Witam w tym poradniku chciałbym przybliżyć proces zabezpieczenia podwozia,który możecie wykonać we własnym zakresie w wolnym czasie.Ja zrobiłem to spokojnie i bez pośpiechu w 4 dni.
Lista wykorzystanych rzeczy przeze mnie + kwota co ile kosztowało (oczywiście wszystkiego nie musicie używać tylko to co jest wam potrzebne oraz koszta będą zależne od tego co macie pod ręką).
No to zaczynamy: 1.Myjka ciśnieniowa - 0 zł 2.Pędzelki (w moim przypadku 3 sztuki) - 0 zł 3.Szczotka druciana - 0 zł 4.Odrdzewiacz Fosol - 0 zł 5.Czarna farba do metali - 0 zł 6.Czarna farba do metali w sprayu - 15 zł 7.Farba antykorozyjna Baufix - 0 zł 8.Rozpuszczalnik - 3,50 zł 9.Wąż ogrodowy - 0 zł 10.Krawężniki,płyty betonowe (w moim przypadku do podniesienia samochodu) - 0 zł 11.Szczotka do mycia samochodu - 0 zł 12.Płyn do mycia dywanów Wezyr - 0 zł 13.Masa uszczelniająca - 0 zł 14.Odkurzacz - 0 zł 15.Papier ścierny - 0 zł 16.Gąbka do mycia naczyń - 0 zł 17.Szczotka do mycia z twardym włosiem - 0 zł 18.Mleczko do czyszczenia Soft Scrub - 0 zł 19.I najważniejsze środek do konserwacji Bitgum - 31 zł (ja wykorzystałem ten środek bo tylko taki był w sklepie zawsze możecie użyć Boll ,Noxudol lub czegoś innego). Całkowity koszt 49,50 zł.
Przebieg konserwacji podwozia.
Zaczynamy od podniesienia auta i dokładnego umycia całego podwozia.
Po wyschnięciu całości miejsca pokryte rdzą dokładnie czyścimy przy pomocy szczotki drucianej.U mnie na podłodze nie było nic do czyszczenia, ale na innych elementach już tak m.in. wahaczach,belkach i metalowych łącznikach.
Następnie wszystkie elementy smarujemy odrdzewiaczem i zostawiamy do wyschnięcia.Ja zastosowałem preparat Fosol.Po przeschnięciu całe podwozie opłukujemy wodą.
Po osuszeniu możemy już przystąpić do malowania.Ja postanowiłem podłogę zostawić na później,a zacząłem od belek i wahaczy.Całość pomalowałem czarną farbą do metali,a w miejscach trudno dostępnych użyłem farby w sprayu.
Teraz możemy zabrać się za podłogę.Ja zastosowałem środek Bitgum.
Teraz zostawiamy do wyschnięcia na ok. 15-24h i gotowe.Zawsze można nałożyć kilka warstw aby lepiej zakonserwować całość.
I właściwie na tym mógłbym zakończyć ten poradnik,ale chcę przedstawić co dodatkowo musiałem zrobić.
W podłodze bagażnika niestety okazało się,że jest dziura oraz trochę rdzy.Nie mogłem tego tak zostawić.
Zacząłem od czyszczenia szczotką podłogi i zebrania całego brudu odkurzaczem.
Następnie czyszczenie szczotką drucianą i papierem ściernym. Po oczyszczeniu umyłem całość mleczkiem wybielającym i udrożniłem odpływy.
Po wyschnięciu dziurę zakleiłem masą uszczelniającą i posmarowałem miejsca pokryte rdzą Fosolem. Później resztę pomalowałem farbą antykorozyjną Baufix.
Przy okazji uprałem wykładzinę w bagażniku preparatem Wezyr. I to wszystko,a na końcu mały bonus fura sąsiada.Powodzenia.
Podatek od środków transportu – co warto wiedzieć? Posiadanie pojazdu wiąże się zarówno z kosztami jego utrzymania, jak i istotnymi obowiązkami podatkowymi. Niektóre środki transportu wymagają uregulowania specjalnego podatku, który może być istotnym ...
Hybrydowa Toyota Auris debiutuje w Polsce Toyota Auris drugiej generacji zadebiutowała w Polsce w styczniu 2013 roku. Samochód otrzymał zupełnie nowy wygląd nadwozia i wnętrza niż poprzednik, zyskując sobie sympatię klientów zarówno w całej Europie, ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.