Kostka elektryczna - Rover 75

12 Sty 2023, 23:06

Czy ktoś wie od czego jest ta kostka i do czego służy? Zobaczyłam ją dzisiaj wystającą z pod samochodu, z przodu od strony pasażera. Druga podobna jest schowana głębiej. Czy były połączone i mogły się rozpiąć? Dziękuję za odpowiedź.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Oliwiarka31
Nowicjusz

• 13 Sty 2023, 15:12

Oliwiarka31 napisał(a):Druga podobna jest schowana głębiej.
    W wersji męskiej? Pasowała by do połączenia z tą wtyczką? też są w niej trzy piny aktywne?

Takie złącza raczej same nie powinny się rozpiąć bo mają zabezpieczenie które trzeba zwolnić przy takiej próbie rozpięcia.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Sty 2023, 15:18

Rokiko napisał(a):
    Oliwiarka31 napisał(a):Druga podobna jest schowana głębiej.
    W wersji męskiej? Pasowała by do połączenia z tą wtyczką? też są w niej trzy piny aktywne?

Takie złącza raczej same nie powinny się rozpiąć bo mają zabezpieczenie które trzeba zwolnić przy takiej próbie rozpięcia.
    Oliwiarka31
    Nowicjusz

13 Sty 2023, 15:27

Wyglądają jak by faktycznie pasowały do siebie. Sięgają tak żeby je bez problemu połączyć?
    Zobacz jeszcze gdzie idą kable od tej kostki jednej bądź drugiej, może to być np. jakiś czujnik.

To drugie zdjęcie jest od góry w komorze silnika czy od dołu? W którym miejscu to złącze mniej więcej się znajduje patrząc na komorę silnika od góry?

Wszytko Ci działa w samochodzie nie zauważyłaś jakiś problemów?
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Sty 2023, 15:36

Praktycznie mogłabym je połączyć ale nie chcę narobić większej szkody. Jutro mam umówionego mechanika dopiero.

Postaram się obejrzeć dokładnie gdzie idzie ta kostka, w którym dokładnie miejscu jest, i napiszę tutaj.

Zdjęcia robione od dołu, wsunęłam się pod samochód od przodu. Znajduje się blisko koła przedniego, od strony pasażera.

Z miesiąc temu pedał hamulca przy wciskaniu trzeszczał i stukało w prawym, tylnym kole, ale teraz wszystko jest w porządku.

A ostatnio wentylator chłodnicy częściej się załącza przy temp normalnej na środku wskaźnika.

Czy to moze być coś z tego?
    Oliwiarka31
    Nowicjusz

13 Sty 2023, 16:30

Na tych kabelkach są takie napisy. Znajduje się blisko zbiornika na płyn do spryskiwaczy. Po otwarciu maski samochodu nie mogę go namierzyć, tylko od spodu.
    Oliwiarka31
    Nowicjusz