Jako alternatywę dla Octavii musisz siłą rzeczy przeciwstawić Astrę II , Seata Toledo (przykładowy link)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Sam miałem 20 kilka aut i najlepszy to był Golf II-ka...
Ale że mamy inne czasy to ma teraz 3 inne auta w domu (...na 2 osoby
)
Lagunę I -20 letnią 2,0 -114KM z lpg jak w avatarze, Audi A4 B6 z 2001 z wolnossacym 2,0-130KM bez gazu oraz zagazowane Stilo 1,6-16V -103KM.
Po co to piszę? Ano dlatego ,że hierarchia awaryjności przedstawią się następująco:
Najmniej awaryjne:
1. Laguna 318 tys.km przebiegu (ale jeździ mniej niż 10 tys km rocznie)
2. A4 280 tys.km przebiegu
3. Stilo 212 tys. km przebiegu
Ekonomia spalania.
1.Stilo - po korkach w Poznaniu nie spaliło nigdy 10l gazu !! Trasa 7-8,3l gazu w zależności od prędkości.
2, Laguna -miasto 11,5- 13,5l lpg trasa 9-10,5l lpg
3. A4 -miasto 11 l benzyny , trasa 9,5-10l.
Tak więc wcześniej wkleiłeś Stilo z 1,6-103KM z lpg. i wierze w spalanie jakie w nim podał sprzedający. Natomiast awarie są upierdliwe. Najczęściej debilne info z kompa o usterkach elektryki. Auto ma kupę czujników i sporo różnych systemów. jeździ dobrze ,pali niewiele. W tym silniku do 2005 roku o mocy 103KM (nowszy inny ma 105 KM od Opla) przy ok 150 tys. km przebiegu musi się rozlecieć skrzynia biegów. Zawsze pęka ten sam trzpień i ciężko skrzynię naprawić. Trzeba szukać używanej a ich ceny w necie to ok 1000 zł (tylko dla tego silnika 2002-2005 i nie pasują od starych silników z Brava czy Marea tylko czasem od Fiata Doblo. U mnie też padła i kupiłem inną ale tak samo kiedyś uszkodzoną i naprawioną w ASO Fiata. Miałem farta ,bo zapłaciłem tylko 550 zł ...
Tak więc jeśli bierzesz pod uwagę Stilo ,a moim zdaniem warto ,to z innym silnikiem najlepiej 1,4 -95KM. Tam wszystko jest ok. Samo auto jest fajne i lepsze niż opinia o nim.