Które auto lepsze dla dynamicznej kobiety? :)

30 Wrz 2012, 21:26

Kochani, muszę zmienić autko, moja Madzia już się kończy, nie chcę wkładać w nią coraz więcej, dlatego proszę o poradę, jakie auto kupić ?
Lubię szybką jazdę i cenię sobie wygodę, więc moje autko musi być wygodne (kombi), z umiarkowaną mocą silnika, oscyluję w granicach 1,8- 2,0 i powinno dobrze trzymać się drogi (nie cierpię aut pływających na każdym zakręcie).
Dodam, że nie mam zbyt wiele kasy na to, max 8 tys. na wszystko, dlatego biorę pod uwagę roczniki 1999-2001.

Auta, które zwróciły moją uwagę to:
Ford Focus kombi 1999 1,8 TDI
Peugeot 406 kombi 2000 2,0 BENZYNA
Volvo V40 kombi 1999 1,8 BENZYNA
Lancia Lybra kombi 2000 1,9 JTD
bardzo podobała mi się Alfa 156, ale odpadła niestety po przeczytaniu opinii i usłyszeniu dwóch podobnych od znajomych

Jeśli chodzi o rodzaj paliwa, to dla mnie ciężki wybór diesel, czy benzyna, do której zamontuję sekwencję? Cały czas jeździłam na gazie i bardzo cenię sobie płacenie 27zł za 100km :)

:!: Proszę o pomoc, bo ja już sama nie wiem :?
pamka2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 08 2005
Auto: Mazda 626
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

30 Wrz 2012, 22:20

Volvo v40 to niezły wybór, w rodzinie jest jedno i nie sprawia problemów wychowawczych ;)
seotroll
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 08 1971
Auto: Audi A6

01 Paź 2012, 05:59

Volvo owszem, tylko że części drogie.
mahler
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1970
Auto: skoda

01 Paź 2012, 08:30

Ech, tą śpiewkę to słyszę non stop :) i przy Lancii i przy francuzach, a z doświadczenia wiem, że japończycy za bardzo nie odbiegają
zastanawiam się, czy zostały jeszcze jakieś konkretne auta, do których części nie są drogie??
pamka2
Nowicjusz

01 Paź 2012, 20:33

NAjlepszy wybór Ford Focus ale uważaj na korozję
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Paź 2012, 07:44

Polecam V40, najlepiej jak znajdziesz takie z naklejką szarżującego łosia to będzie z volvoforum.pl, na 90% zadbany samochód. Jak interesuje Cię Volvo zapraszam na ww. forum dowiesz się wszystkiego o tym modelu a może znajdzie się ktoś kto ma ciekawy okaz na zbyciu.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 sposobów w jakie motorsport wpływa na motoryzację
    "Sporty motorowe to coś więcej niż rozrywka, to klucz do rozwoju japońskiego przemysłu samochodowego. Tak, jak sportowcy, którzy dają z siebie wszystko podczas Igrzysk, producenci samochodów wykorzystują sporty ...

02 Paź 2012, 09:00

można poszukać passata b5 w tej cenie
szo1111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2007
Auto: audi 80 b4
Silnik: 2.0 E 115 km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1991

02 Paź 2012, 12:59

można poszukać passata b5 w tej cenie

Nie, nie można. Za 8 tys. zł większość tych aut nie będzie w dobrym stanie. Volvo V40 to wcale nic specjalnego, słabe wykonanie, poza tym z Volvo niewiele to ma wspólnego oprócz nazwy.
Passat B5 w tej cenie będzie tłuczony z czterech stron, bity i kopany.
Focus TDDI też trudno znaleźć w tej cenie, to znaczy - znajdziesz, ale nie w stanie, w jakim byś sobie tego życzyła.
Lancia Lybra 1,9 JTD wcale nie jest głupim rozwiązaniem, jeśli wygląd Ci nie przeszkadza - silnik jest bardzo udaną jednostką diesela, może nawet i najlepszą jak na tamte czasy. Nie orientuję się jedynie jakie są koszty części i napraw, a warto wziąć to pod uwagę.
Alfa 156 1,9 JTD - silnik jak w Lybrze, świetny, ale co niektórzy właściciele narzekają na masę pierdółek, które lubią się psuć - elektronika i takie inne. Chociaż ja jestem zdania, że większość aut w tej cenie ma podobną awaryjność, bo i w mojej Vectrze zdarzają się takie beznadziejne mankamenty, ale że Alfa to Alfa, i wszyscy jej nienawidzą, to wyrobiła sobie opinię jako szrotu na czterech kołach. I kiedy w Golfie coś się popsuje, właściciel i tak stwierdzi, że to super auto, a jego znajomi będą mu go zazdrościć mimo, że się psuje, a jak w Alfie coś padnie, to najchętniej na stos by ją zaciągnęli. ;)
Peugeot 406 przedliftowy to niegłupie rozwiązanie - silnik nie najgorszy i pozostałe części tak samo nie sprawiają problemów.

Z tych aut wybrałbym Peugeota 406, od siebie mogę dorzucić Opla Vectrę 1,8.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

02 Paź 2012, 13:00

Powodzenia w szukaniu takiego Passata.. Focusa również.
Volvo z tego co mi wiadomo to rewelacyjne nie jest,zwłaszcza te sprzed liftu.
Ja jestem za 406,dla niektórych osób tak nie lubie francuzów ale 406 to akurat udana konstrukcja.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

02 Paź 2012, 19:54

Forda Focusa kupisz za 8000zł lecz Passata nie
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Paź 2012, 20:13

Focus za te pieniądze też będzie gniotem, sam byłem w podobnej sytuacji i wiem, że dobrego Focusa za 8000 zł nie znajdziesz.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

03 Paź 2012, 14:03

Zarówno Passat jak i Focus w tej kasie to będzie szrot. Tym bardziej, że masz 8tyś na wszystko więc na sam samochód ok 6,5-7tyś.
Chwała nie przemija ...
jovovich
Początkujący

Miejscowość: Piekary Śląskie
Prawo jazdy: 16 01 2008
Auto: Audi a3
Silnik: 2.0 TFSI 200km
Rok produkcji: 2010

03 Paź 2012, 14:42

Jako, że mam styczność bliską :) z Lancią to mogę powiedzieć, że to samochód bezawaryjny i bezproblematyczny. Polecam w dieslu jak i benzynie. I spokojnie mogę powiedzieć, że dużo lepszy od Passata!
kasztan93
Początkujący

Prawo jazdy: 02 03 2012
Auto: Fiat Cinquecento
Silnik: 704ccm
Rok produkcji: 1995

03 Paź 2012, 15:56

Szkoda, że zapomniałeś napisać, że tylko do 1.6 16V da się w Lancii zamontować LPG pod którego autor kupuje samochód(tzn. do 2.0 też się da ale za 7-8tys. zł jeśli to ma działać więc po jakimś czasie ją po prostu sprzedał bo oszczędna nie była).
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Paź 2012, 18:11

jovovich napisał(a):Zarówno Passat jak i Focus w tej kasie to będzie szrot. Tym bardziej, że masz 8tyś na wszystko więc na sam samochód ok 6,5-7tyś.

Racja, mam na samo auto mniej niż 8 tys. Passaty, które oglądałam zarówno w Niemczech jak i w polsce zajeżdżone, albo z sypiącą się blachą. Z kolei Focusy wyglądały całkiem ok, ale jakoś nie mam do nich przekonania, wiem, że dość szybko rdzewieją nadkola, dlatego boję się, że w krótkim czasie będę miała z tym problem.

kasztan93 napisał(a):Jako, że mam styczność bliską :) z Lancią to mogę powiedzieć, że to samochód bezawaryjny i bezproblematyczny. Polecam w dieslu jak i benzynie. I spokojnie mogę powiedzieć, że dużo lepszy od Passata!

Nie ukrywam, że ciekawi mnie to autko, mimo, że usłyszałam, że części mogą być drogie (choć zaczynam odnosić wrażenie, że słyszę to o każdym samochodzie, o który zapytam :wink: ) to skoro silniki są od Alfy, albo od Fiata to nie są to auta drogie pod względem eksploatacji, więc na babski rozum biorąc, nie powinno z kosztami być tak aż źle. O ile znajdę godny uwagi egzemplarz...

Jasiek90 napisał(a):Szkoda, że zapomniałeś napisać, że tylko do 1.6 16V da się w Lancii zamontować LPG pod którego autor kupuje samochód

No 1,6 to trochę za mało jak na moje wymagania, autko ma się "zbierać" , bo nie lubię zamulonych aut :roll:
A o koszty zapytam znajomego gazownika, jest bardzo dobry (naprawił moją Mazdę w 15 minut, gdzie dziesięciu innych rozkładało ręce), a nie drogi z racji małego miasteczka. Może z kosztem nie będzie tak źle

Dzięki za porady, sama już mam mętlik
pamka2
Nowicjusz