REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Niestety najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy nigdy ładą nawet nie jechali, nie mówiąc o siedzeniu w niej.
pocieszny napisał(a):panowie spokojnie![]()
Łada to wcale nie taki niefajny samochód jak się niektórym wydajejak jest utrzymana w dobrym stanie ro na pewno jeździ się nią lepiej niż skodą czy F125p
![]()
problem naprawy łady jest li tylko i wyłącznie w [...] z którego są wyprodukowane części zamienne, jak kupisz porządne to będzie ci auto służyć jak pójdziesz po kosztach i wepchasz byle co to będzie sie psuło, a co do porównania golfa 2 generacji powiedzmy 1,6 i łądy samary 1,5 to konstrukcyjnie to są te bardzo podobne samochody
i w zależności jak są utrzymane tak jeżdżą
pocieszny napisał(a):duży fiat to KLASYK ale do Łady mu jak maluchowi do mirafiorkihalsky11 napisał(a):zakladajac ze duzy fiat jest o niebo lepszy od lady to jestem w stanie sobie wyobrazic jaka jest lada
karlone napisał(a):Ja nie chcę ocen Łady, tylko porównanie modeli. Umiesz porównać kilka modeli Łady? Bo jeśli nie, to proszę nie wypowiadaj się już więcej w tym wątku.
halsky11 napisał(a):haha kto tu jest zgredem , ja nie jade w daleka trase samochodem za 700zl
Dishman napisał(a):karlone napisał(a):Ja nie chcę ocen Łady, tylko porównanie modeli. Umiesz porównać kilka modeli Łady? Bo jeśli nie, to proszę nie wypowiadaj się już więcej w tym wątku.
Nie wymagaj zbyt wiele. Nie pisali na AutoCentrum, to Ci nie powie.halsky11 napisał(a):haha kto tu jest zgredem , ja nie jade w daleka trase samochodem za 700zl
Ale w czym jest problem? Chce sobie jechać tanim samochodem? Niech jedzie. Ma taki kaprys i akurat mnie się to podoba. Może właśnie chodzi o tą nutkę adrenaliny?
szybki200 napisał(a):Ja bym się poważnie zastanowiła nad ładą niva
Według mnie właśnie to auto nadje się najbardziej do takiej wycieczki gdyż
- auto wytrzymałe
- ma dobre właściwości terenowe
- łatwe w naprawach
- w miarę pakowne
- jak niektórym wiadomo jest na licencji fiata
PS> Nawet spodobał mi się twój pomysł z ta wycieczką i poważnie się zastanowię czy nie zrobić sobie podobnej
karlone napisał(a):jasne Dishman, tu chodzi jedynie o jakąś szaloną wycieczkę, której nie można kupić w biurze podróży, a człowiek jest skazany jedynie na siebie i własne przygotowanie. Kto choć raz w ten sposób podróżował to wie, że jest to uzależniające i chce następnym razem pojechać dalej i w mniej dostępne miejsca niż ostatnio, być może spać pod namiotem, wędrować po paliwo, jeść w przydrożnych knajpach. Dla niektórych to bardzo stresującea mnie to odpręża.
Jeśli wierzyć wikipedii to silniki 1.3 i 1.5 były przeprojektowane przez inżynierów firmy Porshe. Może przez to, co niektórzy znawcy Ład zaczną inaczej patrzeć na tą konstrukcję. Wie ktoś coś więcej, które to modele i od którego roku dostały poprawiony silnik od Porsha?
halsky11 napisał(a):w czym widze problem? hmm w tym ze pomysl karlone wydal mi sie poroniony, jechac setki km jednym z najgorszych mozliwych samochodow, jesli taka jest pasja to ok, tylko przestrzegalem o konsekwencjach bo dla mnie ktos planujacy taka wycieczke chyba jest ich nie swiadomy...
troche tylko nie w porzadku ze ta swoja "pasja"(blizsza chyba chrystusowej niz hobby) karlone chce meczyc tez jakichs dodatkowych pasazerow
Dishman napisał(a):halsky11 napisał(a):w czym widze problem? hmm w tym ze pomysl karlone wydal mi sie poroniony, jechac setki km jednym z najgorszych mozliwych samochodow, jesli taka jest pasja to ok, tylko przestrzegalem o konsekwencjach bo dla mnie ktos planujacy taka wycieczke chyba jest ich nie swiadomy...
troche tylko nie w porzadku ze ta swoja "pasja"(blizsza chyba chrystusowej niz hobby) karlone chce meczyc tez jakichs dodatkowych pasazerow
To jest jego decyzja, jego pomysł i jego wybór. Jeżeli kolega prosi m.in. Ciebie o podzielenie się opinią która Łada jest lepsza, to jeżeli możesz pomóż mu. Póki co nic nie wnosisz do tematu i zachowujesz się jak obrażony, bo nikt nie chce przyjąć do wiadomości Twojego jakże fachowego zdania, że Łada to padaka.
Nie wciskaj na siłę wszystkim swoich mądrości. Ot i tyle.
karlone napisał(a):nie zwracajcie uwagi na halskiego11. To pewnie jakiś smarkacz który uważa, że wszystkie rozumy pozjadał bo ma komputer i wikipedię, a nie ma pojęcia o mechanice i sposobach przeprowadzania napraw. Dla niego nie palący silnik to koniec, tragedia i upadek cywilizacji, bo niby jak do niego podłączyć tą zaawansowaną diagnostykę, skąd by się tu dowiedzieć co się stało. I to jest jego problem, on nie ma pojęcia o motoryzacji i bez komputera jeździł by jedynie rowerem. On nie potrafi czytać ze zrozumieniem po polsku, bo jak by potrafił, to postarałby się udzielić odpowiedzi na postawione w temacie pytanie. KTÓRĄ ŁADĘ WYBRAĆ?? Nie dajcie się mu sprowokować i nie dyskutujcie bezpośrednio z nim, bo sprowadzi was do swojego poziomu wiedzy i pokona doświadczeniem zdobytym na forach onetu.
Nie chce by mi ktoś tu prawił morały, nt. bezpieczności Ład podczas wypadków, chcę tylko porównania modeli NIWA, Samara i 2107.
Czy ktoś może udzielić mi informacji:
1) w jaki sposób napędzany jest rozrząd w silniku 1.5 i czy zamieszana jest w to pompa wody?
2) W jaki sposób działa układ zapłonowy i co sprawia w nim kłopoty?
3) ile trudu wymaga regulacja mieszanki. A może jest jakaś np. uszczeleczka w gaźniku, która bez końca się przeciera...