Kto w danej sytuacji ma pierwszeństwo przejazdu?

26 Gru 2021, 22:10

Jak dobrze rozumiem to jeśli na danym skrzyżowaniu nie ma znaku ustąp pierwszeństwa albo koniec pierwszeństwa albo stop albo skrzyzowanie równorzedne to znaczy ze my mamy pierwszeństwo?
co w strefie ograniczonej prędkości?
eewae2qt3
Nowicjusz

27 Gru 2021, 11:09

eewae2qt3 napisał(a):Jak dobrze rozumiem to jeśli na danym skrzyżowaniu nie ma znaku ustąp pierwszeństwa albo koniec pierwszeństwa albo stop albo skrzyzowanie równorzedne to znaczy ze my mamy pierwszeństwo?
Jeżeli na skrzyżowaniu nie ma znaków to najczęściej jest to skrzyżowanie równorzędne czyli obowiązuje zasada prawej ręki.
eewae2qt3 napisał(a):co w strefie ograniczonej prędkości?
Tu w strefie ograniczonej prędkości zazwyczaj występują tylko skrzyżowania równorzędne (pierwszeństwo z prawej strony), natomiast nie powinny istnieć skrzyżowania ze znakami określającymi pierwszeństwo przejazdu. Dodatkowo kierujący pojazdem jest obowiązany jechać powoli i ustąpić pierwszeństwa pieszemu, jeżeli ze względu na brak wyodrębnienia jezdni i chodników ruch pieszych i pojazdów odbywa się po tej samej powierzchni.
Tu jeszcze jedna ciekawostka co do takiej strefy. W przypadku kiedy w takiej w strefie obowiązuje ograniczenie prędkości do 30 km/h (lub do mniejszej prędkości), to mogą w niej występować urządzenia spowalniające ruch (śpiący policjant, progi spowalniające), o których kierowca nie jest ostrzegany za pomocą znaków.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Gru 2021, 12:18

no ale przecież jak mamy pierwszenstwo to nie zawsze jest znak pierwszeństwa, tylko znak ustąp pierwszenstwa dla innych osób. Jak rozpoznać sytuacje czy dane miejsce ma pierwszenstwo dla nas czy jest równorzedne
eewae2qt3
Nowicjusz

27 Gru 2021, 12:29

eewae2qt3 napisał(a):no ale przecież jak mamy pierwszenstwo to nie zawsze jest znak pierwszeństwa
Masz inne znaki które mówią o tym że jedziesz drogą z pierwszeństwem np. A-6a, A-6b itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Gru 2021, 22:51

chodzi mi o coś takiego? w sumie jakos nie wyszło mi szukanie za 1 razem, ale teraz wyszukałem np. to
https://www.wykop.pl/wpis/23691353/ktos ... duje-sie-/

to jaka jest w końcu odpowiedż na to pytanie :bored: ktoś to wie jak to jest na 100%?
eewae2qt3
Nowicjusz

29 Gru 2021, 00:29

Napisali tam odp. Przy poprzednim skrzyżowaniu jest znak o drodze z pierwszeństwem i bez sensu stawiać go ponownie, gdzie układ drogi jest zbliżony. Poza tym po lewej stronie widać znak, że mają Ci ustąpić. Dla mnie logiczne, nie ma sensu sadzić znaków co kilka metrów. Choć wystarczyłoby namalować poziome.
Gość114260

30 Gru 2021, 13:18

Przecież sprawa jest prosta....Na każdym skrzyżowaniu zawsze są znaki. Jak nie znak A7, to D1. Jak nie D12, to D2. Jak nie te, to są znaki określające przebieg drogi z pierwszeństwem. Są też inne znaki jak A5, A6. Jeszcze nie spotkałem skrzyżowania, żeby nie było wiadomo kto ma na nim pierwszeństwo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2021, 18:24

MotoAlbercik napisał(a):Przecież sprawa jest prosta

Nie taka prosta, tam rzeczywiście niedoświadczony kierowca może mieć problem.
quel napisał(a):Przy poprzednim skrzyżowaniu jest znak o drodze z pierwszeństwem i bez sensu stawiać go ponownie, gdzie układ drogi jest zbliżony

A jak ktoś wyjeżdża z bocznej za tym znakiem :?:
Na załączonym obrazku jedynie znak A-7 na drodze prostopadłej sugeruje, że możemy mieć pierwszeństwo.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

31 Gru 2021, 10:05

Nie zauważyłem tego linka :wink:
Na tym skrzyżowaniu akurat sprawa jest jasna i prosta, bo z daleka widać znaki A7. Ale tak czy inaczej na drodze z pierwszeństwem brakuje znaku informującego o pierwszeństwie. To, że skrzyżowanie wcześniej jest znak że jest to droga z pierwszeństwem, wcale nie oznacza, że na następnym skrzyżowaniu jest tak samo. Tutaj wina jest zarządcy drogi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000