Kredyt na auto *własna działalność* pare pytań proszę o pomoc

09 Lut 2020, 23:09

Witam mam pytanie odnośnie kredytu na auto otóż prowadze swoja działalność rok czasu równy dokładnie i chciałbym kupić sobie porządne auto do pracy i tu moje pytanie poniewaz nie internesuje mnie leasing a wziecie poprostu kredytu gotówkowego żeby kupić go normalnie i moje pytanie czy po roku prowadzenia własnej działalności moge wziąć kredyt w banku w kwocie 90/100 tyś ? Pozdrawiam Maciej :ok:
Ostatnio edytowany przez mike, 09 Lut 2020, 23:35, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Wątek przeniesiony w odpowiednie miejsce. Zwracaj uwagę gdzie zamieszczasz tematy.
Macieek8989
Obserwowany

09 Lut 2020, 23:37

Nie wiem jak to jest w przypadku leasingu, ale przy wynajmie długoterminowym / abonamencie, wystarczą przychody z ostatnich 6 m-cy.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lut 2020, 05:17

Macieek8989 napisał(a):nie internesuje mnie leasing a wziecie poprostu kredytu gotówkowego

No i co mamy Ci odpowiedzieć :?: Kredyt gotówkowy to sprawa banku, jeden dostanie, a drugi nie. Jeden bank da, a inny nie. Każdy wniosek bank rozpatruje indywidualnie.
Są też banki, które dają kredyty od pierwszego dnia działalności-przynajmniej tak się reklamują.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lut 2020, 07:57

Jeśli masz dobre papiery to dostaniesz, sytuacja identyczna jak w kredycie konsumenckim. Nawet jeśli zaczynałbys działalność a miał na koncie dobre wpływy np. z poprzedniej umowy o pracę to tak samo dałoby się to ogarnąć.

Swoją drogą dlaczego kredyt a nie leasing? Pod względem podatkowym kredyt w ogóle się nie opłaca.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Lut 2020, 20:53

A czemu upierasz się na kredyt a nie leasing? Zamiast kredytu gotówkowego lepiej już wziąć kredyt samochodowy. Dokumenty to standard:
-dowód osobisty
-prawo jazdy
-wyciąg z konta
-wypełniony wniosek
Są też rozwiązania pośrednie dla firm, które opłacają się bardziej z podatkowego punktu widzenia. Jak będziesz zainteresowany finansowaniem pod konkretne parametry daj znać.
Smoczysław
Nowicjusz

Przebieg/rok: 28tys. km
Auto: Nie jedno, nie dwa
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

10 Lut 2020, 21:03

Smoczysław napisał(a):Zamiast kredytu gotówkowego lepiej już wziąć kredyt samochodowy.

Podejrzewam, że kolega chce tylko część pieniędzy z kredytu wydać na auto, a resztę przeznaczyć na inne cele.
Ale i tak lepiej byłoby auto wziąć w leasing, a tylko niezbędną kasę kredytować.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autocasco dla motocykla - o czym pamiętać
    Jazda motocyklem kojarzy się z radością i przyjemnością, jednak nie można zapominać o potencjalnych ryzykach i nieprzewidzianych sytuacjach, jakie się z nią wiążą. Aby finansowo zabezpieczyć się przed ich skutkami, warto ...

11 Lut 2020, 15:23

Jeszcze kwestia formy opodatkowania, na karcie podatkowej nie odliczy vatu wiec pewnie dlatego lesing odpada, sam jestem na karcie podatkowej, gdybym mogl odliczyc vat to juz dawno wzialbm sobie M2 w leasingu ;p
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

11 Lut 2020, 20:17

Musisz stać się dla banku wiarygodnym klientem,taki okres może być zbyt krótki.Prowadzę z bratem firmę od zera,zaczynaliśmy bez kredytu,wiem ile potrzeba czasu by zacząć w miarę godnie zarabiać,moja rada,nie pakuj się tak szybko w pojazd za 100 tyś zł,będziesz spał spokojnie,czasami może przyjść kryzys finansowy,bierz to pod uwagę.Rozwijaj firmę,na konsumpcję przyjdzie czas,kilku naszych znajomych popłynęło,zaczęli wydawać kasę zbyt szybko,już ich nie ma,komornicy na karkach.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Lut 2020, 11:58

Raziel11 napisał(a):Jeszcze kwestia formy opodatkowania, na karcie podatkowej nie odliczy vatu wiec pewnie dlatego lesing odpada

Ale nawet pomijając VAT, samo finansowanie leasingiem jest dużo tańsze od kredytu.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Cze 2020, 08:08

Niedawno też zakupiłem samochód dzięki kredytowi, swój idealny "odkryłem" dzięki porównywarce kredytów na [reklama]
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 01 Cze 2020, 14:14, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
robertkowaler
Nowicjusz