Które auto wybrac

06 Lis 2010, 22:32

Mam do wyboru 4 auta do 20tys zl i nie wiem ktore wybrac. Jak byscie mi mogli forumowicze pomoc wyborze, czyli podpowiedzieli jak z kosztem utrzymania, czy sie co psuje i jak drogie sa to usterki. A te auta to:

* Lancia Lybra 1.8 benz 130KM
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
* Hyundai Coupe 2.016VFX
* Alfa Romeo GTV 2,0 TS 16V
* Peugeot 406 Coup

Wiec prosze o porade ktore auto wybrac;D

[ Dodano: 6 Listopad 2010, 22:50 ]
Kazde z tych samochodow spelnia moje wymagania. A teraz chcialbym zebyscie mi powiedziei jak z ich kosztem utrzymania, awaryjnoscia, czy jak sie zdarza usterki czy sa drogie i ktore auto ma w miare nie duze spalanie. Poprostu doradzcie mi ktore z tych aut jest najlepsze.:D (mozecie podac w kolejnosci te auta od najlepszego do najgorszego;))
Pablo2439
Nowicjusz

Miejscowość: Bogatynia

07 Lis 2010, 02:33

Jak dla mnie, w pierwszej kolejności zdecydowanie Pug 406 coupe :)
Piękny samochód.
Wg mnie najlepsza opcja to benzynowe 2.0L 132/136 KM (generalnie najmniej problematyczny, choć w sumie brak mu trochę dynamiki przy masie samochodu niemal 1400 kg), później V6 - ale tu już koszta utrzymania i eksploatacji większe (można by jeszcze wspomnieć, że wersje sprzed faceliftingu podobno lepiej sobie radzą z instalacjami gazowymi).
Odnośnie diesla 2.2L HDI, cóż, na pewno jest oszczędny i dynamiczny, ale... FAP i koło dwumasowe :) Jak się trafi na odpicowanego trupa, to może być bardzo, bardzo źle, normalka.

Natomiast co do pozostałych propozycji, to nie bardzo mam zdanie. Wprawdzie obstawiałbym Hyundaia Coupe, JEŚLI byłaby to druga generacja, bo ta pierwsza po faceliftingu kompletnie mi się nie podoba :P
Na temat włoskich nic nie wiem, a poza tym nie jestem fanem ich designu.
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

07 Lis 2010, 09:53

Jeżeli chcesz małoawaryjny samochód to kup peugeota.Zawieszenie w 100% identyczne z sedanem,więc koszt części niewielki.Pomyśl nad silnikiem 3.0V6.Ten silnik ma mały apetyt na benzyne,dobrze znosi LPG(190km).Osobiście zrobiłem 80tkm z silnikiem 3.0v6 i prócz zwykłych napraw eksploatacyjnych nic więcej nierobiłem przy aucie.W zawieszeniu wymieniłem jedynie łączniki stabilizatora.
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

07 Lis 2010, 09:58

Peugeot bezawaryjny?? polecam honde prelude lub audi a3 1.8t
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

07 Lis 2010, 10:01

Lancia, Hyundai, Alfa... Ciężki wybór.

Ja natomiast polecam FIATA COUPE 20VT LE.

Posiadałem taki samochód i wiem, że warto go kupić.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

07 Lis 2010, 14:14

nitro napisał(a):Peugeot bezawaryjny?? polecam honde prelude lub audi a3 1.8t

Nikt nie powiedział, że jest BEZAWARYJNY.
Po prostu w konfrontacji z mniej lub bardziej wiarygodnymi stereotypami, 406 to dość udane auto.
Hardaway
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Racjonalizatorskie pomysły pracowników Audi
    Program racjonalizatorski Audi, prowadzony po raz kolejny w roku 2012, dał impuls do wprowadzenia licznych rozwiązań usprawniających pracę w fabrykach Audi. W ubiegłym roku, w obu niemieckich zakładach, Ingolstadt i Neckarsulm, ...

07 Lis 2010, 14:24

Racja,Peugeot jest bezawaryjny,były u nas w rodzinie dwa,w tym jeden katowany,nigdy się nie zepsuły!Przedstawiłeś niezłe propozycje.A. Romeo bym odrzucił,Lancia ale nie z silnikiem benzynowym.Wybór między H a P.Peugeot gwarantuje duży komfort jazdy ,Hyundai podobno niesamowitą frajdę,kolega miał,chwalił sobie,też nic się nie psuł.Kup tego,który chwyta za serce.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

08 Lis 2010, 22:39

czyli wsumie wybor padl na peugeot;D a jak tam z spalanie stoi?? ile tak mniej wiecej srednie spalanie ma na 100km
Pablo2439
Nowicjusz

Miejscowość: Bogatynia

08 Lis 2010, 22:43

raporty salania informują, że peugeot pochłania jakieś 10-12l/100km :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Lis 2010, 02:04

Hardaway
Początkujący

09 Lis 2010, 09:03

Do tego ten peugot którego wkleiłeś ma świetne wykończenie(przedewszystkim ta skóra) wnętrza, aż sam mam ocgote coś takiego kupić
Kula66
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa