Ksenony HID H4 świecą za wysoko

27 Gru 2016, 20:07

Cześć wszystkim. Od dawna mam problemy z oświetleniem w moim starym chryslerze, Wiele osób narzeka na światła w tym modelu. Wykonałem polerkę lamp wraz ze szlifowaniem. Dało to duży efekt , ale lampy nadal świeciły słabo.
Zakupiłem zestaw hid bixenon.
Tutaj pojawia się problem. Świecą za wysoko , oświetlam znaki i drzewa.
Najgorzej światła długie które świecą gorzej niż mijania. Jaka jest tego przyczyna?
Czy jestem aż tyle wstanie wyregulować regulacją odbłyśnika. Coś tam kręciłem imbusami , ale nic to nie dało.
Zastanawiam się nad czymś takim. Czy takie światło nie będzie korzystać z mojego odbłyśnika. Pomijam kwestie legalności. Ważne aby inni kierowcy nie byli oślepieni oraz abym ja coś widział.

http://screenshot.sh/m3mkzVz8db5x3
Ksenony HID H4 świecą za wysoko
kacperpol
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2012
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: chrysler stratus cabrio
Silnik: 2
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kabriolet
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Gru 2016, 12:45

kacperpol napisał(a):Wykonałem polerkę lamp wraz ze szlifowaniem. Dało to duży efekt , ale lampy nadal świeciły słabo.
Może trzeba było zmienić żarówki na lepsze? Jak wyglądają odbłyśniki i w lampie?

Zestawy HID rzadko kiedy świecą poprawnie i praktycznie nigdy nie trzymają odpowiedniego kąta świecenia, nie mówiąc już o oślepianiu innych. Jeżeli twoje lampy nie są ksenonowe powinieneś założyć dobre żarówki które mają np. +30% światła lub więcej (wierz mi że to lepsza opcja).

To że zestaw HID świeci lepiej to bardziej złudzenie niż rzeczywistość.

Jak wyglądał kąt świecenia na starych żarówkach stojąc przed ścianą z włączonymi światłami?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

28 Gru 2016, 22:50

Na zwykłych żarówkach kąt był lepszy , ale też nie idealny, na pewno nie raziłem innych. Być może hida wsadziłem na odwrót , spróbuję wsadzić na odwrót.
Zakupiłem żarówkę z soczewkę. Jeśli to nie pomoże to chyba pozostanie mi tylko wymiana lamp.
Lepsze żarówki to za mały efekt w moim przypadku może odbłyśniki są już wypalone, ale nawet na nowych lampach ludzie piszą że jest dość słabo.
kacperpol
Nowicjusz

28 Gru 2016, 22:56

Żaden pseudo ksenon ( czyt. HID ) nie będzie świecił poprawnie i nie da się niestety takich pseudo palników wyregulować. I każdy jeden świeci wszędzie tylko nie tam, gdzie ty byś sobie życzył. No i ze względu na złe rozproszenie światła zawsze oślepiają. A najgorzej jest spotkać takiego hid-a po ciemku i jak jest na drodze mokro. Poprostu tragedia. Jak się nie mylę masz tam HB5 ( 9007) ? Jak tak, to ciężko będzie kupić żarówki "podkręcone" czyli + ileś procent więcej światła. Ale można poszukać. A jak nie, to załóż poprostu nowe oryginały i już. Jak masz reflektory wypolerowane, odbłyśniki dobre, to musi ci elegancko świecić. Chyba, że jest coś nie tak z napięciem na tych żarówkach. Musi być takie samo jak na akumulatorze. Sprawdż to, bo może niskie napięcie na wtyczkach powoduje właśnie to, że słabo ci świecą. A jak masz napięcie niższe niż powinno być, to hid-ami możesz spalić instalację.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Gru 2016, 23:14

Mam H4. Właśnie dlatego jest problem z hidami. Podobno ogniskowa jest w złym miejscu. Da się kupić polepszone philipsy bo znam dwóch użytkowników tego samochodu. Jeden zastosował modyfikacje polegającą na wstawieniu w reflektor soczewki mini h1 do tego zestaw hid i świeci to bardzo dobrze. Zastanawiałem się nad tym , ale nie wiem czy poradziłbym sobie z wypoziomowanie takiej soczewki oraz z ponownym sklejeniem lampy.
Po rozmowie ze sprzedawcą zamówiłem ten palnik razem z mini soczewką . Dostałem parę zdjęć wyglądało przyzwoicie, nie wykorzystuje to odbłyśnika co jest plusem w moim przypadku.
Napięcie mierzyłem wynosiło 10.86 V przy światłach mijania. Spadek na przewodzie mierzyłem wychodziło 0.7 V
Światła hid wykorzystują zupełnie nową instalacje aż od akmululatora nie możliwe jest tutaj żadne przepalanie czy zwarcie.
kacperpol
Nowicjusz

15 Sie 2018, 13:19

Szukasz profesjonalistów?
mechelektro
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nyck de Vries dołącza do TOYOTA GAZOO Racing
    Holender Nyck de Vries będzie nowym zawodnikiem TOYOTA GAZOO Racing. 25-latek będzie pełnił rolę kierowcy testowego i rezerwowego w zespole startującym w mistrzostwach świata w wyścigach długodystansowych (FIA WEC) do końca ...

15 Sie 2018, 13:35

Wkońcu dostaniesz bana za reklamy :x
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

15 Sie 2018, 15:11

Kao napisał(a):Wkońcu dostaniesz bana za reklamy

Moderatorzy chyba dziś nieobecni, a ten palant zapaskudził całe forum :/
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

15 Sie 2018, 15:21

yeti65 napisał(a):Moderatorzy chyba dziś nieobecni
No niestety na dziale ''jakie auto kupic'' mamy kilku aktywnych a na reszcze działów cisza ale jeszcze chwilka i będzie pożądek, zaufaj mi :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4