Kontrolka (niski poziom oleju)

19 Cze 2018, 23:54

Astra H 1,6 benzyna 115KM 2010r
Co jakiś czas jadąc zapala mi się kontrolka ostrzegawcza o niskim poziomie oleju. Nieraz sama gaśnie po przejechaniu 5-10km, a nieraz zgaśnie dopiero po zgaszeniu silnika i jest z nią spokój na ok 2 dni ale potem znowu to samo. Olej niedawno wymieniłem, poziom też nieraz sprawdzałem i jest okej. Czyżby do wymiany czujnik poziomu oleju? czy może być coś innego?
Ząbek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus mk1
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

20 Cze 2018, 10:47

Ząbek napisał(a):kontrolka ostrzegawcza o niskim poziomie oleju
Rozumiem że chodzi ci o pomarańczową kontrolkę informującą o niskim poziomie oleju? Czerwona nie zapala się ta od ciśnienia oleju?

Jeżeli chodzi o tą pierwszą to często można się spotkać z jej zaświeceniem jak olej w silniku jest kiepskiej jakości, mocno zużyty, przegrzany lub jest go tak mniej więcej w połowie i mniej między max i min.

Nie wiem na jakim oleju jeździsz i kiedy był wymieniany? Warto sprawdzić czy olej na którym jeździsz czy spełnia normy które przewidział producent oraz sprawdź jego dokładny poziom (spróbuj utrzymać poziom między 3/4 a max i zobacz czy kontrolka będzie się pojawiała).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Cze 2018, 11:57

Tak tj ta pomarańczowa kontrolka na dole tuż obok kontrolki od świateł do jazdy. Bo ta czerwona znajduje się u góry po środku ale ona mi się nie zapala. Jedynie ta pomarańczowa. Olej wymieniony z 1,5 miesiąca temu na mobil 5w40
Ząbek
Nowicjusz

20 Cze 2018, 12:34

Ząbek napisał(a):Olej wymieniony z 1,5 miesiąca temu na mobil 5w40
Jaki utrzymujesz stan oleju na bagnecie?
Druga sprawa czy kontrolka pojawiała się wcześniej jak silnik był zalany poprzednim olejem i czy był on taki sam?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Cze 2018, 13:03

Poziom utrzymuje tak pośrodku bagnetu. Choć zastanawiam się czy nie dolać żeby było troszkę więcej, bo ponoć te modele lubią trochę więcej jak jest. Tak, na poprzednim oleju też się pojawiała kontrolka. Zmierzyłem teraz poziom i wydaje mi się jakby było ciut mniej niż było wcześniej. Tak jakby wziął trochę tego oleju. Wyczytałem też, że te silniki 1,6 i 1,8 lubią wziasc z 0,5l /1000km
Ząbek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    V-ósemki w planach Lexusa. Jest nowy patent
    Lexus słynie z cenionych silników V8. Japończycy podkreślają też, że – mimo mody na zelektryfikowane napędy i systemy automatyzujące jazdę – zamierzają nadal produkować samochody dla wymagających entuzjastów ...