Korytarz życia i jazda na suwak już obowiązuje!

06 Sie 2020, 02:37

MotoAlbercik - Szeryf - jest po to, żebyś do końca lewego pasa go nie wyprzedził...Szeryfa nie wyprzedzisz, bo idiota skutecznie cię blokuje.

Jeszcze żadnemu "szeryfowi " nie udało się mnie zablokować.
Ps. Poruszam temat, bo w mediach płaczą, że policja bezradna.
Rexman
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Mała
Prawo jazdy: 22 02 1979
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw F11
Silnik: M57 D30 313KM.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

06 Sie 2020, 10:21

Rexman napisał(a):Jeszcze żadnemu "szeryfowi " nie udało się mnie zablokować.
Już nie ma "szeryfów" bo za to grożą kary. Ja obserwuję że jazda na suwak jest skuteczna o ile wszyscy się jej trzymają. Jak mamy jazdę na suwak to jedziemy do końca pasa bo wciskanie się wcześniej zaburza płynność ruchu.
Rexman napisał(a):Ps. Poruszam temat, bo w mediach płaczą, że policja bezradna.
Dlaczego bezradna?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Sie 2020, 23:41

Dlaczego bezradna?
Dlatego, że zza kierownicy ciężarówki więcej i dalej widać. Wtedy odpowiednio wcześniej ciężarówka wraca na poprzedni pas. A przepisy nic nie "mówią", że ciężarówce nie wolno poruszać kończącym się pasem.
Rexman
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Sie 2020, 09:17

Rexman napisał(a):Dlatego, że zza kierownicy ciężarówki więcej i dalej widać. Wtedy odpowiednio wcześniej ciężarówka wraca na poprzedni pas. A przepisy nic nie "mówią", że ciężarówce nie wolno poruszać kończącym się pasem.
A widziałeś ostatnio taką sytuację? Ja przyznam szczerze że nie. Poza tym dzisiaj w większości samochodów są kamery i kierowcy ciężarówek już tak nie ryzykują, no chyba że jedzie jakiż zza wschodniej granicy :) Co do odległości to to myślę że jak by stała Policja to dostrzeże taki manewr zanim kierowca takiej ciężarówki ich zobaczy. Przypuszcza że wtedy by nie zaczął nawet tak robić bo zostanie ostrzeżony o patrolu wcześniej np. na CB.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Wrz 2020, 11:31

Kamery samochodowe dużo wnoszą do bezpieczeństwa na drodze to fakt. Sam mam od niedawna i z tego co wiem większość moich kolegów również. Fakt że dużo osób posiada takie wideo rejestratory może ograniczać brawurową jazdę niektórych kierowców
DamianRR
Nowicjusz

29 Wrz 2020, 19:12

Posiadanie wideorejestratora w dzisiejszych czasach to dla mnie mus, nie wyobrażam sobie jeździć bez tego. Unika to wielu niedomówień np przy wypadku.
malmon3
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyoty Camry 8 generacji
    Fabryka Toyota Motor Manufacturing, Kentucky, Inc., (TMMK) rozpoczęła produkcję Toyoty Camry 8. generacji. Nowa Camry zadebiutowała na targach w Detroit w styczniu 2017 roku. Model jest produkowany od 1982 roku, a od 15 lat ...

10 Gru 2020, 13:16

bardzo dobra inicjatywa, która powinna się jednak pojawić dużo wcześniej, aby uświadamiać kierowców. Prawie każdy w życiu napatrzył się na jakiś wypadek, więc trzeba myśleć z wyprzedzeniem i jeździć tak, aby nie blokować ruchu
NORBIfi
Nowicjusz

10 Gru 2020, 16:32

Ja cały czas mam w głowie gościa który jadąc przede mną zatrzymał się aby oglądać wypadek, przez co karetka nie mogła przejechać przez dobrą minutę...
malmon3
Aktywny

12 Gru 2020, 23:55

Napatrzyłem się na korki po obu stronach autostrad w Niemczech, kiedy jeszcze w Polsce autostrad nie było.
Powód banalny... gapiostwo. Teraz mamy to w Polsce.
Rexman
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Lut 2022, 12:13

Moim zdaniem bardzo dobrze, że to wprowadzili, jeździ się o wiele bezpieczniej :)
Vigorek
Nowicjusz

01 Lut 2024, 15:15

Bardzo ważne informacje, a mało ludzi o tym pamięta!
KacperT4
Początkujący