silvo44 napisał(a):Zobacz, że na czerwonej kostce stoją auta traktując ten pas jak parking, ale gdzieś w newsach czytałem, że tam policja wymandatowała wszystkich amatorów parkowania
ci kierowcy zapewne jeżdżą z pamięci, a nie patrzą na oznakowanie. Tak jak pisałem wcześniej, po otwarciu tego nowego ronda i galerii pod rondem, na tym czerwonym pasie był normalny parking. Sam tam kiedyś parkowałem. Ale widocznie po jakimś czasie, nie wiadomo dlaczego zrezygnowali z tego parkingu. A szkoda, bo było to eleganckie miejsce - parkowało się, wysiadało i wchodziło do glaerii. Szkoda, że teraz nie można.
silvo44 napisał(a):a mogą tam stać jedynie auta serwisu tunelu z odpowiednim glejtem..
A ja się doczepię do tej odpowiedzi
- jaki przepis pozwala wspomnianym kierowcom samochodów z serwisu tunelu przekraczać tą linię? Samochody serwisu tunelu nie są samochodami uprzywilejowanymi...A więc też nie mogą się tam zatrzymywać.
Co tego linku z filmikiem - powiedziałbym, że kierowca autobusu nie jest bez winy - mówił, że na tym rondzie chciał zawrócić zgodnie z trasą i przyznał sie, że jechał prawym pasem i to też pokazywał filmik animowany. A skoro chciał zawrócić, to co robił na pasie zewnętrznym ( prawym )
Rozbawił mnie natomiast głupkowaty policjant, któremu tylko wydaje się, że zna przepisy - powiedział pani, która pytała czy autobus chcąc zawrócić moze jechać prawym pasem, odpowiada, że autobus, który zawaraca na rondzie może sobie jechać prawym pasem i może tym prawym pasem jeździć sobie dookoła ronda jak długo chce, bo żaden przepis mu tego nie zabrania...Totalny idiotyzm - policjant, czyli osoba, która powinna świecić znajomością przepisów gada takie głupoty...Ciekawe jak do jego wypowiedzi mają się znaki pionowe ustawione przed wjazdem na skrzyżowanie i znaki poziome namalowane na jezdni
No i paragrafy z ustawy
Od kiedy to na skrzyżowaniu można zawracać z prawego pasa
Jeżeli kierowca autobusu chce zawrócić, albo skręcić w lewo, to przed skrzyżowaniem ( rondem ) powinien zająć ten pas, co ta pani, czyli lewy. A on sobie wjechał pasem prawym, który jest przeznaczony do jazdy w prawo i na wprost i tym pasem kontynuował jazdę, chcąć zawrócić...
Jemu też się należy mandacik...Ale jak widać nasza polska policja tez ma problemy z ustawą...
Troszkę później, tłumaczy pasażerowi Toyoty, który zapytał dlaczego autobus miał pierwszeństwo, że autobus miał pierwszeństwo, ponieważ znajdował się z prawej strony Toyoty...
Następna idiotyczna odpowiedz policjanta na pytanie tego pasażera z jakiego pasa skręcamy w lewo na rondzie, to taka, że na rondzie skręcamy tylko w prawo
I tu rozwiązuje się spór - należało jechać prawym pasem, bo będziemy skręcać w prawo
A lewy pas jest tylko dlatego, że drogowcy mieli za dużo asfaltu i musieli coś z nim zrobić, a nie będą przecież wracać z pełnymi wywrotkami asfaltu do firmy
I postanowili zrobić lewy pas. A my narzekamy, że mamy mało dróg w Polsce
Tego niedouczonego policjanta powinni od razu zwolnić z roboty i zweryfikować jego uprawnienia do kierowania pojazdami ( jeżeli wogóle takowe posiada.. ) Dlaczego mnie to nie dziwi?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...