Które auto?

13 Sie 2009, 15:28

Witam
Jako, ze jest to moj pierwszy post chcialbym sie przywitac. Mam w planach kupno auta do
20 000pln (max 25 000pln). Posiadam kilka typów a mianowicie:

[link do mobile.de wygasł]

Generalnie oczekuje od auta wygody, pojemnosc raczej do 2litrow, rozsadne spalanie, relatywnie niezbyt częstych wycieczek do mechanika (slyszalem z wielu zrodel ze w przypadku forda i alfy moze to byc trudne do wykonania)
Prosze o konstruktywną opinie lub ewentualne inne typy aut w podobnej cenie.
Pozdrawiam
Kulczyk007
Nowicjusz

Miejscowość: CK

13 Sie 2009, 16:14

Według mnie wygrywa VW ponieważ alfy są bardzo awaryjne a Fordów nie lubię za bardzo ;P
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

13 Sie 2009, 16:14

Alfy za 25tyś można już szukać w wersji po FL ale może być ciężko kupić zadbaną. Wbrew ogólnej opinii są to bardzo dobre samochody zwłaszcza w wersji JTD. Zawieszenie może i jest małotrwałe jak na polskie warunki i dość kosztowne ale Passat którego podałeś w linku ma taką samą konstrukcję. Alfę możesz mieć młodszy rocznik od VW tylko musisz poszukać zadbanego i dobrego egzemplarza.
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

13 Sie 2009, 17:53

zdecydowanie Alfa, jeśli miałbym wybierać spośród tych trzech. Kuzyn ma 156 z 2000r. zrobił nią już ok 30tys i wcale nie narzeka ze sie sypie.
szybki708
Początkujący

14 Sie 2009, 20:44

Widac ze nie masz sprecyzowanej wizji Twojego "dream-cara"
Mondeo i Alfa w porownaniu? Pfff.... :mrgreen:
Mondeo to dosyc solidny, przestronny samochod i co wazniejsze mniej awaryjny od Alfy o ile nie bedzie wyeksploatowany. Ale design? Ehhh
Alfa to kwintesenscja wloskiego designu- perelka po prostu- sprzed liftu ładniejsza moim zdaniem :mrgreen: Plusy to dobre prowadzenie, malo awaryjne, oszczedne silniki JTD, dobre materialy. Wady ilosc miejsca na tylnej kanapie i pojemnosc bagaznika, wadliwa 'elektryka', slabe wykonanie.
Trzeci link nie dziala :grin:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

14 Sie 2009, 21:06

alfa jak typowa blondyna tylko ładnie wygląda .... szkoda ze jakosc wykonania .... bez komentarza poza tym FIAT i wszystko jasne co do forda to bylem sceptyczny nawet bardzo, ale od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu mondeo z 2001r 2.0 ghiaX i jestem pozytywnie zaskoczony poza pewnymi niedociągnięciami ...:)
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOYOTA GAZOO Racing Trophy w Europie
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy to nowe zawody dla właścicieli tylnonapędowego coupe GT86 w wersjach rajdowych i wyścigowych, wyprodukowanych przez TOYOTA Motorsport GmbH (TMG). Mieszcząca się w Kolonii firma jest m.in. siedzibą ...

15 Sie 2009, 00:32

Moim zdaniem Mondeo to takie auto na poziomie, szczegolnie w dieslu. Jakość wykonania niestety nie moge sie wypowiedziec bo nie miałem doczynienia z tym autem, aczkolwiek o poprzednich wersjach mondeo slychac bardzo czesto pochlebne opinie, kiedy tych aut bylo malo i nie byly oklepane MK III bardzo mi sie podobał, podobnie jak teraz najnowsza generacja tego auta. Ale alfa.... tym się po prostu trzeba przejechac i samemu zobaczyć bo takie gadanie o autach jest bezsensu. Porownanie alfy do mondeo??.... to tak jak porownanie GOLFA GTI do zwyklego Golfa. Niby ta sama klasa samochodu a jednak wogole inne.

Patrząc tak normalnie zdrowym okiem zwykłego człowieka WIELKIM PLUSEM jest włoski diesel JTD, zarowno jesli mowimy o alfie czy o fiacie, te same silniki byly montowane np do Stilo. Najwyższa kultura pracy i bezawaryjność. A najwiekszym minusem kazdej alfy jest oczywiscie zawieszenie i wloski wynalazek silniki Twin Spark (jedynie dla prawdziwych maniakow alfy, bo w tym wypadku przyslowie że " w alfie może popsuć sie wszystko, wszędzie i o każdej porze" czasami się sprawdza)
szybki708
Początkujący

15 Sie 2009, 15:49

A ja Alfy nie polecam :???: odkąd ją mam tak mi zawróciła w głowie że nie mogę przestać o niej myśleść, nie mogę doczekać się kolejnej jazdy a gdy z niej wychodzę jestem zły że podróź tak szybko się skończyła :twisted:
niedługo pewnie przestane spać po nocach, jeść, pić bo będę myślał tylko o niej :lol:
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001