy. Tyle że zrobiłem obowiązkowy przegląd techniczny :!: na stary dowód rej. bo pomyślałem że lepiej mieć tak załatwione niż jeździć bez :?: .
I tu moje pytanie: co może czekać mnie jeśli pojawię się teraz w UM celem przerejestrowania auta z takim podbitym w końcu i jednocześnie nieważnym dowodem rejestracyjnym? czy może lepiej powiedzieć żę zaginęło? pozostałe papiery wszystkie oczywiście mam.
B. proszę o info i poradę jak najlepiej załatwić taką sprawę
interbig
Nowicjusz

25 Mar 2008, 21:48

Jeżeli masz zapłacone OC za ten samochód,to UK raczej nie powinien robić problemów.Ale lepiej się zadzwonić i zapytać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Mar 2008, 22:23

no właśnie usiłowałem coś w Kodeksie znaleźć i jest info o tych 30 dniach a nigdzie- a przynajmniej nie udało mi się jednoznacznej odpowiedzi odnaleźć -co będzie jeśli sięich nie zachowa.
No ale w zasadzie masz rację, zadzwonię spytam to nic nie kosztuje i niczym nie grozi. Najłatwiejsze rozmwiązanie czasem przychdzi do głowy najpoźniej...albo wcale :?
interbig
Nowicjusz

26 Mar 2008, 17:53

Dokłądnie tak jest :) .Ale jak już będziesz coś wiedział na ten temat,to napisz co ci w WK powiedzieli.Wielu forumowiczów już o to pytało.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Mar 2008, 14:59

witam! jestem w bardzo podobnej sytuacji... czy udalo Ci sie cos dowiedziec?
Mam jeszcze problem z urzedem skarbowym.. .Tzn kupilem auto za mniej niz 1000 zl czyli jestem zwolniony od podatku zgadza sie? Ale czy musze tak czy inaczej zglosic to w US? jesli tego nie zrobilem czy grozi mi jakas kara?
Rutsek
Nowicjusz

01 Kwi 2008, 17:30

[quote="MotoAlbercik"] Dokłądnie tak jest :) .Ale jak już będziesz coś wiedział na ten temat,to napisz co ci w WK powiedzieli.Wielu forumowiczów już o to pytało. [/quote]
Zadzwoniłem, Pan powiedział mi, że są dwie opcje- acha ściemniłem jednak że mi ten dowód zaginął, bo nie wiedziałem jak on na to zareaguje że sobie nagle po 1,5 roku zrobiłem przegląd (a sądząc po głosie trafiłem na jakąś typową męska :!: biurwę)
No to więc tak: albo poprzedni właściciel poprosi o wydanie wtórnika D.R. i już dalej standartowo
albo jadę z autkiem na przegląd techniczny, Majster wystawia mi potwierdzenie badania i z umową OC szoruję do Wydziału Komunikacji i reszte załatwiam standardową drogą :D

Ogólnie pogadałem również z Panem z WK, żeby się upewnić że mnie nie podpuszcza :P i wychodzi na to że raczej nie ma żadnych konsekwencji nieprzerejestrowania auta w ustawowym czasie.

Więc ogólnie wychodzi na to że te 30 dni na przerejestrowanie jest.... ale ich nie ma :P I dobrze. Pozdro.
interbig
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autocasco dla motocykla - o czym pamiętać
    Jazda motocyklem kojarzy się z radością i przyjemnością, jednak nie można zapominać o potencjalnych ryzykach i nieprzewidzianych sytuacjach, jakie się z nią wiążą. Aby finansowo zabezpieczyć się przed ich skutkami, warto ...

10 Sty 2010, 20:59

Co do 1000zł to nie ma zmartwienia wystarczy przerejestrować samochód w wydziale komunikacji.Tak rejestrowałem starego nissana.
V10 TDI
borysV10
Nowicjusz

Miejscowość: Zachodniopomorskie

08 Sty 2012, 04:13

pomyślcie troszkę - dlaczego mieli by robić problemy przy zarejestrowaniu auta powyżej 30 dni .???
Nie robią bo była by wymijanka z umowami ,
Sprzedajesz takie auto ojcu i nie ma problemu z rejestracją tyle że nowy podatek skarbowy od umowy ale ubezpieczenie i przegląd zostaje na aucie wiec nie jesteś stratny .
Umowa ubezpieczenia jest syn - auto rejestrowane na ciebie bo tatuś (kto kol wiek)tak chce i ustanawia ciebie współwłaścicielem a przegląd masz zrobiony - tylko jeździć .

Więc widzicie sens w utrudnianiu wam rejestracji ? ja nie bardzo - skoro nie jeździłeś nie rozumiem czemu ubezpieczałeś auto - ale to inna bajka - albo po prostu chciałeś nie wnikam .
rednask
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: polonez atu+