Kontrolka hamulca zjazdowego

19 Gru 2009, 12:16

witam kolegow dzisiaj zapalila mi sie kontrolka samochodzik z wykrzyknikiem (pomaranczowa) kontrolka ta informuje a jakiejś awarji nie używałem nigdy chamulca zjazdowego załączałem tylko pare razy aby sprawdzić działało teraz nie działa zielona kontrolka się nie świeci moje pytanie czy można z takim czymś jeździć i ewe. jak to samemu naprawić Pozdrawiam :cry:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

20 Gru 2009, 19:47

Hej!
W temacie: https://www.forumsamochodowe.pl/freeland ... t12911.htm
poszukaj wpisu ostrobrodego, Jego metoda u mnie zadziałała i wszystko wróciło do normy :lol: .
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

20 Gru 2009, 19:48

ale koledze zapaliła się chyba tylko sama kontrolka zjazdu? To może być coś innego.
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

22 Gru 2009, 00:05

zobacz czy nie masz zwarcia na kabelkach przy dźwigni zmiany biegów ewentualnie siadła pompa abs (lun inny problem/błąd abs bo hamulec zjazdowy to system sterujący absem podczas zjazdów) i wtedy wywala alarm hamulca zjazdowego. Z tym ze abs też powinien Ci się świecić (chyba że żarówka w desce nie trybi)
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

22 Gru 2009, 16:15

witam jak pisalem swieci sie tylko ta kontrolka po uruchomieniu silnika gasną wszystkie oprucz tej jednej HDC sprawdzilem przewód od kostki w lewarku jest ok odłanczałek aku dalej sie swieci mróz odpuscił ale za to teraz chlapa i nie :mrgreen: mam za bardzo jak posprawdzac przewody poczekam na lepsze warunki . A co do hamulców to działaja jak wcześniej i ABS działa bez zarzutu spróbuje jeszcze metody kolegi @ ostrobrodego i zobaczymy Pozdrawiam :mrgreen:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Gru 2009, 18:58

Witam,
Mam ten samiutki problem co Ty Amik.
Najprawdopodobniej masz problem natury elektrycznej. Proponuję abyś podjechał na diagnostykę i za ok. 50 zl skasuja ci ten bląd i hamulec zjazdowy zacznie działać. Niestety tylko na jakis czas....to znaczy do czasu kiedy znów wjedziesz w jakąs specyficzną dziurę i na chwilę nastąpi gdzieś przerwa w obwodzie.
U siebie rozwiązania na ten problem jeszcze nie znalazłem, ale proponuję Ci sprawdzic na podniesionym samochodzie luzy na tulejach tylnych wahaczy. Najprawdopodobniej przez to czujnik prędkości któregoś z kół traci kontakt z grzebieniem.
Pozdro.
konrig
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sposoby na zmniejszenie kosztów ubezpieczenia samochodu
    Niestety koszty ubezpieczenia samochodu wciąż rosną. Zindywidualizowany sposób liczenia składki oraz zwiększające się sumy wypłaconych odszkodowań dają się we znaki właścicielom samochodów, nawet tym bezszkodowym. ...

31 Gru 2009, 20:21

kolego @konrig troszke mnie pocieszyłes ze w sumie to nie poważna awaria ale ja mieszkam w małym mieście 30 tys. ludków i nigdzie dosłownie nigdzie czy to w małym warsztacie czy w większym a u mnie jest salon Reno nie podłączą mi landka dosłownie wysypisko smieci haha jakos musze sobie z tym poradzic Pozdrawiam i życzę wesołego sylwestra :mrgreen:

[ Dodano: Sob Sty 02, 2010 11:16 ]
witam na innym forum znalazłem taką wypowiedź ""Osobiście dzwoniłem do Land Rovera konkretnie w Bielsku-Białej. Chciałem się umówić na reset komputera. Podali mi gościa z serwisu a ten powiedział aby odpiąć obydwa kable od klem i zetknąć ze sobą. Jak tak zrobiłem coś pyknęło i mój błąd się skasował. Świecił mi error hdc. "" tylko czy to napewno jest bezpieczne ??? Pozdrawiam :mrgreen:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika