Które auto wybrać - do 35 tys.?

09 Paź 2012, 12:02

Do wydania mam 40 tys., ale tak naprawdę nie chcę przekraczać kwoty ok. 35 tys., by w razie niefortunnego zakupu, nie unieruchomić się od razu, tylko dokonać niezbędnych wymian lub napraw.
1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do Autotrader wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. http://www.autotraper.com.pl/samochod/s ... C25197420/
5. [link do oferty na Allegro wygasł]

Czy ktoś potrafi się wypowiedzieć na temat tych marek - nawet nie koniecznie tych konkretnych aut, bo to wiadomo - zawsze trochę loteria?
Jak one wyglądają na tle np. takiej oferty: [link do oferty na Allegro wygasł] , którą uważam za trochę za drogą dla siebie?
Czy w tym segmencie Waszym zdaniem, lepiej "przesiąść się" na BMW, Audi, Merola, (widziałem nawet Jaguary za 30-kilka tysięcy). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
pozdrawiam
yose1
Nowicjusz

Auto: Octavia, Focus
Silnik: TDI 2.0 140 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

09 Paź 2012, 15:57

Zalinkowales tak rozne nadwozia (hatch/kombi/suv...), ze jesli nie okreslisz czego oczekujesz do samochodu, jak bedzie uzytkowany to mozesz sie nie doczekac odp.

Skreslilbym vectre - troche za stara konstrukcja jak na te pieniadze (chyba ze znajdziesz taka do 25k). Podobnie grand vitara - w tym samym roku wchodzil nowy model. Reszta ok, ale porownanie grand vitary z alfa 159 jest w zasadzie niemozliwe - to zupelnie inne samochody

Moj faworyt to saab - na pewno przoduje w kategorii cena/jakosc ("synrom daewoo" - czyli przekonanie ze skoro firma padla to samochody sa slabe) + to nie jest samochod dla wariatow (raczej dla starszych panow), wiec mozna znalezc cos godnego uwagi.
Minus jest taki ze jak znajdziesz cos co godne uwagi nie bylo to ceny czesci beda bolec
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

09 Paź 2012, 16:53

Wybrałem tak różne, bo mi zależy na porządnym aucie, którym można się pojawić wśród klientów (nazwijmy ich klasą średnią), marka, nadwozie, rodzaj paliwa, osiągi, etc. mają dla mnie mniejsze znaczenie, chociaż nie chciałbym auta np. 90 KM.
Bardziej zależy mi na możliwie małej awaryjności.
pozdrawiam
yose1
Nowicjusz

09 Paź 2012, 18:51

Wątek był już kiedyś rozpracowany na forum - Alfa 159 1.9 JTD/JTDm jest najlepszym wyborem w tej cenie. W odróżnieniu od poprzednika, tj. 156 auto w całości jest niezawodne, nie tylko silnik. Możesz poszukać na forum, w którymś temacie ciągnęła się długa dyskusja i jednoznacznie wybór padł na 159, świetny samochód. :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

09 Paź 2012, 20:29

Wg Tuv'a auto jest bardzo zawodne niestety (wg dekry juz mniej ale to wciaz daleko od niezawodnosci). W kazdym stereotypie jest jednak troche prawdy.

Niemniej Alfa prezentuje sie bardzo fajnie. Jesli auto ma sie prezentowac to oczywistym wyborem wydaje sie sedan/liftback na pewno nie kombi.

Znajac przeznaczenie tym bardziej polecam Saaba 9-3. Wersja po lifcie prezentuje sie wg mnie swietnie. Auto jest porownywalne do a4 czy bmw 3, ktore w tych rocznikach beda 20-30% drozsze.
Mazda 6 tez bedzie niezla (ale w sedanie!) i powinna byc najmniej awaryjna ale prezentuje sie dla mnie gorzej niz saab, a nawet alfa
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

10 Paź 2012, 12:17

O.K., dziękuję wszystkim za odpowiedzi, zostawiam Alfę i Saaba na "placu boju". Jeśli w tym zakresie macie jakieś sugestie odnośnie awaryjności, będę wdzięczny za pomoc.
Zależy mi przede wszystkim na BEZAWARYJNOŚCI, warunek prezencji spełniają wszystkie wymienione auta, dlatego nie chcę Corsy, Yarisa, Pandy, czy nawet Astry.
yose1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

10 Paź 2012, 15:41

[link do autocentrum.pl wygasł]

[link do autocentrum.pl wygasł]

Wybierz sobie tylko silnik najpierw. Oczywiście, Saab 9-3 jest o wiele bardziej pewnym zakupem, jako, że nie jest zbyt oklepany, to śmiało możesz pokusić się na Saaba, ale wierz mi, za 159 nie jedna osoba się odwróci. Byleby tylko nie stała więcej u mechanika. Ale czasy beznadziejnie awaryjnych Alf już minęły, teraz to wszystko Fiat :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

11 Paź 2012, 00:10

Witam, czy silnik 2.4JTDM jest dobry czy sprawia problemy? Dziwne że przy 200KM ma tylko 8.4 do setki? tutaj mam pytanie. Na ile można go podbić chipem bez obciążania bardzo silnika. Jest taka możliwośc czy te 200KM to max przy pryginalnych częściach i potrzeba poważniejszego tuningu? Nie chce robić z tego rakiety. 240-250ps byłoby ok, wiadomo powyżej 250 byłoby jeszcze lepiej, ale będe się cieszył jeżeli da się go podbić chipem chociaż do 230. Podbicie powyżej 250 to już chyba większy wydatek. Mam jeszcze pytanie odnośnie zawieszenia. słyszałem że wachacze i amortyzatory są bardzo delikatne i co chwile trzeba je wymieniać. Mógłby się wypowiedzieć posiadacz tejże alfy?
ens
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Auto: Audi TT 1.8T 259KM

11 Paź 2012, 14:04

Dziękuję bardzo za sugestie, w takim wypadku postawię chyba na Saaba z silnikiem 1.9 TiD...
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
yose1
Nowicjusz