Kto ma pierwszeństwo skrętu na 2 pasmową drogę w jednym kierunku

17 Sie 2020, 18:38

Witam Chciałem się dowiedzieć kto ma pierwszeństwo przy wjeździe na drogę gdzie 2 pasy idą w jednym kierunku, czy pojazd nr 1 (zielony kolor) skręcając w prawo może zaraz z prawego zmienić pas na lewy ? a pojazd nr2 (niebieski) nie może absolutnie wjechać na lewy pas. Logiczne wydaje się, że pojazd nr 1 powinien poczekać kiedy już na lewym pasie nie będzie auta pomimo, że na jego pasie prawym wiecznie są zaparkowane auta. Jednak nie jestem do końca pewien...
Zdjęcie
forlight1
Obserwowany

Zdjęcia: 1

18 Sie 2020, 08:01

forlight1 napisał(a): czy pojazd nr 1 (zielony kolor) skręcając w prawo może zaraz z prawego zmienić pas na lewy ?
Może ale musi się upewnić że na lewym pasie nie ma pojazdu któremu zajechałby drogę lub utrudnił w jakiś sposób jazdę zajeżdżając mu drogę.
forlight1 napisał(a):a pojazd nr2 (niebieski) nie może absolutnie wjechać na lewy pas.
Jak to nie może? Skręcając w lewo zajmuje najbliższy pas czyli lewy. Jeżeli były jeden pas to musiałby przepuścić samochody skręcające w prawo w tą drogę, a w tym przypadku może skręcić równocześnie bo są dwa pasy.
forlight1 napisał(a):Logiczne wydaje się, że pojazd nr 1 powinien poczekać kiedy już na lewym pasie nie będzie auta pomimo, że na jego pasie prawym wiecznie są zaparkowane auta. Jednak nie jestem do końca pewien...
Dokładnie tak bo tu on zmienia pas i musi się upewnić że nie utrudni on innym jazdy swoim manewrem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Sie 2020, 09:29

Pojazd nr 2 skręcając w lewo, może zająć pas, jaki chce - byle nie ten pod prąd :wink: . Może to być prawy, środkowy albo lewy. Jak zajmie pas prawy, to pojazd nr 1 chcąc na niego wjechać, musi go przepuścić - tu ma zastosowanie nic innego jak zmiana pasa ruchu.
Inna sytuacja by była, gdyby samochód nr 1 nie miał pasa rozbiegowego - wówczas, jeżeli obie drogi są drogami podporządkowanymi, pierwszeństwo ma samochód nr 1 przed numerem 2.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

18 Sie 2020, 12:11

Tak też myślałem, ale musiałem potwierdzić, gdyż właśnie wczoraj znalazłem się w takiej sytuacji jako pojazd nr2 (rower), gdzie pan taksówkarz mnie wytrąbił i zaczął pouczać, jak to źle zrobiłem jadąc obok mnie (nie zachował 1 metra podczas wyprzedzania), a tym samym na podwójnej ciągłej ...
forlight1
Obserwowany

Zdjęcia: 1

19 Sie 2020, 09:21

No cóż - są i tacy kierowcy samochodów. Dla niego nie ma żadnego wytłumaczenia.
I tutaj jest rada, myślę, że dobra dla ciebie i wszystkich innych rowerzystów, żeby unikać takich sytuacji. Kolejnym razem, jak będziesz jechał przez takie skrzyżowanie, to lepiej jest dla ciebie wjechać na pas lewy i dać spokojnie wjechać na pas prawy samochodowi. Ułatwi, upłynni to ruch, a ty będziesz bezpieczniejszy. Oczywiście nie masz obowiązku tego robić, bo zgodnie z przepisami skręcając w lewo masz prawo wybrać pas, który chcesz, a tamten kierowca ma obowiązek poczekać i ci ustąpić pierwszeństwa. Ale. W razie kolizji/wypadku, kto będzie najbardziej poszkodowany? Myślę, że ty, a kierowcy osobówki nic się nie stanie. Ty możesz leżeć połamany w szpitalu, a on będzie zdrowy. Oczywiście poniesie konsekwencje swojego czynu. Ale najbardziej poszkodowanym możesz być ty niestety. Tutaj masz akurat możliwość zminimalizowania kolizji/wypadku, bo masz możliwość wjechania na pas lewy. Czasami warto odpuścić i dać spokój - niech cwaniaczek jedzie osobówką.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000