Kontrolki od baterii i oleju

03 Lut 2016, 13:42

Witam, mam takie pytanko zrobiłem niedawno prawo jazdy, kupiłem samkochod fiat punto i w momencie w którym wkładam kluczyk świecą sie kontrolki od baterii, oleju i hamulca ręcznego, ale gdy zapale już silnik to gasną wszystkie - oczywiście po sćiagnieciu hamulca ręcznego. Czy to znaczy że wszystko jest wporządku i problem wystepuje tylko gdy te kontrolki zaczną sie palić podczas jazdy czy juz teraz powinnienem jechać do warsztatu ? Nie znam sie na autach kompletnie, więc może sie to wydawać głupim pytaniem, prawo jazdy robiłem w niemczech także z lekcji nie wszystko rozumiałem - zakładam ten temat tylko po to żeby sie upewnić że wszystko jest wporządku bo autko śmiga nie mam żadnych problemów narazie ale wiadomo :P lepiej pytać niż potem płakać
JUNIR
Nowicjusz

Auto: szukam

03 Lut 2016, 15:41

Powinni ci powiedzieć na kursie, że w każdym aucie przed startem jest test kontrolek. Np. jak podczas testu nie świeci któraś z czerwonych, to wiesz, że trzeba wymienić żaróweczkę, bo jak np. nie będzie ciśnienia oleju to o tym nie będziesz wiedział i zarżniesz silnik, a tak jak nie ma ciśnienia, zatrzymujesz się w bezpiecznym miejscu i czekasz na pomoc. Podobnie z każdą czerwoną kontrolką. Jak się pali coś czerwonego podczas jazdy, to znaczy, że trzeba się zatrzymać żeby mieć kontrolę nad pojazdem, a nie że zaraz zgaśnie i stracisz np. siłę w wspomaganiu kierownicy i hamulców.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

03 Lut 2016, 16:19

Dzięki wielkie, czyli wszystko okey

Co do tego czy mówilina kursie - tak jak napisałem lekcje miałem w języku niemieckim i nie zawsze wszystko rozumiałem
JUNIR
Nowicjusz

03 Lut 2016, 21:04

Zdawałeś po niemiecku bo tam mieszkasz, czy specjalnie jechałeś bo łatwiej zdać? Poza tym jak można zdać egzamin w języku którego się nie zupełnie rozumie?? ;) Trzeba było iść po wizę i jechać do USA, tam w stanie Illinois można zdawać w języku polskim ze względu na liczną Polonię. Wychodzi w sumie taniej niż PL.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

03 Lut 2016, 21:52

To już rozumiem poza tematem ? Okey.

Zdawałem po niemiecku bo tu pracuje od 2 lat - nie wiem czy jest łatwiej, napewno jest drożej. Ale nie opłacało sie też zwalniać sie z pracy i jechać do polski i tam zdawac skoro tutaj też płace czynsz za miezkanie bo tego tez część osób nie rozumie. Zdawałem tutaj bo taka była sytuacja i tyle. Rozumiem mniej wiecej ale też nie na wszystkich lekcjach byłem bo pracuje na 2 zmiany i lekcje tutaj były raz na tydzień więc co jakiś czas omijałem zajęcia a do testu uczyłem sie tylko i wyłącznie z materiałów ktore dostałem - było w sumie dosyć łatwo, jakieś milion razy rozwiązywanie testów i tyle :D A jak widać jakoś zdać można jak sie nie wszystko rozumie, jak mówi ci w prawo w lewo na tym rondzie w 2 ulice etc to skumasz przecież to nie takie trudne
JUNIR
Nowicjusz

05 Lut 2016, 10:38

Al o czym wy tu piszecie :?: czyżby producent Fiata Punto nie wydał instrukcji obsługi samochodu, w której pisze, od czego są poszczególne kontrolki i przyciski? A podpowiem, że warto ja przeczytac...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze samochodowe trasy Europy
    Nie trzeba być fanem przygód agenta 007, by pamiętać, jak w jednym z filmów brawurowo pędził on na trasie nicejskiej swoim samochodem. James Bond wsławił się wieloma rzeczami – począwszy od niewątpliwego ...

05 Lut 2016, 16:01

karlone napisał(a):Powinni ci powiedzieć na kursie, że w każdym aucie przed startem jest test kontrolek. Np. jak podczas testu nie świeci któraś z czerwonych, to wiesz, że trzeba wymienić żaróweczkę

Albo ktoś specjalnie wykręcił, żeby ukryć brak poduszek powietrznych np.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna