Kradzież katalizatora Renault Megane 2 1.6 2004 - EURO3 czy EURO4

21 Lut 2023, 13:36

Dzień dobry,

niestety minusem mieszkania w większej miejscowości pod blokiem jest to że każdy może sobie podejść bez problemu do auta. W nocy doszło do kradzieży katalizatora, a ja w kwietniu mam przegląd techniczny.

Auto jest dość stare, typowy dupowozik Megane 2 1.6 83kW, pierwsza rejestracja w 2004 roku. W tym aucie z reguły znajduję informacje, że instalowany katalizator spełnia normę EURO4. Pojedyńcza strona dla niektórych wersji wskazała mi EURO3.

Teraz czy mogę zainstalować uniwersalny katalizator EURO3? Różnica w cenie jest dość spora, a rocznikowo niby powinno się wszystko zgadzać w kwestii emisji. Katalizator EURO4 jest z 2 razy droższy.

Oryginały po 1000zł odpadają, nie warto pakować pieniędzy do starego auta, ani karmić złodzieji dalej. Też nie przypominam sobie aby na przeglądzie rzeczywiście sprawdzane były spaliny, a nawet jeśli to auto spełniałoby swój rocznikowy wymóg EURO3? Czy dobrze myślę?

Czy może przesadzam i wstawić jakąś strumienicę, chociaż wolałbym nie truć aż tak mocno.

Norma EURO4 zaczyna się od 2005 roku.
Czarooo
Nowicjusz

21 Lut 2023, 15:08

Czarooo napisał(a):Teraz czy mogę zainstalować uniwersalny katalizator EURO3?
Katalizator EURO3 Ci spokojnie wystarczy bo tak obowiązywał w dniu rejestracji pierwszej samochodu jak-sprawdzic-norme-emisji-spalin-vt121362.htm#p787502
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lut 2023, 18:39

Katalizator uniwersalny ci wystarczy tylko musi być odpowiednio dobrany

https://mojafirma.infor.pl/moto/eksploa ... salne.html
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AMAZING PARTS - SKODA Octavia rozebrana na części
    SKODA razem ze School of Form zorganizowała wyjątkowe wydarzenie AMAZING PARTS, podczas którego Nowa Skoda Octavia zostanie rozebrana na części, a z nich młodzi projektanci/studenci School of Form, pod okiem znakomitego ...