Krzywa kierownica po holowaniu

28 Maj 2019, 18:06

Witam, dzisiaj wyciągała mniez rowu laweta. Mocowanie holu było przyczepie do wahacza. Po tej sytuacji kierownica jest krzywa. Co może być przyczyną. Krzywy wahacz czy może trzeba ustawić zbieżność?
Marek21
Nowicjusz

• 28 Maj 2019, 21:28

Marek21 napisał(a):dzisiaj wyciągała mniez rowu laweta.
    Trochę to opisaleś po "rusku"... :D Nie wiem czy dobrze kumam ale miales przyjemnośc wjechac do rowu.Po operacji wyciagania/mocowanie "krawacika"do wahacza/ no i teraz masz skrzywiona kierownicę w czasie jazdy na wprost.Moze wystarczy ustawienie zbiezności ale trzeba wykonac pomiar geometrii calego pojazdu a dalsze czynnosci podjąć po pomiarze...
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2014

29 Maj 2019, 08:35

Dziwne, że do wahacza.. Trochę ryzykownie bo właśnie można ustawić wahacz. Trzeba sprawdzić czy jest prosty i pojechać na geometrię jak kolega sprawdził i wyjdzie czy rozkalibrowała się zbieżność, czy wahacz po prostu jest wadliwy.
    gber44

29 Maj 2019, 09:22

Marek21 napisał(a):dzisiaj wyciągała mniez rowu laweta. Mocowanie holu było przyczepie do wahacza
    Może jak wjeżdżałeś do rowu to uszkodziłeś zawieszenie, nie wiemy jak to wyglądało, czy w cos uderzyłeś/zahaczyłeś np. kołem, elementami zawieszenia.

Druga sprawa to czy faktycznie nie było można przyczepić holu do wyciągnięcia auta w miejscu do tego przeznaczonym? Nie raz widziałem, że z tym przyczepianiem i wyciąganiem samochodów jest różnie i wszystko zależy od pana z takiej pomocy który przyjechał a nie zawsze ma przeszkolenie i przyczepia tam gdzie wydaje mu się że będzie najmocniej się trzymało :mrgreen:

Ogólnie musisz teraz sprawdzić zbieżność tak jak koledzy piszą, będziesz wiedział co się dzieje z zawieszeniem.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
      Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...