Kontrolka kontroli emisji spalin

23 Lut 2014, 19:18

Witam. Jestem tu nowy, dziś zakupiłem piękną astrę 1,3 z roku 2007, przebieg 139 tys. Przejechaliśmy szczęśliwi blisko 300 km, wszystko super chodziło dojechalismy zadowoleni. Zabralem mamę na przejazdzkę pochwalić sie autkiem i zonk. Autko wyjezdzajać z skrzyzowania pod górke mi zgasło, chyba moja wina, przyzwyczajony jestem do bezyniaków, odpaliłem je ale pokazała sie kontrola emisji spalin, dojechałem 3 km do domu i wyłączyłem go. Ponownie zapaliłem i zgasła na 3-5 sekund i zapaliła sie ponownie na stale. Sprawdzielm na necie info i wyczytałem metoda pedałowania ze jest błąd: ECN040061. Czy orientujecie sie czy to coś poważnego?Zona juz na mnie sie boczy, ze auto pewnie felerne, ze po co diesla itp. Proszę o pomoc>
amatus1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 07 1998
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1,3
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

25 Lut 2014, 19:08

Zawór EGR do kontroli/czyszczenia/wymiany.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lut 2014, 19:34

dzięki, mechanik zdiagnozował to co piszesz-zawór EGR, na początek wykasował bład bo zawór jest ok. ale okazało się to co przypuszczał, ze po kilku km może ponownie się zapalić i wtedy trzeba bedzie go rozebrać i przeczyścić i tak sie stało, w czwartek czyszczenie zaworu mnie zceka, oby na tym sie skonczylo ale chyba tak bo silnik, wtryski itp ponoc dobrze wypadły na kompie...
amatus1
Nowicjusz

26 Lut 2014, 10:37

amatus1 napisał(a):na początek wykasował bład bo zawór jest ok.

Bez sensu robota - gdyby EGR był ok, to kontrolka by się nie zaświeciła...Mam nadzieję, że za to kasowanie ( podłaczenie pod kompa ) cię nie skasował :?:
amatus1 napisał(a):ale okazało się to co przypuszczał, ze po kilku km może ponownie się zapalić i wtedy trzeba bedzie go rozebrać i przeczyścić i tak sie stało

Nic dziwnego - od tego powinien zacząć robotę....
amatus1 napisał(a): oby na tym sie skonczylo ale chyba tak bo silnik, wtryski itp ponoc dobrze wypadły na kompie...

Nie mogło wyjśc wszystko dobrze, bo niesprawny jest EGR, a to ma wpływ na skład mieszanki, co przeradza się na wpływ na moc itd.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Lut 2014, 11:07

Nie nic nie skasował, to znajomy...twierdzi, ze jest lekko przybrudzony i w pewnym miejscu się wiesza...jutro mam podjechać to wyczyści. Pytał się czy nie tarci mocy i nie traci, kompletnie nie odczuwam różnicy pomiędzy jadą przed zapaleniem kontrolki.
amatus1
Nowicjusz

27 Lut 2014, 07:38

po dwóch dniach- 80km od wizyty u mechanika kontrolka się wyłączyła, nie pali sie. Nie wiem co robić?Jak bylem u mechanika to mówił ze sie prawdopodobnie przywiesza, możliwe ze zawór jest brudny w jakimś miejscu i to powoduje przywieszanie sie, a może ja myśle że cos z paliwem w baku było nie tak bo lałem wcześniej 15 litrów na orlenie verwy. We wtorek dolalem do pełna normalnego diesla. Nie wiem co zrobic teraz bo dzis wlasnie na 12 mam wizyte na czyszczenie zaworu EGR. Czy jechać jeśli sie nie pali ta kontrolka?
amatus1
Nowicjusz

27 Lut 2014, 10:42

Jedź i niech mechanik wyczyści ten zawór ( koszta nie będą przeciez jakieś astronomiczne ) i zobaczysz czy będzie spokój. Jak ponownie się zaświeci to wymienisz zawór.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Lut 2014, 11:10

przedzwonie i zapytam sie go co on myśli. Jak myślisz czy zapalenie sie kontrolki spalania mogło być również zależne w jakiś sposób od paliwa, jego jakości-parametrów?
amatus1
Nowicjusz

02 Mar 2014, 13:38

Wspomniany zawór najczęściej zaświeca kontrolkę przez nagromadzoną w wydechu sadzę i cząstki stałe. Z zasady jego działania mozna wywnioskować odpowiedz na twoje pytanie :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Mar 2014, 14:56

3 dni jezdzilem i ponownie sie wylaczyl wiec jednak jade do mechanika, niech go przeczysci
amatus1
Nowicjusz