Które generacje civica i jakie silnik mają hydropopychacze ?

26 Mar 2011, 20:33

Witam. Przymierzam się do zakupu civic V generacji 1.5 lub VI generacji, ale ostatnio dowiedziałem się że te silniki nie mają hydropopychaczy i luz zaworowy trzeba ręcznie ustawiać. Szczerze mówiąc trochę się zawiodłem bo myślałem że że w tak nowoczesnych silnikach ja na tamte czasy były hydro. Jakiś czas jeździłem polonezem i też co jakiś czas trzeba było się bawić z zaworami a przy okazji denerwująco klepały. I tu rodzi się moje pytanie. Które silniki i w jakich generacjach civica posiadały samoregulujące się luzy?
Kagan
Nowicjusz

Miejscowość: Mielec

21 Maj 2011, 08:00

O ile dobrze pamiętam to CIVIC VI gen.benzyna, silniki miały regulację(co 45 tyś.km),Diesle nie,VII gen. nie miały hydrauliki i trzeba regulować w benz. i w Dieslach co 40 tyś,natomiast VIII gen.benzynę należy regulować co 100 tyś km a Diesli nie,hydraulika jest.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Wrz 2011, 13:50

A do czego Ci ta hydraulika ? Regulacja mechaniczna jest banalnie prosta, i nie masz problemów z hydraulicznymi popychaczami - kanalikami które się tam zapychają...
Mecoer121
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: VW Passat 1.9
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczniej w czystym samochodzie
    Świeżo umyty samochód nie tylko lepiej się prezentuje – czyste szyby, lusterka i światła to warunek bezpiecznej jazdy. Kierowca powinien zadbać o to zwłaszcza przed wyjazdem w dłuższą trasę. Jednym z podstawowych ...