Kontrolka świec żarowych

31 Maj 2023, 20:19

Witam. Gdy odpalam auto po dłuższym czasie to kontrolka świec żarowych mruga i pojawia się komunikat sprawdź świece żarowe. Kontrolka miga około minuty potem gaśnie i wszystko niby jest w porządku. Gdy odpalam na już trochę ciepłym silniku problemu nie ma. Co to może być ? Świece do wymiany? Mogę coś samemu posprawdzac podziałać w tym temacie? No i najważniejsze czy wolno na tym jeździć jakiś czas jeszcze czy od razu lepiej do mechanika? Silnik - diesel.
Robben1624
Początkujący

Zdjęcia: 1

01 Cze 2023, 07:45

A co to za auto? Bo to najważniejsze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Cze 2023, 07:47

Lancia Delta 1.6 multijet 120 km
Wszystko prawie na podbudowie Fiata Bravo w tym aucie jest.
Robben1624
Początkujący

01 Cze 2023, 08:02

Prawdopodobnie masz uszkodzoną świecę żarową. Musisz wyciągać po kolei i sprawdzać albo rezystancję ( około 1.2 ohma ) albo najlepiej naocznie czy grzeją. Warto też podłączyć się pod komputr i sprawdzić czy jakiś błąd się nie pojawił.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Cze 2023, 10:52

Ok. A zakładając że to jednak nie jest błąd komputera to można tak jeździć przez jakiś czas czy coś się może stać?
Robben1624
Początkujący

01 Cze 2023, 11:17

Ciepło jest, najwyżej popracuje nierówno po odpaleniu i będzie więcej palił / tworzył sadzy.

Co nie znaczy że powinieneś tak jeździć tygodniami :ok:
galakty
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ferrari LaFerrari hybrid - 2,7 sek., 950 KM
    W chwili wprowadzenia na rynek w 2013 roku model ten był nie lada sensacją. Była to bowiem zarówno pierwsza hybryda w historii legendarnej, włoskiej marki, jak również najszybszy model w jej dziejach. Zaplanowano ...

01 Cze 2023, 15:47

Robben1624 napisał(a):A zakładając że to jednak nie jest błąd komputera

Ale to nie jest błąd komputera...Żle mnie chyba zrozumiałeś - pod komputer ( czyli fachowo mówiąc pod skaner diagnostyczny ) warto podłączyć auto, żeby sprawdzić na nim, czy nie ma czasem jakichś błędów od tych świec czy przekaźnika. Jak będzie, to może naprowadzić to na usterkę.
A świece sprawdzić i tam możesz sam. No chyba, że sie nie znasz, to lepiej zostawić to komuś kto wie w czym rzecz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Cze 2023, 14:41

A mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny tego? Czy to raczej świece?
Robben1624
Początkujący

02 Cze 2023, 19:52

Robben1624 napisał(a):A mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny tego? Czy to raczej świece?
Bardzo dobre i dociekliwe pytanie. Nie da się jednoznacznie na nie odpowiedzieć . Wchodzimy w obszar szeroko pojętej diagnostyki . Bo tak . Ty masz na wyświetlaczu info aby sprawdzić świece żarowe i świeci ci się adekwatna kontrolka . No ok . Układ diagnostyki pokładowej znalazł błąd i o tym informuje . Tylko że nie podaje dokładnej informacji o żródle usterki . Tak jak wcześniej Ci napisano należy adekwatnym sprzętem komputerowym z odpowiednim oprogramowaniem odczytać jaki błąd został zapisany w sterowniku silnika . Idąc dalej ( nie miałem takiego auta na diagnostyce ) odczytasz błąd wskazujący na konkretny cylinder a gdy sterownik jest bardziej prosty to będzie błąd ogólny . Zwróć uwagę że do świec żarowych jest jakaś tam instalacja elektryczna . Przewody , złącza , jakiś przekażnik .... Świeca żarowa jest na końcu tej plątaniny kabli . To co do niej dochodzi może zawieść . Jakiś nie kontakt, przerwa w obwodzie ........być może .......
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

08 Sie 2023, 15:19

Witam ponownie. Wracając do ww tematu. Mało jeżdżę ostatnio więc jeszcze nie byłem u mechanika ale ostatnio przydarzyła mi się następująca sytuacja:
Na stacji benzynowej zgasiłem silnik i poszedłem zatankować. Potem uruchomiłem go ponownie jednak w pośpiechu to robiłem i nie przekręciłem kluczyka czekając aż zgasną wszystkie kontrolki tylko w pośpiechu odpaliłem auto "od razu". Efekt był taki że auto całkiem zgasło i było martwe. Musiałem odpiąć kleme akumulatora i po chwili ją podłączyć wówczas wszystko odpaliło. Mam pytanie czy to może mieć związek z tą kontrolką świec czy lepiej już wogole zaprzestać jazdy i czym prędzej do mechanika? Bo już naprawdę przestraszyłem się że nie uruchomie tego auta. Oczywiście jest tu też mój błąd bo auta się nie odpala tak jak ja to zrobiłem no ale cóż czasem bywa
Robben1624
Początkujący