Którą markę wybrać

21 Maj 2011, 11:08

Witam wszystkich, piszę ponieważ mam na oku 3 konkretne auta i chciałbym żeby ktoś, kto się zna pomógłby mi w jakiś sposób i zrobił zestawienie tych aut. Mianowicie chodzi mi tutaj o Toyote Celice V 1.6i 105KM, Honde Civic V 1.5i 101KM, oraz Opla Astre II 1.6 16V 101KM, bądź wersję z większym silnikiem 1.8 16V 116KM. Interesują mnie przydatne informacje, począwszy od cen części zamiennych. Gdybyście mieli do wyboru jedno z tych aut to które byście wybrali, i dlaczego. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. :)
Gonna show you, what I'm made of...
Iceman747
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

21 Maj 2011, 11:22

A jak się astra wzięła w tym zestawieniu? Dwa dwudziestoletnie auta i 10letnia Astra dziwnie to wygląda i cenowo inny przedział.
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

21 Maj 2011, 11:25

Nie obchodzi mnie czy wygląda to dziwnie czy nie, interesuje mnie tylko to o czym napisałem we wcześniejszym poście.
Iceman747
Nowicjusz

21 Maj 2011, 12:04

a czego oczekujesz od samochodu kazde przez ciebie napisane ma swoje zalety

do opla czesci sa dosc tanie do omegi b za kompletne koncowki z lacznikami, stabilizatorami i sworzniami dalem okolo 220 zl wiec nie duzo

do hondy i toyoty za bardzo sie nie orientuje ale mysle ze beda podobne ceny

w civice zamienil bym ten 1.5 na 1.6 roznicy w spalaniu prawie nie ma a jest troche mocniejszy
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

21 Maj 2011, 13:15

Czego oczekuje od samochodu? Przede wszystkim żeby było mnie na niego stać i żeby mi się podobał. No i nie chce często z nim jeździć do warsztatów, czyli jak najmniejsza awaryjność. Auto do 5tys zł. Widywałem wiele Astr II w granicach 5 kafli, więc wszystkie z wymienionych przeze mnie aut zmieszczą się w tych 5 tysiącach. Biorę też pod uwagę spalanie i moc silnika (nie mniej niż 90KM, ale tez nie więcej jak 115KM).
Iceman747
Nowicjusz

21 Maj 2011, 13:50

astra bedzie najswiezszym samochodem i ja chyba bym wybral wlasnie astre
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fotel samochodowy Toyoty z drukarki 3D
    Fotele samochodowe zazwyczaj nie należą do najwygodniejszych, choć bywają chlubne wyjątki. Producenci mają w tej dziedzinie jeszcze wiele do zrobienia. Dzisiejsze fotele samochodowe konstruowane są z wykorzystaniem dość starych ...
    Paliwo można produkować nawet z wody morskiej
    Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nowatorską metodę produkcji wodoru z wody morskiej z użyciem energii elektrycznej. Rozpowszechnione dziś elektrolizery wymagają stosowania czystej wody, gdyż woda morska powoduje ...

21 Maj 2011, 14:27

Z ciekawości wszedłem na allegro i ustawiając filtry:
- Do 5000
- nie uszkodzony
- silnik 1.6

Nie znalazłem ani jednej (kilka aukcji się wyświetliło ale albo były to jednak uszkodzone astry, albo na części albo za 4999 nie zarejestrowane w kraju)
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

21 Maj 2011, 15:11

Może źle się wyraziłem.. chodziło mi bardziej o astry które widywałem na przestrzeni czasu, a nie w tej chwili.. choć takie jak widziałeś na allegro tez wchodzą w grę - niezarejestrowane w kraju do 5k. Tyle że to już jest max moich możliwości finansowych. Ale nie o tym teraz..

[ Dodano: 21 Maj 2011, 16:14 ]
Panowie, czy to prawda że auta japońskie są wydajniejsze? Części kosmicznie drogie, ale w porównaniu do aut europejskich rzadziej ulegają awarii. Słyszałem tak co do toyoty, ale nie wiem jak to się ima do hondy.
Iceman747
Nowicjusz

21 Maj 2011, 15:27

Iceman747 napisał(a):Widywałem wiele Astr II w granicach 5 kafli,
:shock:
Tak są tylko że w wersji angielskiej. :lol:
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

21 Maj 2011, 15:37

Niekoniecznie.. kuzyn kupił Astrę 99r. za 4700zł na polskich tablicach. Uwierz mi, okazji jest wiele, tym bardziej że teraz ceny Astry lecą na łeb, na szyję.
Iceman747
Nowicjusz

21 Maj 2011, 17:40

Iceman747 napisał(a):kuzyn kupił Astrę 99r. za 4700zł

No dobra ale F czy G ?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

21 Maj 2011, 19:07

G. Możesz nie wierzyć, możesz się kłócić, ale to nieistotne i niezwiązane z tematem. Liczyłem na pomoc z Waszej strony, ale widzę że się nie dogadamy, bo wolicie wyszukiwać rzeczy o które można by się było do mnie przyczepić.
Iceman747
Nowicjusz

21 Maj 2011, 19:13

Bo dajesz kurna 3 calkowicie odmienne samochody i chcesz sie dowiedziec od nas co bysmy wybrali na twoim miejscu, a jednak wiekszosc osob nie rozwaza zakupu miedzy Astra(typowym masowym kompaktem tak naprawde), a Toyota Celica.(autko z jednak sportowym charakterem, do podrozowania we 2 osoby max raczej)
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

22 Maj 2011, 13:53

Między innymi po to jest forum, żeby pytać. Skoro Ty wciąż nie rozumiesz to wytłumaczę to specjalnie dla Ciebie... Wypisałem "3 odmienne samochody" bo chciałbym się dowiedzieć które jakie ma wady a jakie zalety.. które ma najtańsze części, i łatwo dostępne, które najmniej pali, jest najmniej awaryjne, i które sami sobie byście wybrali.. g...o mnie obchodzi jakie mają przeznaczenie - czy są sportowe, czy kompaktowe - mnie się podobają. Ku*wa czy proszę o zbyt wiele??
Iceman747
Nowicjusz

22 Maj 2011, 17:01

bierz Honde
odkad kupilem nic nie wymienialem zawieszenie jest seryjne tj 12 letnie i mechanik mowił że jeszcze sie trzyma i nie mam co sie za to narazie brac
Mazde tez bym polecił, stare Toyki tez powinny byc bezawaryjne ale te nowsze coraz gorsze i wzywaja wlascicieli do napraw usterek
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna