Kto ma pierwszeństwo

05 Cze 2019, 19:11

Witam . na podanym obrazku znajduje się sytuacja w której kieruje do Was pytanie kto ma w tej sytuacji pierwszeństwo przejazdu ? Ja jako pojazd 2 mam znak ustąp pierwszeństwa a samochód 1skręcając w lewo na stację benzynową ma mnie po prawej stronie . Przypominam ,że droga z pierwszeństwem jest po łuku a znak pierwszeństwa dotyczy drogi właśnie po łuku . I kto ma pierwszeństwo czy ja jadąc na wprost ( 2 ) czy 1 może wjechać na stacje przede mną mimo ,że ma mnie po prawej stronie ?
Pytam czysto informacyjnie, nie jestem typem jeżdzącym na stłuczki :) . Pozdrawiam

link do zdjęcia https://imgur.com/a/L1VxgTc
Michal458
Obserwowany

05 Cze 2019, 21:08

Pojazd 1 ma pierszeństwo .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Cze 2019, 08:50

bonifacy napisał(a):Pojazd 1 ma pierszeństwo .

Dokładnie tak - samochód nr 1 znajduje się na drodze z pierwszeństwem i nie ma znaczenia gdzie i w którym miejscu skręca. Ty będąc na drodze podporządkowanej masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa WSZYSTKIM uczestnikom ruchu znajdującym się na drodze z pierwszeństwem. Od razu dodam, że w tym miejscu nie obowiązuje zasada prawej ręki, ponieważ skrzyżowanie jest oznakowane.
Zapraszam do lektury Ustawa Prawo o ruchu Drogowym :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Cze 2019, 19:03

No to fajnie za sprostowanie, przyda się jednak jakaś mała lekcja :)
A analogicznie jeśli osoba wyjeżdzająca z parkingu w kierunku drogi "1" też ma znak ustąp pierwszeństwa to skoro oboje mamy ten znak to wtedy działa zasada prawej strony czyli najpierw wyjeżdza pojazd ze stacji w kierunku drogi 1 a potem pojazd z drogi 2 w kierunku drogi 1 prawda ?
Michal458
Obserwowany

06 Cze 2019, 19:50

Michal458 napisał(a): jeśli osoba wyjeżdzająca z parkingu
Bodajże art. 17 ustawy o ruchu drogowym mówi że wyjeżdzając z obiektu przydrożnego np. parking , stacja paliw itp. włączmy się do ruchu i tym samym ustępujemy innym jego uczestnikom . Reasumując mimo że masz tam znak ustąp tamten też to nie obliguje Cię do kombinacji kto z prawej czy z lewej . Włączając się do ruchu masz ustąpić pierwszeństwa nawet jadącemu na hulajnodze drogą na którą masz zamiar wjechać.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Już 10 km/h mniej na liczniku może uratować życie
    Mniej zatłoczone ulice w czasie pandemii wielu kierowców traktuje jako zachętę do mocniejszego przyciśnięcia pedału gazu. Jednak szybsza jazda oznacza tragiczniejsze w skutkach wypadki drogowe. Nieznaczne przekroczenie ...
    Najbardziej niebezpieczne dni tygodnia to piątek i sobota
    Czy wraz z początkiem weekendu na drogach robi się spokojnie? Niestety, to właśnie wtedy jest najbardziej niebezpiecznie: w piątki ma miejsce najwięcej wypadków, a w soboty ginie w nich najwięcej osób. Od piątkowego ...