Kto ma pierwszenstwo d-40

09 Lut 2011, 09:21

Witam wszystkich jako nowy uczestnik forum!
Wczoraj miałem kolizję. Jak na linku podanym ponizej poruszalem sie pojazdem a. Pojazd b ustepowal mi pierwszenstwa bo bylem z prawej strony ja jednakze wyjezdzalem ze strefy zamieszkania i nie bylem pewien czy w tej sytuacja w ktorej pojazd b chce wjechac na droge z pierwszenstwem a ja tylko ja przeciac przejezdzajac przez d. z pierwszenstwem. Chwila myslenia nikt nie rusza az w pewnej chwili obaj ruszylismy i doszlo do lekkiego dotkniecia. Uszkodzenia byly niewielkie nikt z nas nie byl przekonany o swojej racji i nie wzywalismy policji wiadomo dlugo trzeba czekac ew. mandat itp. sprawy. Kto w takiej sytuacji ma pierwszenstwo?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

lopez20
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

09 Lut 2011, 15:52

Patrząc na obrazek rozumiem że wyjeżdżałeś ze strefy zamieszkania, jeżeli tak było to twoja wina bo włączałeś się do ruchu.
zombal
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

09 Lut 2011, 17:49

zombal ma rację ... możesz sie cieszyć ... nawet 5 stówek zaoszczędziłes ... poza tym znaki d-1 i a-7 są w/g mnie zbędne na tym skrzyżowaniu - wprowadzają tylko zamęt ...
... podobnie jest z drogami wewnętrznymi ...
http://www.tvp.pl/krakow/motoryzacja/je ... 10/2062128
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

12 Lut 2011, 09:57

silvo44 napisał(a):zombal ma rację ... możesz sie cieszyć ... nawet 5 stówek zaoszczędziłes ...

Co najmniej 5 stówek. Przy wezwaniu policji byłby mandat na wstępie, a po likwidacji szkód u drugiego uczestnika poleciałyby jeszcze zniżki na OC.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zanim napiszesz o problemach z LPG - przeczytaj
    Po pierwsze - zimny silnik uruchamiamy na benzynie i dopiero jak temp. cieczy chłodzącej osiągnie około 30 stopni,to przełączamy na gaz.Silnik można uruchamiać od razu na gazie,pod warunkiem,że temp. cieczy chłodzacej ma ...