Kontrolka piszczy po przełączniu na gaz

08 Lut 2011, 14:46

Witam, jako że nie było mnie w domu przez 4 miesiące, moja Opel Astra 92', stała przez ten czas z wyjętym akumulatorem - żeby w razie mrozów akumulator nie był narażony na ekstremalnie niskie temperatury. Teraz po powrocie do domu podładowałem akumulator, włożyłem go, no i samochód odpala, tyle że po przełączeniu na gaz kontronlka od gazu piszczy, jakby sygnalizowała że coś jest nie tak :/

Obawiam się że to może być przez to wyjęcie akumulatora, w instrukcji przeczytałem że w niektórych samochodach ta instalacja po wyjęciu akumuatora może sie rozprogramować, coś z jakąś lambdą.

Spotkał się ktoś z czymś takim? Jak to można naprawić?

[ Dodano: 8 Luty 2011, 15:17 ]
Kolega też doradził że to może być kolejność podłączania kablów akumulatora, że najpierw plus, potem minus, ale odłączyłem akumulator i podłączyłem tak, a mimo to nadal kontrolka piszczy :/

[ Dodano: 8 Luty 2011, 17:29 ]
Dzwoniłem do kolesia co zajmuje się instalacjami gazowymi, najpierw pytał sie o to jaką mam instalacje, wyczytałem mu BRC ale nie wiem czy to to :D Ale jak powiedziałem, że akumulator był wyjmowany, to powiedział że to może być wina tego, że nie ma masy, że od minusowej klemy do akumulatora powinno coś odchodzić jeszcze do instalacji gazowej, no i mogłem faktycznie coś źle podłączyć.

Z tego co widziałem, od minusowej klemy odchodzą dwa przewody - jeden główny gdzieś tam w bebechy i drugi cienki, podłączony do karoserii. Powinno być coś jeszcze?
apocalyptiq
Nowicjusz

Miejscowość: Wolbórz

08 Lut 2011, 18:55

Niektóre instalacje LPG piszczą jak przychodzi czas okresowego przeglądu.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

08 Lut 2011, 22:16

To może być znacznie skomplikowane niż się nam wydaje, nie wiem czy bez profesjonalnego serwisu uda się nam coś zaradzić.
samochodzik88
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

09 Lut 2011, 12:49

Problem rozwiązany, było tak jak ten koleś od gazu mi poradził - podłączając klemy do akumulatora nie podłączyłem do minusowej kabla od instalacji gazowej, przez to nie było w niej masy i przez to piszczała, teraz po podłączeniu tego kabelka już chodzi ok :)
apocalyptiq
Nowicjusz

Miejscowość: Wolbórz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    TOP6 bezpiecznej podróży na wakacje
    Przed nami wakacyjne podróże. Większy ruch na drogach w tym okresie oraz zazwyczaj dobra pogoda potrafią uśpić czujność kierowców i nadmiernie powiększyć wiarę we własne umiejętności panowania nad autem. Żeby ...