Kontrola policji a samochod kupiony na działalnośc

07 Lut 2017, 03:18

Witam. Czy samochod kupiony na wlasna dzialanosc " autohandel" podlega nakazowi rejestracji w ciagu 30 dni ? Ostatnio mialem kontrole drogowa i policjant chcial mi zabrac dowod poniewaz minelo 30 dni od zakupu, pojazalem mu umowe z pieczatka firmy ale on i tak upieral sie ze mam nakaz 30 dni na przerejestrowanie ? On byl nie doinformowany czy ja zyje pare lat w bledzie :-)
Aleksandra53
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 05 2010
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Opel astra
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

07 Lut 2017, 06:52

O ile nic się nie zmieniło w przepisach, to jest obowiązek rejestracji w ciągu 30 dni. Ale, że ustawodawca nie przewidział żadnych sankcji za niedotrzymanie tego terminu, to jest to martwy przepis. Co do autohandlu, to nie wiem czy są jakieś odrębne przepisy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lut 2017, 12:07

Wydaje mi się że Autohandel nie ma obowiązku rejestracji auta
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Eurocargo ML180E25: pojemny i ładowny
    Od ubiegłorocznego faceliftingu Iveco Eurocargo nabrało przyjaznego, uśmiechniętego wyglądu. Czy ten uśmiech odzwierciedla również wewnętrzne zalety tego samochodu, mogliśmy sprawdzić, jeżdżąc 18-tonowym modelem Eurocargo ...