Koszty napełnienia klimatyzacji w nowym Kia Ceed- HFO-1234yf

05 Maj 2013, 20:41

Czesc,

Przeczytalem sobie o nowym czynniku HFO-1234yf, niefortunnie wprowadzonym w nowych, swietnych modelach jak ceed i i30. wszystko przez poniekad sluszne pro-srodowiskowe zapedy UE i ceny patentow to jest dla mnie jasne, niestety wyszlo tak sobie.

interesuje mnie
- czy ktokolwiek wie, jak rysuje sie przyszlosc posiadaczy nowych kia ceed, czy moze im przypadkiem "grozic" bardzo drogie nabijanie klimatyzacji w ASO na skutek absurdalnych cen czynnika HFO-1234yf
- czy mozna uzyc stary czynnik w miejsce nowego bez utraty gwarancji ?
- czy wszystkie nowe ceed oraz i30 musza uzywac tego nowego czynnika, czy tez sa wyjatki.

http://www.auto-swiat.pl/1-czy-trzeba-b ... owia-ludzi

hm moze powinienem poszukac forum ceeda i tam zadac to pytanie :)
Reduktor
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 11 1997
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam
Rok produkcji: 2006

29 Maj 2013, 12:42

Z tego co wiem. Użycie innego czynnika to bankowe rozszczelnienie układu klimatyzacji.

Jeżeli zaś to jest ten DROGI (5-10 krotnie) czynnik który mieli wprowadzić bo eurokołchoz walczy z CO2. To o ile pamiętam samozapłon następuje w nim przy 100-110 stopniach Celsjusza. Tak to piszę, żebyś kolego wiedział jak to się dba o środowisko kosztem bezpieczeństwa.
Filystyn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 11 2011
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: VW Golf III
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
    Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...