Nic się nie rozszczelni, nie wiem skąd ten pomysł. Olej 10W40 niczym się nie różni pod względem dodatków czyszcząco myjąco dyspergujących od oleju mineralnego. Oba w zasadzie utrzymują silnik w podobnej czystości. Problem w tym, że minerał jest mniej wytrzymały. Ogólnie uważam, za błąd wlewać do niego olej 15W40 i to zwłaszcza kiepskiego GM-a. Zrób tak jak Ci mówiłem. Będziesz zadowolony i spadnie spalanie. Do tego go przepłucz. Z silnika nic Ci nie zacznie cieknąć, bo silnika nie uszczelnia się olejem i jeżeli już cieknie, to będzie ciekło tak samo. Wyciek łatwo usunąć, wymieniając uszczelkę
![Wink ;)]()
Jaki masz pobór oleju silnikowego na 1000 km?
Ogólnie na LPG, to powinieneś przynajmniej półsyntetyk stosować, bo LPG obciąża termicznie olej i warto mieć dobrą oliwę. Jakby nie brał oleju za dużo, to w ogóle zalałbym do niego 5W40 Motul Specific CNG/LPG. Byłby jeszcze lepszy. Jak bierze oleju tak około 0,5ltr/1000 km i więcej to zalałbym mu Motul 15W50 4100 Turbolight, żeby ograniczyć pobór. O 15W40 zapomnij, do tego silnika się nie nadają i go szkoda, bo to była trwała jednostka i na dobrym oleju posłuży dłużej.
edit: Słyszałbyś, kontrolka może się zaświecić, ale też nie musi, bo pomiar jest prowadzony na dole, nie na górze i dotyczy spadku ciśnienia. Ogólnie nie powinno się nic stać. Moim zdaniem masz kiepski olej. Zacząłbym od wymiany, tak jak Ci poleciłem, a potem się można zastanawiać co się dzieje, jak to nie przyniesie poprawy.