Kontrolka Check Emission i inne

26 Lut 2011, 20:35

Koleżanka odpisze, ale jak pojedzie na diagnostykę w poniedziałek.
Zresztą co do zbieżności to się dowiedziałam, ze muszę sprawdzić ciśnienie w kołach lub zamienić je (na odwrót ?). Ponadto akumulator jest prawdopodobnie death także mam fajnie.
A co do kontrolki od Poduch to raz się pojawia a raz znika. Normalnie jak duch.

P.S.
Nie no chłopaki nie kłóćcie się!
Chillout! :D
(nie)doświadczony kierowca ;)
meGula
Nowicjusz

Miejscowość: Oleśnica

26 Lut 2011, 20:41

meGula, tylko nie przepłać za diagnostykę. I niech Ci podadzą kody błędów.
Masz problem ze swoim autem, mogę pomóc.
GG: 6853736 (wiecznie niewidoczny)
kuba-warsztat
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

26 Lut 2011, 23:31

Same kody błędów to nic. Ważne jest co one oznaczają i jak naprawić usterkę. Jak pojedziesz do prawdziwego mechanika, to ci wszystko powie - numer błędu, co oznacza, z jakiego powodu wystapił i jak naprawić. A jak pojedziesz do magika, który ci tylko kody wystuka, zresetuje kompa i powie, że teraz powinno być ok to znowu będziesz na forum pisała co to jest i jak naprawić :wink: Tak więc zanim mechanik podłączy się pod kompa to zapytaj go, co jego aparat diagnostyczny może zrobić.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 28 Lut 2011, 15:28, edytowano w sumie 1 raz
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lut 2011, 00:19

Dokladnie popros go o ''logi dynamiczne'' a nie tylko sprawdzenie bledu i wykasowanie go, niech ci wydrukuje wykresy i zapisy bledow, wklej to na jakis ''wrzutnik'' i nam pokaz, popatrzymy i powiemy co dolego i na jakie koszta sie nastawiac;)
Sprawdzic i wykasowac to sobie mozesz sama kupujac kabel na internecie za mniejsza kase niz jego usluga.
A obsluga takich programow jest prosta(mowie o opcji kasowania bledow).
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

27 Lut 2011, 00:53

No ale chłopaki same kody błędów... też nam coś dadzą - każdy kod to w zasadzie konkretna usterka.
Powinien jej podać czego ma błędy i co należy wymienić.

Się Seba z tymi wykresami tak nie rozpędzaj :D

A poza tym to oferowałem koleżance swoją pomoc, bo w sumie po sąsiedzku do mnie chyba ma.. ale głucha cisza...
kuba-warsztat
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Lut 2011, 12:55

Hm. Jak już napisałam wcześniej to w poniedziałek się zobaczy. I wszystko napiszę:)
Najbardziej to ja się boje ile mi zaśpiewają za całość. No ale cóż, trzeba poczekać.

P.S.
MotoAlbercik jak już widać na moim profilu i z kontekstu pisania jestem kobietą :)[/quote]
meGula
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    BMW Concept serii 6 Coupé 2010
    BMW Concept serii 6 Coupé to sportowy samochód dla koneserów piękna, którzy cenią luksus i przełomowe technologie. Koncept symbolizuje pasję zespołu projektantów BMW, znajdującą odzwierciedlenie ...

27 Lut 2011, 16:40

kuba-warsztat napisał(a):Się Seba z tymi wykresami tak nie rozpędzaj

Dlaczego, po logach bedzie widac jakie parametry zdychaja, czy cos zamula, czu cos gdzies ocieka itp.
A tym bardziej bedzie wuidac w ktorym momencie wywala blad, dokladnie przy jakich temperatorach, obrotach i tp.

No i wtedy czytanie bledow i ich usowanie(jezeli sie pokaza).
Pelna gama zarowek LED SMD, car audio, wachacze do vag, sprzet do diagnostyki!
Seba TDI
Początkujący

Miejscowość: Crewe UK

28 Lut 2011, 15:36

meGula napisał(a):P.S.
MotoAlbercik jak już widać na moim profilu i z kontekstu pisania jestem kobietą

:oops: Już poprawiłem, to, co było źle :wink: Przepraszam za błąd. Mam nadziję, że wybaczysz :?:
A korzystając z okazji, to zapraszam tutaj oraz turaj . Będzisz miała fajny różowy opisik :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Mar 2011, 19:20

To tak. Nie odpisywałam, bo nie miałam na to czasu. Jeździłam po paru stacjach i niczego się konkretnego nie dowiedziałam. Ale! Co do samej diagnozy może powiedzieć sam kuba-warsztat, gdyż sprawdzał :) Więc najlepiej niech się sam wypowie lekarz mojego auta :D

Pozdrawiam M. :grin:
meGula
Nowicjusz

14 Mar 2011, 19:47

Tak więc....
Diagnoza: błąd P0403 - obwód sterowania układu recyrkulacji spalin, czyli po prostu EGR
Wyciągnąć EGR wyczyścić, sprawdzić elektrozawór podciśnienia, zawór mechaniczny (o ile nie są zespolone - bo szczerze powiedziawszy nie pamiętam jak to jest w tym silniku)

No ale naprawa podobno komuś już tam zostanie zlecona ;)
kuba-warsztat
Początkujący
Awatar użytkownika