Książka z informacjami - Honda Civic

17 Mar 2008, 16:03

Witam
Właśnie zakupiłem (dzięki poradom kilku z was) Civica z 1996 roku.
I tu mam problem, gdzie mogę znaleść ksiązeczkę z informacjami o tym aucie?
Już posiadam taką jednak jest po włosku i nic nie rozumiem :roll:
Proszę o jaką pomoc.
gambitx
Nowicjusz

17 Mar 2008, 16:30

Pewnie allegro. Coś tam takiego będzie. Jeśli coś istotnego (konkretnego) chciałbyś wiedzieć mogę poprosić kolegę o pożyczenie książki. Pozdrawiam :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

17 Mar 2008, 22:22

Allegro mówisz... sprawdzę.
Czy coś istotnego, hm... wiesz chciałbym się jak najwięcej dowiedzieć o poprawnym eksploatowaniu tej hondy, tzn. przy jakich obrotach zmieniać biegi, kiedy mamy ekonomiczną jazdę.
Wiem że wszystko mogę znleść na necie ale książka to ksiązka, więc poszukam na allegro.
Wielkie dzięki dal Ciebie!
gambitx
Nowicjusz

18 Mar 2008, 00:31

hehe nie ma za co :) kolega mówił, że zmienia obroty, gdy dochodzi do 3 tysięcy. Jeździ spokojnie zazwyczaj i autko nie pali mu więcej niz 6l/100km. Jutro w szkole zapytam się go czy jest takie coś w tej książeczce, żebyś też nie tracił na darmo pieniędzy...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

18 Mar 2008, 17:45

No co niektórzy się drogo cenią za tą książeczkę, chyba dam sobie spokój na razie... może znajde w pdf'ie :lol:
gambitx
Nowicjusz

18 Mar 2008, 19:32

na allegro chyba nie ma może będzie na innych stronkach a jakich informacji chcesz sie konkretnie dowiedzieć?może coś ci pomożemy?
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zużycie paliwa na biegu jałowym
    Ile spala przeciętnie osobowe auto podczas pracy silnika na wolnych obrotach? Wiadomo, że różnice między ciepłym, a zimnym silnikiem są spore, więc przyjmijmy że silnik nagrzany jest do 90 stopni. Czasami lubię zostawić ...

18 Mar 2008, 19:38

zmieniasz biegi wtedy kiedy auto jest na odpowiednich obrotach i osiągnęło odpowiednia prędkość , czyli 1 na 2 przy prędkości około 25km/h z 2 na 3 przy prędkości około 40-50/km/h z3 na 4 przy prędkości około 80-90km/h z4 na 5 przy prędkości około 110-115km/h wiesz może twój silnik ma inna charakterystykę i lepiej wkręca sie na wysokich obrotach ale ja mam renaulta thalie i tak zmieniam zawsze i przy takiej jeździe autko jest najbardziej oszczędne a jak jadę na trasie to już w ogolę...5l/100km.
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

18 Mar 2008, 19:55

No właśnie też tak myślałem, tylko mam taką kontrolkę która się zapala podczas oszczędnej jazdy i wszystko było by cacy gdyby nie to że przy 80 km/h "wymaga" 5-go biegu aby nadal się paliła :shock:
gambitx
Nowicjusz

20 Mar 2008, 13:40

no to wrzuć piątkę ja tak wrzucałem w thali a ty masz civica wiec mowie inna charakterystyka silnika.
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika