REKLAMA
Witam, po wielu godzinach czytania i porownywania samochodow wybralem moje finalne typy. Pomyslalem ze zapytam was o porady.
Na poczatek napisze czym sie kierowalem. A wiec, szukam w miare nowego sedana, ewentualnie kombi do 20tys. Liczy sie dla mnie komfort, moc (minimum 180KM) i rozsadne spalanie na papierze (miasto 8l, mieszany 11, miasto 15). Na samym poczatku skreslilem auta francuskie, passatta, vectre, mondeo gdyz nie podoba mi sie ich stylistyka i/lub wykonczenie. Pomyslalem ze na poczatek rozejrze sie za niemieckimi markami Audi, Bmw i Merc. Audi szybko skreslilem bo osiagi tych aut sa mizerne, chyba, ze rozwaza sie wziecie silnikow 2.7bi turbo ale wtedy spalanie jest ogromne. Bmw 5 w nowszej budzie ciezko znalezc, A Merc'i maja podobny problem jak Audi tzn moc w granicach 200KM ale osiagi na poziomie 2litrowej benzyny 16v a spalanie 3litrowej V'ki.
Po tych wszystkich porownaniach, czytaniach zawezilem moje poszukiwania do Jaguara xtype, Skody Superb i Volvo s40 (zrezygnowalem z s60). Jesli chodzi o Jag'a to interesuja mnie silniki 2.5 i 3.0, Volvo oferuje wiele ciekawych silnikow turbinowych, ktore maja 200km+ i naprawde niezle spalanie. Skoda superb 2.8 v6. Co powiecie o moich typach? Jak z czesciami do Jag'a? Ktory z nich bylby najtanszy a ktory najdrozszy w utrzymaniu?