Krótkie dystanse, do 15 tyś. Mętlik w głowie, proszę o poradę.

22 Paź 2018, 19:17

Witam,
Poszukuję pierwszego samochodu na który mogę wydać maksymalnie 15k.
Prawo jazdy mam już od ładnych paru lat, ale dopiero teraz chcę kupić swoje własne auto, chcę dokonać przemyślonego wyboru, ale to okazuje się to nie lada wyzwaniem.

Myślę o Hatchbacku, dojazdy do pracy 15km, raz w miesiącu 70 km do miasta rodzinnego. Dużą uwagę przywiązuje do ekonomii.

Samochód który najbardziej przypadł mi do gustu to Mazda 3. Ale jeśli mówimy o kupnie samochodu używanego to trzeba wybierać w tym co jest i mimo, że znalazłem dwie oferty to zawsze czegoś brakuje :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- trochę słaby silnik a także wyposażenie, jako plus to wersja po liftingu więc podobno w jakimś stopniu mniejszy problem z korozją

Z aukcji jak dla mnie samochód świetny, duży zapas mocy ale duże spalanie. Musiałbym pomyśleć o zagazowaniu, to dodatkowy kosza a doliczając zabezpieczenie antykorozyjne to juz nie na moją kieszeń.

Więc z bólem serca prawdopobonie będę musiał zrezygnować.
Myślałem o Focusie, Astrze h, Seat Leon ale albo aukcji ciekawych w mojej okolicy brak albo mi z tymi samochodami nie po drodze.

Jestem amatorem i z każdą przeczytaną stroną dowiaduje się nowych rzeczy. Po wielu godzinach wertowania ogłoszeń znalazłem dwa, dotyczące co prawda C4 ale wydaję się w moim przypadku racjonalnym wyborem.

[link do oferty na Olx wygasł]

Na co szczególnego powinienem zwrócić uwagę już z ogłoszenia?
Jakie istotne pytanie powinien zadać właścicielowi?
Proszę o kilka porad i wasze zdanie na temat C4.
Dziekuję, pozdrawiam.
bz3k
Nowicjusz

Zdjęcia: 6

22 Paź 2018, 22:05

Stałem przed podobnym wyborem co Ty. Masz te 15 tyś. ale to tak naprawdę jest nic :)
Nie wiem czy posiadasz jeszcze coś na wkład startowy ale jeśli nie to szukaj czegoś do maks 12 tyś.
Jak wspomniałeś ważna jest dla Ciebie ekonomia więc nie patrz na większe silniki tylko podejdz chłodno do sytuacji. Myślisz, że kupisz coś mocniejszego i włożysz lpg ? Uwierz mi nie włożysz. Też tak kombinowałem.
Mazda jak najbardziej na + względem stylistyki i silników benzynowych, ale ja odrzuciłem ją ze względu na korozje. Wydaje mi się, że z takim autem bedzie problem nawet w odsprzedaży przez jego opinie mazda = korozja.
Bądz cierpliwy i śledz ogłoszenia.
Ja wybrałem Focusa mk2 1.6 100 km w hatchbacku. Może nie jest to szczyt moich marzeń ale przesiadając się ze starego Civica V gen jestem z Forda zadowolony. Tym bardziej, że autem jezdze z żoną i dzieckiem i musi być bezpiecznie.
O c4 się nie wypowiem. Możesz poszukać jeszcze coś z vaga :
leona 1 1.6, 1.8
gofra v 1.6
A3 1.6
Astrę H 1.8 125
Corolle e12 1.6
Focusa mk2 albo C maxa, 1.6 100km albo 1.8 125
lukasz78
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

23 Paź 2018, 10:11

W zasadzie każdy z wyżej wymienionych modeli znajdziesz w kwocie do 15k, a jeżeli miałbym skupić się na tych z którymi nie powinno być późniejszego problemu z odsprzedażą i są stosunkowo mało awaryjne to zdecydowanie: Opel Astra H 1.6/1.8 Seat Leon 1.6/1.8 lub Toyota Corolla 1.6 i szukałbym właśnie jej w wersji 5D.
MotoSzef
Nowicjusz

24 Paź 2018, 22:00

Dzięki za wszystkie rady.
Póki co, dalej walczę. Możecie się odnieść do tych aukcji?

Nieukrywam, że wygląda przyzwoicie i w cenie jest już instalacja lpg, więc to dla mnie spory plus.

Warto się pakować w leona z 2000 roku?

[link do oferty na Olx wygasł]

A tę aukcje całkiem niedawno znalazłem i przyznam, że mnie zainteresowała.

Proszę was o opinię nad który byście się zastanawiali i dlaczego.
Dziękuję.
bz3k
Nowicjusz

Zdjęcia: 6

25 Paź 2018, 19:41

bz3k napisał(a):https://www.otomoto.pl/oferta/citroen-c ... xtor=SEC-8

Nieukrywam, że wygląda przyzwoicie i w cenie jest już instalacja lpg, więc to dla mnie spory plus.

Zapytaj ile lat ma to lpg. Czy przyzwoicie wygląda można dyskutować - brak zaznaczonej opcji bezwypadkowy i kilka odcieni lakieru na prawym boku - do sprawdzenia

bz3k napisał(a):https://www.otomoto.pl/oferta/seat-leon ... xtor=SEC-8

Warto się pakować w leona z 2000 roku?

Sam decyduj, osobiście szanuję własne pieniądze i bym tyle nie zapłacił.
Kupisz za 10,5, zrobisz pakiet startowy, zarejestrujesz i ubezpieczysz, założysz lpg i masz 18-letniego populusa za 15k.

bz3k napisał(a):https://www.olx.pl/oferta/opel-astra-h- ... e91613fe13

Na zdjęciach niewiele widać ale imo wygląda najlepiej z tej trójki. Plus za 9 lat w jednych rękach. Warto obejrzeć
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Paź 2018, 09:01

Zerknij na moje ogłoszenie :)

[link do Sprzedajemy wygasł]

Cena do negocjacji
Panik
Początkujący

Zdjęcia: 4
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akumulatory magazynują energię ze słońca i wiatru
    Jednym z głównych wyzwań związanych z wykorzystaniem odnawianych źródeł energii jest jej magazynowanie, co pozwoliłoby na zrównoważenie popytu na energię oraz jej podaży. Renault opracowuje rozwiązania ...
    Jazda na zderzaku - przejaw agresji i braku wyobraźni
    W projekcie nowelizacji ustawy Prawo o ruchu drogowym znalazł się zakaz "jazdy na zderzaku" na autostradach i drogach ekspresowych. Trenerzy Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault tłumaczą, jakie niebezpieczeństwa wiążą się z agresywnymi ...