Kosmetyki samochodowe - niezbędnik każdego kierowcy

14 Mar 2018, 14:05

Dbanie o samochód to nie tylko kwestia troski o jego stan techniczny. Kosmetyka auta jest równie ważna i wpływa nie tylko na samą jego prezencję, ale pozwala też na przedłużenie jego żywotności. Każdemu, nawet najbardziej zaniedbanemu samochodowi, jesteśmy w stanie przywrócić dawną świetność i blask. Musi za tym stanąć jednak praca, odrobina samozaparcia i właściwe kosmetyki samochodowe.

Jakie kosmetyki samochodowe wybrać?
Kosmetyki samochodowe nie kończą się jedynie na szamponie do karoserii i płynie do szyb. Są to całe serie specyfików do tapicerki, lakieru, reflektorów, felg czy opon. Profesjonalne kosmetyki samochodowe są w stanie znacząco poprawić nasz komfort jazdy, chociażby poprzez poprawienie widoczności podczas deszczowej pogody. Odświeżone i pachnące wnętrze samochodu to podstawa, szczególnie w trakcie długich podróży. Nieodzowny element stanowi także zadbanie o kosmetykę naszego silnika. Zastanawiając się nad tym, jakie kosmetyki wybrać, warto sprecyzować czego, oprócz fundamentalnych zabiegów, potrzebuje nasze auto.
Kosmetyki samochodowe - niezbędnik każdego kierowcyJeśli posiada mikrouszkodzenia czy rysy, rozejrzyj się za dobrymi pastami polerskimi. Kompleksowe czyszczenie ułatwią takie specyfiki, jak szampon i wosk, przydadzą się również pasta do opon czy wosk do chromu i felg. Nasze auto może zrobić doskonałe wrażenie nie tylko wyglądem, ale też zapachem. Ekskluzywne kosmetyki samochodowe, w postaci perfum o zapachu skórzanej tapicerki czy nowego auta, wciąż zyskują na popularności.

Gdzie kupić kosmetyki samochodowe?
Właściwie znajdziemy je wszędzie. Jeśli zależy Ci jednak na jakości i szerokiej gamie produktów do wyboru, warto zajrzeć do specjalistycznych sklepów z kosmetykami samochodowymi - ułatwi to skomponowanie zestawu dostosowanego do potrzeb naszego auta. Takie sklepy mają w ofercie tylko profesjonalne kosmetyki samochodowe, a kiedy chodzi o naszą karoserię czy pielęgnację komory silnika, używanie specyfików z hipermarketu może okazać się ryzykowne.

Zimowe kosmetyki samochodowe
Zima jest najbardziej wymagającym okresem dla naszego samochodu. Warto przygotować go do zmagań z mrozem czy śniegiem wcześniej i nie chodzi tutaj jedynie o zaopatrzenie się w skrobaczkę do szyb. Zresztą lepiej zastąpi ją odmrażacz - pozwala na uniknięcie mikro rys i zaoszczędzi nasz czas. Odpowiednie kosmetyki samochodowe pomogą nam w zabezpieczeniu auta przed zimą. Warto zawczasu dokładnie umyć i nawoskować nadwozie - dzięki temu zabezpieczymy lakier przed oddziaływaniem chemikaliów, a karoserię łatwiej utrzymamy w czystości.

Niemniej ważne jest zabezpieczenie uszczelek silikonami. Na problemy z odpaleniem samochodu również mogą zaradzić odpowiednio wcześniej użyte profesjonalne kosmetyki samochodowe. Osadzanie się brudu i szronu na przewodach wysokiego napięcia wpływa w końcu negatywnie na pracę silnika. W trakcie zimy przydaje się także płyn lub spray, które niwelują proces zaparowywania szyb i lusterek.

Zestaw idealny
Kosmetyki samochodowe w zestawie do czyszczenia felg aluminiowych, a może do pielęgnacji lakieru? Bez problemu takie pakiety specyfików znajdziemy w dobrych sklepach z branży samochodowej. W skład takich zestawów zwykle wchodzą nie tylko specjalistyczne płyny, woski czy spraye, ale też przydatne akcesoria, jak pędzle, szmatki lub gąbki. Warto skomponować także swój indywidualny zestaw kosmetyków samochodowych. Ogólny podział pielęgnacji samochodu obejmuje: zastosowanie wewnętrzne (tapicerka i skóra, szyby, elementy plastikowe, silnik, zapachy samochodowe) oraz zastosowanie zewnętrzne (karoseria, szyby, felgi, opony, zderzaki i listwy, dachy cabrio). W zależności od tego, na jakim efekcie nam zależy i czego wymaga od nas nasze auto, jesteśmy w stanie skomponować zestaw idealnie dopasowany do naszych potrzeb.

źródło: Artykuł sponsorowany
Redakcja
Forum Samochodowe
Redakcja
Redakcja
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 13106
Prawo jazdy: 12 03 1998
Auto: Tesla Model Y

20 Mar 2018, 15:29

Redakcja napisał(a):Bez problemu takie pakiety specyfików znajdziemy w dobrych sklepach z branży samochodowej. W skład takich zestawów zwykle wchodzą nie tylko specjalistyczne płyny, woski czy spraye, ale też przydatne akcesoria, jak pędzle, szmatki lub gąbki. Warto skomponować także swój indywidualny zestaw kosmetyków samochodowych.
Najlepiej samemu sobie skomponować taki zestaw pod siebie. Te które są sprzedawane nie zawsze nam podpasują, a po co mamy kupować coś czego nie wykorzystamy i będzie nam zalegało tylko w garażu. Ja z doświadczenia wiem że najlepiej zrobić sobie listę potrzebnych rzeczy i następnie poszukać w sklepach tak żeby całość załatwić jednym zamówieniem wtedy wychodzi najtaniej :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Mar 2018, 16:15

Czasami środki tego samego producenta uzupełniają się i warto używać jednej linii kosmetyków.
RomekT
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tychy
Prawo jazdy: 14 05 2004
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Hyundai

06 Kwi 2018, 10:42

Jeżeli chodzi o dobre i sprawdzone kosmetyki samochodowe to ja bazuję na popularnych od K2 i jak do tej pory jeszcze się nie zawiodłem, czy to w kwestii wosku czy płynu do mycia felg. Prezentują dobry stosunek ceny do jakości.
DeceAuto
Nowicjusz

Auto: Audi A6
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

20 Maj 2018, 20:16

Też jestem zdania, że warto mieć taki niezbędnik. Ja osobiście korzystam z preparatów K2. Jeśli chodzi np o czyszczenie tapicerki skórzanej to używam K2 Auron. Warto!
ArtekKasko
Obserwowany

Prawo jazdy: 02 03 1999
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf V
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005

13 Cze 2018, 10:50

K2 to taka powiedzmy średnia półka i są lepsze preparaty szczególnie do czyszczenia tapicerki samochodowej. Widać że na forum są zakładane konta tylko po to żeby reklamować K2 i pytanie czy faktycznie warto je wybrać skoro sami siebie reklamują w taki sposób? Mają problemy ze sprzedażą, a może niektóre ich kosmetyki są wątpliwej jakości to już pozostawiam Wam. Pamiętajcie jednak że użytkownik na forum nie ważne jakim który ma przynajmniej poniżej 10 postów nie może być wiarygodny i na jego odpowiedzi trzeba patrzeć z dużym dystansem!
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept serii 6 Coupé 2010
    BMW Concept serii 6 Coupé to sportowy samochód dla koneserów piękna, którzy cenią luksus i przełomowe technologie. Koncept symbolizuje pasję zespołu projektantów BMW, znajdującą odzwierciedlenie ...
    Auto Nostalgia 2023 - udane spotkanie z retro-motoryzacją
    Tegoroczna odsłona Auto Nostalgii podobnie jak przed rokiem odbyła się w halach Expo XXI w Warszawie. Wydarzenie organizowane przez Grupę MTP to najstarsze w Polsce targi pojazdów zabytkowych. Przestrzeń targową wypełniły ...

10 Lip 2018, 20:53

Największy wybór można znaleźć w Sklep Trio. Mają ogromny wybór, dużo promocji i wyprzedaży. Zawsze przemiła obsługa i fachowe doradztwo. Współpraca bez jakichkolwiek problemów.
Franek74
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 01 2008
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: nie mam

07 Sie 2018, 19:58

To prawda - kosmetyki samochodowe przydają się każdemu kierowcy. Takie jest przynajmniej moje zdanie. Ja, długo szukałem takich, które będą stosunkowo tanie. W końcu natrafiłem a produkty od ProElite, które spełniają wszystkie moje oczekiwania...
mayczak
Nowicjusz

19 Sie 2018, 09:21

Cześć,

a czy mogę was prosić o podanie marek akcesoriów na które warto zwrócić uwagę? Padły tu marki takie jak K2 czy ProElite, ale od użytkowników z małą ilością postów, a co za tym idzie - mało wiarygodnych.

Będę wdzięczny za pomoc! Mam nowy samochód i właśnie zaczynam się interesować tematami dot. pielęgnacji samochodu ;).

Pozdrawiam!
Andre6
Obserwowany

30 Sie 2018, 16:14

Ja używam do czyszczenia piany aktywnej ProClean4 od Proelite właśnie i jak do tej pory jestem z niej zadowolona. Wydajna, cena nie jest wysoka no i doczyszcza jak trzeba.
greta98
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1998
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Freelander TD4
Silnik: 1.8 TD4
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Rok produkcji: 2002

01 Paź 2018, 13:00

Ja ostatnio sprawiłem sobie w bardzo dobrej cenie zestaw PREMO. 30% taniej niż normalna cena. Wszystko co potrzebne do zadbania o wnętrze samochodu i karoserii:
- Preparat przeznaczony do zabezpieczania lakierowanych elementów wnętrza samochodu.
- Preparat przeznaczony do pielęgnacji tworzyw sztucznych samochodu.
- Preparat przeznaczony do ręcznego polerowania lakierowanych elementów nadwozia samochodu.
- Preparat przeznaczony do pielęgnacji opon oraz elementów gumowych i plastikowych na zewnątrz samochodu.
- Preparat przeznaczony do pielęgnacji i konserwacji skórzanych elementów wnętrza samochodu.
- Dwie gęste mikrofibry.
- Aplikator do nakładania żelu do opon.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 01 Paź 2018, 13:47, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Regulamin pkt 4.4.e
combi1
Nowicjusz

26 Lut 2019, 11:49

No dobrze jest mieć taki zostaw najpotrzebniejszych kosmetyków jeśli chce się dobrze dbać o auto. Mi się ostatnio skończyła pasta na rysu K2, będę musiał kupić bo lepszej od tej nie miałem, a i cena 6 zł to uczciwa stawka. :mrgreen:
Michau64
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 07 1986
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Nie mam

27 Lut 2019, 08:55

Michau64 napisał(a):bo lepszej od tej nie miałem
bo mało wiesz o temacie SPAMARZE :x
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Mar 2019, 11:43

a ktoś zna jakieś naturalne? Bez chemii? Chciałabym takich używać, ze względu na środowisko.
Brumbrum123
Nowicjusz

24 Kwi 2019, 11:53

Ja osobiście polecam kosmetyki firmy Shiny garage, do tego w dobrej cenie można je dorwać.
marczello03
Nowicjusz