Kontrolka hamulca zjazdowego

19 Gru 2009, 13:16

witam kolegow dzisiaj zapalila mi sie kontrolka samochodzik z wykrzyknikiem (pomaranczowa) kontrolka ta informuje a jakiejś awarji nie używałem nigdy chamulca zjazdowego załączałem tylko pare razy aby sprawdzić działało teraz nie działa zielona kontrolka się nie świeci moje pytanie czy można z takim czymś jeździć i ewe. jak to samemu naprawić Pozdrawiam :cry:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

20 Gru 2009, 20:47

Hej!
W temacie: https://www.forumsamochodowe.pl/freeland ... t12911.htm
poszukaj wpisu ostrobrodego, Jego metoda u mnie zadziałała i wszystko wróciło do normy :lol: .
... byle do 15:00, byle do piątku ...
HUBI
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: www

20 Gru 2009, 20:48

ale koledze zapaliła się chyba tylko sama kontrolka zjazdu? To może być coś innego.
ostrobrody
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

22 Gru 2009, 01:05

zobacz czy nie masz zwarcia na kabelkach przy dźwigni zmiany biegów ewentualnie siadła pompa abs (lun inny problem/błąd abs bo hamulec zjazdowy to system sterujący absem podczas zjazdów) i wtedy wywala alarm hamulca zjazdowego. Z tym ze abs też powinien Ci się świecić (chyba że żarówka w desce nie trybi)
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

22 Gru 2009, 17:15

witam jak pisalem swieci sie tylko ta kontrolka po uruchomieniu silnika gasną wszystkie oprucz tej jednej HDC sprawdzilem przewód od kostki w lewarku jest ok odłanczałek aku dalej sie swieci mróz odpuscił ale za to teraz chlapa i nie :mrgreen: mam za bardzo jak posprawdzac przewody poczekam na lepsze warunki . A co do hamulców to działaja jak wcześniej i ABS działa bez zarzutu spróbuje jeszcze metody kolegi @ ostrobrodego i zobaczymy Pozdrawiam :mrgreen:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

31 Gru 2009, 19:58

Witam,
Mam ten samiutki problem co Ty Amik.
Najprawdopodobniej masz problem natury elektrycznej. Proponuję abyś podjechał na diagnostykę i za ok. 50 zl skasuja ci ten bląd i hamulec zjazdowy zacznie działać. Niestety tylko na jakis czas....to znaczy do czasu kiedy znów wjedziesz w jakąs specyficzną dziurę i na chwilę nastąpi gdzieś przerwa w obwodzie.
U siebie rozwiązania na ten problem jeszcze nie znalazłem, ale proponuję Ci sprawdzic na podniesionym samochodzie luzy na tulejach tylnych wahaczy. Najprawdopodobniej przez to czujnik prędkości któregoś z kół traci kontakt z grzebieniem.
Pozdro.
konrig
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

31 Gru 2009, 21:21

kolego @konrig troszke mnie pocieszyłes ze w sumie to nie poważna awaria ale ja mieszkam w małym mieście 30 tys. ludków i nigdzie dosłownie nigdzie czy to w małym warsztacie czy w większym a u mnie jest salon Reno nie podłączą mi landka dosłownie wysypisko smieci haha jakos musze sobie z tym poradzic Pozdrawiam i życzę wesołego sylwestra :mrgreen:

[ Dodano: Sob Sty 02, 2010 11:16 ]
witam na innym forum znalazłem taką wypowiedź ""Osobiście dzwoniłem do Land Rovera konkretnie w Bielsku-Białej. Chciałem się umówić na reset komputera. Podali mi gościa z serwisu a ten powiedział aby odpiąć obydwa kable od klem i zetknąć ze sobą. Jak tak zrobiłem coś pyknęło i mój błąd się skasował. Świecił mi error hdc. "" tylko czy to napewno jest bezpieczne ??? Pozdrawiam :mrgreen:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika