Korzystanie z Android Auto - Volvo

08 Kwi 2020, 21:05

Otóż czekając na auto dorwałem się do instrukcji i znalazłem taki oto zapis "Aby możliwa była instalacja Android Auto, samochód musi być wyposażony w dwa porty USB (koncentrator USB). Jeśli samochód ma tylko jeden port USB, korzystanie z Android Auto nie jest możliwe." ?! Potem specka i faktycznie jest tam jedno usb i moje pytanie czy serio nie podepnę się? czy to tylko marketing ? a dwa czy da się jakoś dorobić w razie czego takie usb ?? Jeśli zły dział to proszę przerzucić
fedor1921
Początkujący

08 Kwi 2020, 22:55

Wiesz co na to wychodzi że nie będziesz mógł korzystać z Android Auto. Wydaje mi się że ten port usb który jest dostępny działa jedynie na zasadzie takiej ograniczonej i możesz tam się podłączyć tylko jako dysk zewnętrzny. Natomiast ten drugi port umożliwia pełną komunikację bo do działania AA w Volvo musisz podłączyć telefon właśnie to tego portu koncentratora USB "Aby można było korzystać z Android Auto, aplikacja ta musi być zainstalowana w telefonie, a telefon musi być podłączony do portu USB w samochodzie.".
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

09 Kwi 2020, 12:07

a jak podłącze pod tej port ? na android auto pisze iż wystarczy port"usb" oczywiscie nikt mnie o tym nie poinformował...
fedor1921
Początkujący

09 Kwi 2020, 15:14

Ciężko mi powiedzieć ale skoro producent tak twierdzi to pewnie są jakieś ograniczenia z tym związane. Mając jeden port możesz podłączyć HUB USB i zrobić ich więcej :)
Może tu chodzi o złącze USB które ma aktywny przedłużacz między radiem a wejściem USB i problemem jest zasilanie smartfona z tego złącza podczas pracy z Android Auto. Jeżeli by tak było to do zwykłego portu USB możemy kupić taki aktywny przedłużacz USB we własnym zakresie i powinno wszystko działać ale to są tylko może przypuszczenia. Trzeba by się było dokładnie dowiedzieć czym różnią się te porty USB w Volvo.

Zadzwoń i zapytaj może Ci wytłumaczą różnicę między nimi. jak nam przekażesz info to coś więcej może uda się ustalić :)
Cichy77
Forumowicz VIP

09 Kwi 2020, 19:30

Zadzwonię jutro do dealera , tylko znając życie to powie że trzeba "pakiet" wykupić i tego się boję właśnie . Pytać o coś konkretnie?
fedor1921
Początkujący

13 Kwi 2020, 11:43

pisze dealer iż musi być drugie gniazdo i nowe oprogrmowanie do obsługi android auto
fedor1921
Początkujący

13 Kwi 2020, 11:52

fedor1921 napisał(a):pisze dealer iż musi być drugie gniazdo i nowe oprogrmowanie do obsługi android auto
Wygląda na to że w normalnej opcji z jednym gniazdem są jakieś blokady które uniemożliwiają takie podłączenie z AA. Pewnie chodzi o wyciągnięcie dodatkowej kasy dla takiej funkcjonalności. Dla nich to dodatkowa opcja za którą klient musi zapłacić.
Cichy77
Forumowicz VIP

14 Kwi 2020, 09:53

No własnie... :/ wiec nie ma innej opcji ? jakiś hud własnie albo pod zapalniczke rozdzielke ?? I pisał wlasnie iz tylko opcja na androida to opcja za 1500zł...
fedor1921
Początkujący

14 Kwi 2020, 15:51

Wygląda na to że nie skoro nawet jest inne oprogramowanie to przy jednym USB może być też to jakoś właśnie programowo zablokowane.

fedor1921 napisał(a):jakiś hud własnie albo pod zapalniczke rozdzielke
HUB :) to jest różnica. Samo takie urządzenie nawet aktywnie nie rozwiąże problemu jak programowo będzie coś zablokowane.
Cichy77
Forumowicz VIP

15 Kwi 2020, 23:10

@cichy77
To powiem niezła lipa i bandycki numer :D :o :D :?
fedor1921
Początkujący