Kontrolka poziomu paliwa i temperatury Nissan Sunny 1.7D

04 Wrz 2008, 11:35

Niedawno za kilka złotych kupiłam Nissana Sunny 1.7D z 1990 roku. Nie działa mi w nim kontrolka poziomu paliwa oraz kontrolka temperatury. Nie znam się zbytnio na tym, ale odkręcałam cały moduł z zegarami, żeby sprawdzić czy wszystko jest podłączone i okazało się, że wszystko OK. Nie sądzę, żeby była to wina samego czujnika (zarówno poziomu paliwa jak i temperatury), ponieważ poprzednia właścicielka powiedziała mi, że chodzi o jakąś kostkę, coś gdzieś nie jest podłączone. Tak samo kobieta wspominała, że owy Nissan miał elektronikę, która została zdemontowana. I rzeczywiście np. w komorze silnika to tu, to tam są przewody zakończone kostkami, które nie są nigdzie podłączone i nie ma nawet gdzie ich podłączyć. Choć tak na dobrą sprawę auto jeździ, mało pali, nie sprawia problemu. Więc co z tą elektroniką? Dlaczego jej nie ma i czy lepiej, żeby była? Generalnie chodzi mi tylko o to, by działała kontrolka poziomu paliwa i temperatury. Jak się do tego zabrać, gdzie szukać przyczyny?
Agnieszka 89
Nowicjusz

04 Wrz 2008, 23:38

może pływak?
EXAL
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Wrz 2008, 11:24

Przedewszystkim musisz zapytć,co to za elektronika była w tym samochodzie i dlaczego ją zdemontowano.Jak się nie mylę,jest to model B11 z lat chyba 82-86.Nie było więc tam za bardzo bogatego wyposażenia,które miałoby elektronikę.Ale może się to okazać niezbędne do normalnego funkcjonowania pojazdu.Tym bardziej,jeżeli ta elektronika była zamontowana fabrycznie(można to poznać po sposobie prowadzenia przewodów i po tych kostkach.
Co do tego kontrolki paliwa i temperatury - być może jest odłączony przewód z czujnika temperatury,bądz jego funkcja kończy się na którejś z tych kostek i po rozłączeniu tej elektroniki obecnie jest przerwa w tym obwodzie.Być może też tak,że poprostu ta kontrolka temperatury wogóle nie działała,a producent ją zamontował w zestawie jako opcję dodatkową.Może też być poprostu spalona żaróweczka.Co do kontrolki paliwa sprawa jest podobna - moze spaliła się żaróweczka.Ewentualnie uszkodzony jest pływak,jak pisał kolega wyżej.
Jeżeli znasz się na elektryce samochodowej lub masz kogoś kto ma jakieś pojęcie o tym,to trzeba z czujnika poziomu paliwa,który jest zamontowany w baku,wypiąć przewody(są dwa - jeden od wskaźnika a drugi od kontrolki rezerwy) i przyłożyć je do masy samochodu.Po przyłożeniu jednego z nich,kontrolka powinna się zaświecić,a po przyłożeniu drugiego wskaźnik poziomu paliwa powinien się wychylić do końca skali.Tak samo jest z kontrolka temperatury.Podczas sprawdzania stacyjka musi być włączona.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VERVA Street Racing - Top Gear Live / relacja
    VERVA Street Racing wraz z polskim debiutem jednego z najpopularniejszych spektakli motoryzacyjnych na świecie Top Gear Live zelektryzowała niemal 60 tys. zgromadzonych na Stadionie Narodowym w Warszawie. Brytyjski show jeszcze ...
    Jak można odzyskać utracone zniżki z OC i AC?
    Wypracowane zniżki na polisie ubezpieczeniowej są chlubą niejednego kierowcy. Jednak bardzo łatwo je stracić i to w bardzo krótkim czasie. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się jak odzyskać utracone zniżki z polis OC ...