Kto ma pierwszeństwo ?

11 Lut 2018, 22:35

Witam, chciałbym się upewnić zanim ktoś we mnie wjedzie :)

Na przedstawionym obrazku widzimy drogę publiczną i szlabany po prawej i lewej stronie . Ja jadąc w lewo mam pierwszeństwo przed pojazdem wyjeżdżającym z prawej strony ?

I drugie pytanie czy przy szlabanie po lewej stronie można sobie parkować ?

Zdjęcie załączam w pliku
Miichum
Początkujący

Prawo jazdy: 15 03 2008
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Skoda Felicja
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

11 Lut 2018, 22:58

Trzeba ustalić jaki status posiada droga Olimpijska i jaki status posiada ta droga ze szlabanami. Czy tam jest np. strefa ruchu, czy jest to droga gminna, osiedlowa itd. Domyślać się jedynie moż na, że ta droga ze szlabanami to droga osiedlowa, a ta Olimpijska to gminna. Wówczas ci co wyjeżdżają zza szlabana muszą ustąpić pierwszeństwa. Ale to tylko moje domysły i nie mozna się nimi sugerować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Lut 2018, 00:50

gdzie o to pytac ?
Miichum
Początkujący

Prawo jazdy: 15 03 2008
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Skoda Felicja
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1995

12 Lut 2018, 14:12

W gminie albo u zarządcy dróg oni wiedza jak to tam jest.
gber44

14 Lut 2018, 21:00

Dokładnie - gmina albo MZUiM.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

19 Mar 2018, 12:10

wg mnie każda z dróg jest podobnie utwardzona więc obowiązuje tam skrzyżowanie równorzędne ( w normalnej sytuacji nikt z nas nie sprawdza każdej drogi czy to gminna czy nie ). Ponieważ samochód za szlabanem jest już na normalnej krzyżówce a nie ma tam żadnych znaków, pojazd nie wyjeżdża z drogi nieutwardzonej wiec krzyżówka jest krzyżówką na której obowiązuje skrzyżowanie równorzędne czyli pojazd po prawej ma pierwszeństwo - tak ja bym to interpretował i tak się na tej drodze zachowywał ( opinia oczywiście własna całkowicie subiektywna )
Potrzebujesz pomocy dotyczącej organizacji ruchu drogowe / znaków drogowych, chętnie pomogę w rozwiązaniu problemu.
kupznak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 21 12 1982
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Ducato
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lakiernia powłok zewnętrznych
    Audi uruchomiło w swojej fabryce w Ingolstadt nową lakiernię powłok zewnętrznych. Prof. dr Hubert Waltl, członek zarządu Audi AG ds. produkcji, razem z dyrektorem fabryki Albertem Mayerem i przewodniczącym Rady Zakładowej ...
    Praktyczny mały samochód hybrydowy
    Samochody z alternatywnymi napędami od lat systematycznie zyskują na popularności, a prym w tym segmencie wiodą tańsze i bardziej praktyczne od samochodów elektrycznych modele z napędem hybrydowym. Ile kosztuje ekologia? ...

19 Mar 2018, 12:29

kupznak napisał(a):wg mnie każda z dróg jest podobnie utwardzona więc obowiązuje tam skrzyżowanie równorzędne ( w normalnej sytuacji nikt z nas nie sprawdza każdej drogi czy to gminna czy nie

W normalnej sytuacji owszem, ale w razie jakiejś stłuczki zostanie to sprawdzone bardzo dokładnie i wtedy stopień utwardzenia nie ma żadnego znaczenia. Tak jak Napisał MotoAlbercik, trzeba to sprawdzić u źródeł, bo może być tak, że tam nie ma żadnego skrzyżowania.
A co do drugiego pytania, to chyba normalne, że wjazd nie służy do parkowania, chyba, że jest to Twój prywatny wjazd i nie tarasujesz chodnika.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

26 Mar 2018, 13:45

Dokładnie to pewnie sprawdzi sąd - jak dojdzie do rozprawy, natomiast drogówka raczej nie będzie tego sprawdzać a jedynie wystawi mandat.

Jedna ważna zasada - nie ważne kto ma pierwszeństwo jedź tak aby zachować maksymalną ostrożność na drodze bez względu czy masz czy nie masz pierwszeństwo zwłaszcza na takich krzyżówkach
Potrzebujesz pomocy dotyczącej organizacji ruchu drogowe / znaków drogowych, chętnie pomogę w rozwiązaniu problemu.
kupznak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 21 12 1982
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Ducato

26 Mar 2018, 16:43

kupznak napisał(a):natomiast drogówka raczej nie będzie tego sprawdzać a jedynie wystawi mandat.

Jak dojdzie do kolizji, to właśnie drogówka będzie sprawdzać jaki status ma droga - to co pisałem wcześniej. Bo na tej informacji opierała będzie swoją argumentację komu wystawić mandat, czyli kogo uznać winnym kolzji.
Jeżeli ktoś codziennie albo często porusza się po takich drogacj i pokonuje takie skrzyżowania, to lepiej się upewnić jaki status ma dana droga, żeby wiedzieć na przyszłość jak na takim skrzyżówaniu się zachować, a nawet żeby wiedzieć jakie są prawa i obowiązki na takiej drodze.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

26 Mar 2018, 20:55

Właśnie obejrzałem sobie dokładnie na mapach ten rejon i wydaje mi się, że nie ma tam żadnego skrzyżowania drogi w lewo i w prawo są odgrodzone szlabanem i raczej nie mają statusu drogi publicznej. Każdy wyjeżdżając z tych dróg włącza się do ruchu. Ale to taka opinia na "chyba" :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

27 Mar 2018, 13:35

No właśnie nie można gdybać. Bo kiedyś okaże się, że jest za późno. Wszystkie drogi mogą mieć status osiedlowej, czyli wewnętrznej. Może się tez okazać, że gdzieś na wjeździe na osiedle jest znak inforumujący, że na osiedlu obowiązują skrzyżowania równorzędne + tabliczka z info, że na osiedlu obowiązuje reguła prawęj ręki. Dodatkowo mogą być inne znaki np. strefa ruchu, strefa zamieszkania itd itd. To, że na którejś drodze jest szlaban, nie znaczy, że ta droga nie ma pierwszeństwa...Szlaban jest tylko po to, żeby na tą drogę nie wjeżdżały nieporządane przez mieszkańców samochody. Dziś on jest, jutro może go nie być. A droga statusu przez to nie zmieni.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika