Kredyt na auto???

22 Kwi 2012, 08:02

Witam.

A teraz trochę z innej beczki, ruszam temat kredytów na używane samochody. Chcę kupić samochód 4 letni do 45 tyś., 1/3 tej sumy już mam a 2/3 muszę pożyczyć od banku i tu zaczyna się łamanie głowy. Interesują mnie następujące wątki:
- który bank jest najlepszy do kredytu na używany samochód?
- jakie formalności trzeba załatwić?
- co wybrać wpis banku do dowodu rejestracyjnego czy zastaw sądowy?
- jak z ubezpieczeniem OC/AC?

Jeśli macie doświadczenie proszę o informacje.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Kwi 2012, 01:47

Podobnie jak kolega powyżej chciałbym zakupić auto, jednak mój wkład to 50% - tj. ok. 30tys. Jaką formę finansowania możecie polecić, jaki bank/firmę, dzięki której mógłbym uzyskać resztę środkow? Ostatnio trochę po znajomości spotkałem się z przedstawicielem tej firmy: http://www.autokredyt.com. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Jaka prowizja, skuteczność, szybkość działania? Z góry dziękuję za każdą pomoc. :D
chceauto
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 09 2001

28 Kwi 2012, 14:23

Zwykle kredyty samochodowe przyznawane są osobom posiadającym stałą pracę, prowadzącym działalność gospodarczą, wykonującym wolne zawody, będącym rolnikami, emerytami lub rencistami do 65 roku życia.

Kredyt samochodowy ma wiele zalet, m. in. niskie oprocentowanie, krótki termin rozpatrzenia wniosku przy stosunkowo długim okresie kredytowania. Także nie bać się brać....

Co do firmy autokredyt- nie znam ich osobiście, ale najlepiej poszukać opinie na ich temat w Necie
motylek
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 12 2000
Auto: obecnie nie posiadam

29 Kwi 2012, 12:50

motylek napisał(a):Kredyt samochodowy ma wiele zalet, m. in. niskie oprocentowanie, krótki termin rozpatrzenia wniosku przy stosunkowo długim okresie kredytowania. Także nie bać się brać....

Kredyt samochodowy ma jedną bardzo brzydką cechę. Załóżmy, że kupujesz samochód za 45 tys. zł. Masz 15 tys. zł własnych środków, pożyczasz od banku 30 tys. zł. Spłacasz taki kredyt przez np. 5 lat, z oprocentowaniem wahającym się 10-15% rocznie! Co masz po 5 latach? Samochód kosztował Cię ok. 65 tys zł, a jest warty ok. 20 tys. zł.

Moim zdaniem branie kredytu na samochód prywatny jest nieopłacalne. Zdecydowanie lepiej jeżeli już to brać z banku przy 15 tys. zł własnych dodatkowo 5 tys. zł. Kupić auto za 20 tys. zł i nie będzie z nim dużo więcej problemów niż z tym za 45 tys. zł (no... chyba, że ma być to nowe auto).

Auto brane na kredyt musi na siebie zarabiać. Ale jeżeli ma być to samochód prywatny to odradzam.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus pracuje nad nową V-ósemką
    Po kilku latach spekulacji teraz wiemy to na pewno – Lexus pracuje nad nowym silnikiem V8, który w przyszłości ma trafić pod maski sportowych samochodów marki. Jednym z pierwszych aut z tą jednostką będzie ...