Kontrola rutynowa i problemy.

02 Maj 2012, 21:02

Ostatnio zostałem zatrzymany do rutynowej kontroli, papiery, alkomat wszystko ok. Policjant wyjątkowo uparty, sprawdzil gaśnice, trójkąt i przyczepił się do opon, ponieważ mam zimowe. I stąd moje pytanie , czy policjant może przyczepić się o to, że w maju mam zimowe opony i za to, że mam urwany kawałek klamki w tylnych drzwiach( sprawna, ale naderwana) i grozić mi mandatem?
jakchomik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 12 2011
Auto: Suzuki Swift '99 1.0 GL

02 Maj 2012, 22:21

jakchomik napisał(a):czy policjant może przyczepić się o to, że w maju mam zimowe opony i za to, że mam urwany kawałek klamki w tylnych drzwiach

Jezeli chodzi o opony nie ma najmniejszego prawa poruszać tego tematu gdyz zaden przepis nie zabrania jazdy na oponach zimowych latem i vice versa...
jakchomik napisał(a): że mam urwany kawałek klamki w tylnych drzwiach

Drzwi sie otwieraja za pomoca tej urwanej klamki... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Maj 2012, 09:59

Nie ma w Polsce obowiązku zmiany opon na sezonowe. Można też jeździć na wielosezonówkach, więc niech pan policjant sp*****a.

Co do klamki. Nie powoduje to zagrożenia w ruchu, jeżeli drzwi nie chcą się otworzyć, to problem jest tylko kierowcy i pasażerów. Mógłby się przyczepić, gdyby drzwi nie chciały się zamknąć.

Jeżeli chciał wypisywać mandat, to masz prawo go nie przyjąć. Wypisywany jest wtedy wniosek do sądu i zobaczysz jak policjant poci się aby argumentować swoje zdanie.

PS.Przyznaj się. Napyskowałeś coś policjantowi ;) - brawo, ja też tak robię. :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Maj 2012, 11:01

Dishman napisał(a):Co do klamki. Nie powoduje to zagrożenia w ruchu, jeżeli drzwi nie chcą się otworzyć, to problem jest tylko kierowcy i pasażerów. Mógłby się przyczepić, gdyby drzwi nie chciały się zamknąć.

Niestety ale tu nie masz racji...Drzwi boczne lub inne muszą się otworzyć od wewnątrz lub z zewnątrz... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekstremalny terenowy ratowniczy pick-up
    Stworzona na bazie Nissana Navara Tekna z podwójną kabiną - aktualnym Międzynarodowym Pick-upie Roku - koncepcyjna Navara EnGuard charakteryzuje się wieloma specjalnie zaprojektowanymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi ...