Które auto ostatecznie wybrać?

07 Cze 2009, 13:03

Witam. Pod koniec czerwca, początek lipca mam w planach zakupić swoje pierwsze autko. Mój budżet to 15 tys. Zależy mi na aucie nie za dużym tak więc najlepszy typ to chyba hatchback. Chciałbym auto dynamiczne no ale oczywiście bez gigantycznego spalania. Musi mieć ABS, klimę no i elektryczne szyby też by się przydały. Analizuje temat już od kilku miesięcy i moje typy to poniższe:

- (1998/1999) Golf IV 1.6 SR 100KM (niestety na TDI 110KM mi nie wystarczy)
- (2000) Nissan Almera 1.5 ~90KM

Co sądzicie o tych typach Panowie? Może jakieś inne sugestie? Z góry dzięki! Pozdrawiam!
red-devil1
Nowicjusz

07 Cze 2009, 13:15

Golf IV bardzo solidne auto, jednak nie pozbawione wad. Samochód dobry, no ale Nissan Almera też jest świetnym samochodem. Ostatecznie zadecydował bym który egzemplarz będzie w lepszym stanie technicznym, i wyposażeniowym. Oba wybory powinny służyć długo i szczęśliwie :D
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

07 Cze 2009, 13:17

popieram przedmowce oba auta sa dobre i beda dlugo sluzyc
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Cze 2009, 13:44

Hmm...to pod względem wyposażenia to chyba Almera wygrywa. Większość egzemplarzy jak przeglądam na Allegro czy Otomoto oferuje wszystko na "starcie". Różnicie niestety też są widoczne w spalaniu :neutral: Golf "łyka" więcej paliwka... A jeśli chodzi o przebieg? Dużo ludzi mawia, że japońskie auta (silniki) są nie do zajechania stąd przebieg typu 180tys. nie powinien budzić obaw. No bo gdy taki Golf IV ma jakieś 180tys. to na VW benzynowca to chyba już dużo, hmm? Co z tą kwestią?
red-devil1
Nowicjusz

07 Cze 2009, 13:59

no dokladnie japonskie auta szczegolnie te nowsze kilku letnie jezdza i jezdza bez najmniejszych awarii ale mi sie wydaje ze nissany robia mniej km niz golfy
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Cze 2009, 15:21

Kup sobie Ibizę. Będziesz miał 110KM w TDi i o 3 lata młodsze auto od Golfa. Poza tym nie tak oklepane jak VW i lepiej wyposażone.
Joter
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o klimatyzację w samochodzie?
    Zadbana klimatyzacja odwdzięczy nam się dobrym chłodzeniem wnętrza samochodu i nie będzie przyczyną chorób dróg oddechowych. Co należy zrobić, aby uniknąć niespodzianek w upalne dni wyjaśniamy poniżej. Przegląd ...

07 Cze 2009, 20:37

Sam chciałem Golfa 4 ale doszedłem do wniosku, że te auta kosztują o wiele więcej niż są realnie warte. Stanęło Na Focusie MK1 1,8TTDi. Po miesiącu poszukiwań znalazłem takiego i od piątku się nim cieszę. Zrobiłem 500 km i jestem zachwycony zachowaniem na drodze i komfortem. O sylwetce Foki w poruwnaniu z klockowatym Golfem już nie wspomnę. Co do przebiegu - jakbyś trafił Golfa z realnym przebiegiem 180 tyś to powinieneś być mega zadowolony ;) Benzynowce robią spokojne po 300 tyś km.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

07 Cze 2009, 22:58

Almera moim zdaniem jest lepsza od golfa. Bardzo mocne silniki (mój kolega ma almerke z przebiegiem 360 tyś. kilometrów i wymienia tylko płyny) mniej pali od golfa i wyposażene jest także lepsze. A w razie awari wiele części pasuje z innych Nissanów.

Pozdro
NISMO FAN
dominik26
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz \ Łódzkie

08 Cze 2009, 11:07

Almera i tak podkręcana..na twoim miejscu wybrał bym almerke silniczek ma solidny ale słaby...jest bezpieczny i wygodny co nie podkreśla że idze za tym równiez wyposazenie ktore ma skromne..aha i co wazne dobrze trzyma sie jezdni
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

08 Cze 2009, 13:12

No to widzę, że narazie Almera wygrywa :wink: A co sądzicie o tym motorze 1.5 90KM? Wiem, że jest bardzo ekonomiczny. Dużo ludzi pisze, że idzie to w parze z dynamiką...
red-devil1
Nowicjusz

08 Cze 2009, 17:53

Silnik 1.5 jest ekonomiczny i trwały a z dynamiką to już zależy od osoby :cool:
Dla mnie najlepszy silnik do Almery to 2.0 (SR20DE posiadający 143 KM i 178 Nm).
Z tym silniczkiem to już można poszaleć :cool:

Pozdro
NISMO FAN
dominik26
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz \ Łódzkie

08 Cze 2009, 19:13

No to widzę, że narazie Almera wygrywa :wink: A co sądzicie o tym motorze 1.5 90KM? Wiem, że jest bardzo ekonomiczny. Dużo ludzi pisze, że idzie to w parze z dynamiką...

Ekonomiczny jest owszem ale z dynamiką jest na poziomi przecietnym :) słabe osiagi :)
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin