Ksenony HID H4 świecą za wysoko

27 Gru 2016, 21:07

Cześć wszystkim. Od dawna mam problemy z oświetleniem w moim starym chryslerze, Wiele osób narzeka na światła w tym modelu. Wykonałem polerkę lamp wraz ze szlifowaniem. Dało to duży efekt , ale lampy nadal świeciły słabo.
Zakupiłem zestaw hid bixenon.
Tutaj pojawia się problem. Świecą za wysoko , oświetlam znaki i drzewa.
Najgorzej światła długie które świecą gorzej niż mijania. Jaka jest tego przyczyna?
Czy jestem aż tyle wstanie wyregulować regulacją odbłyśnika. Coś tam kręciłem imbusami , ale nic to nie dało.
Zastanawiam się nad czymś takim. Czy takie światło nie będzie korzystać z mojego odbłyśnika. Pomijam kwestie legalności. Ważne aby inni kierowcy nie byli oślepieni oraz abym ja coś widział.

http://screenshot.sh/m3mkzVz8db5x3
Ksenony HID H4 świecą za wysoko
kacperpol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2012
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: chrysler stratus cabrio
Silnik: 2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Gru 2016, 13:45

kacperpol napisał(a):Wykonałem polerkę lamp wraz ze szlifowaniem. Dało to duży efekt , ale lampy nadal świeciły słabo.
Może trzeba było zmienić żarówki na lepsze? Jak wyglądają odbłyśniki i w lampie?

Zestawy HID rzadko kiedy świecą poprawnie i praktycznie nigdy nie trzymają odpowiedniego kąta świecenia, nie mówiąc już o oślepianiu innych. Jeżeli twoje lampy nie są ksenonowe powinieneś założyć dobre żarówki które mają np. +30% światła lub więcej (wierz mi że to lepsza opcja).

To że zestaw HID świeci lepiej to bardziej złudzenie niż rzeczywistość.

Jak wyglądał kąt świecenia na starych żarówkach stojąc przed ścianą z włączonymi światłami?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

28 Gru 2016, 23:50

Na zwykłych żarówkach kąt był lepszy , ale też nie idealny, na pewno nie raziłem innych. Być może hida wsadziłem na odwrót , spróbuję wsadzić na odwrót.
Zakupiłem żarówkę z soczewkę. Jeśli to nie pomoże to chyba pozostanie mi tylko wymiana lamp.
Lepsze żarówki to za mały efekt w moim przypadku może odbłyśniki są już wypalone, ale nawet na nowych lampach ludzie piszą że jest dość słabo.
kacperpol
Nowicjusz

28 Gru 2016, 23:56

Żaden pseudo ksenon ( czyt. HID ) nie będzie świecił poprawnie i nie da się niestety takich pseudo palników wyregulować. I każdy jeden świeci wszędzie tylko nie tam, gdzie ty byś sobie życzył. No i ze względu na złe rozproszenie światła zawsze oślepiają. A najgorzej jest spotkać takiego hid-a po ciemku i jak jest na drodze mokro. Poprostu tragedia. Jak się nie mylę masz tam HB5 ( 9007) ? Jak tak, to ciężko będzie kupić żarówki "podkręcone" czyli + ileś procent więcej światła. Ale można poszukać. A jak nie, to załóż poprostu nowe oryginały i już. Jak masz reflektory wypolerowane, odbłyśniki dobre, to musi ci elegancko świecić. Chyba, że jest coś nie tak z napięciem na tych żarówkach. Musi być takie samo jak na akumulatorze. Sprawdż to, bo może niskie napięcie na wtyczkach powoduje właśnie to, że słabo ci świecą. A jak masz napięcie niższe niż powinno być, to hid-ami możesz spalić instalację.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2016, 00:14

Mam H4. Właśnie dlatego jest problem z hidami. Podobno ogniskowa jest w złym miejscu. Da się kupić polepszone philipsy bo znam dwóch użytkowników tego samochodu. Jeden zastosował modyfikacje polegającą na wstawieniu w reflektor soczewki mini h1 do tego zestaw hid i świeci to bardzo dobrze. Zastanawiałem się nad tym , ale nie wiem czy poradziłbym sobie z wypoziomowanie takiej soczewki oraz z ponownym sklejeniem lampy.
Po rozmowie ze sprzedawcą zamówiłem ten palnik razem z mini soczewką . Dostałem parę zdjęć wyglądało przyzwoicie, nie wykorzystuje to odbłyśnika co jest plusem w moim przypadku.
Napięcie mierzyłem wynosiło 10.86 V przy światłach mijania. Spadek na przewodzie mierzyłem wychodziło 0.7 V
Światła hid wykorzystują zupełnie nową instalacje aż od akmululatora nie możliwe jest tutaj żadne przepalanie czy zwarcie.
kacperpol
Nowicjusz

15 Sie 2018, 14:19

Szukasz profesjonalistów?
mechelektro
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

15 Sie 2018, 14:35

Wkońcu dostaniesz bana za reklamy :x
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Sie 2018, 16:11

Kao napisał(a):Wkońcu dostaniesz bana za reklamy

Moderatorzy chyba dziś nieobecni, a ten palant zapaskudził całe forum :/
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

15 Sie 2018, 16:21

yeti65 napisał(a):Moderatorzy chyba dziś nieobecni
No niestety na dziale ''jakie auto kupic'' mamy kilku aktywnych a na reszcze działów cisza ale jeszcze chwilka i będzie pożądek, zaufaj mi :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4