REKLAMA
Seat Ibiza 6L
Po odpaleniu auta zaświeciła się kontrolka wspomagania kierownicy i oczywiście zabrakło tego wspomagania. Po przejechaniu kilku metrów wspomaganie wróciło. Szukam przyczyny takiej sytuacji. Na pewno odrzucam awarię jakiejś części odpowiedzialnej za wspomaganie - jeżeli zepsułaby się to raczej wspomaganie by nie wróciło do czasu naprawy. Bezpiecznik? Też jakby się przepalił to konieczna byłaby wymiana. Myślę nad niskim poziomem oleju do wspomagania być może na wskutek jazdy trochę oleju doleciało do układu i się odblokował.
Tu moje pytanie do Was czy wraz z zużywaniem się oleju do wspomagania układu kierowniczego kierowca odczuwa to czy po prostu jak układ zauważy, że oleju jest mało to całkowicie się wyłącza? Wspomaganie wyłączyło mi się zaraz po uruchomieniu silnika ale gorzej byłoby gdyby stało się to niespodziewanie w trakcie jazdy np. przed zakrętem.
Na chwilę obecną wspomaganie działa i chcę wymienić olej ale czy mogą być jeszcze inne przyczyny takiej "krótkiej awarii"?
Czy taki płyn mogę sam wymienić czy nie? Jedne źródła podają, że nie bo zmieszam wtedy z innym a drugie źródło podaje, że mogę wypompować strzykawką ze zbiorniczka i wlać nowy...